Εν μέσω φωνών στη Βρετανία για στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ, αλλά ακόμη και συνομιλίες με το συριακό καθεστώς για την απόκρουση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), ο επικεφαλής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της απειλής είναι η συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι αμφότεροι Δύση και Άσαντ πολεμούν κατά των τζιχαντιστών δεν καθιστά σύμμαχο τον Σύρο δικτάτορα.

Με την πίεση να εντείνεται για δράση κατά των τζιχαντιστών μετά και τον αποκεφαλισμό του πολεμικού ανταποκριτή Τζέιμς Φόλει, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η απειλή είναι η συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση η οποία διατηρεί στρατεύματα στο έδαφος, λέγοντας ότι ο διάλογος με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα βοηθήσει.

«Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μαχόμαστε τα ίδια άτομα με εκείνον, αυτό όμως δεν τον καθιστά σύμμαχό μας […] και δεν θα ήταν ούτε πρακτικό, ούτε λογικό, ούτε και θα βοηθούσε ακόμη και να διανοηθούμε να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο» δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι η Βρετανία πρέπει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και να αρχίσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων των σουνιτών μαχητών του Ισλαμικού Στράτους. Ανάλογη εισήγηση έχουν κάνει και βουλευτές των Συντηρητικών.

Ο Ρίτσαρντ Ντάνατ υπογράμμισε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει διάλογο με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των τζιχαντιστών.

Τις δηλώσεις του για τον Άσαντ προσυπέγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Τόρις και πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας Μάλκολμ Ρίφκιντ, ο οποίος δήλωσε ότι ορισμένες φορές είναι απαραίτητο να συνεργαστείς με «εξαιρετικά κακούς» ανθρώπους προκειμένου να νικήσεις εχθρούς που είναι ακόμη χειρότεροι.

Οι δηλώσεις Ντάνατ και Ρίφκιντ ήλθαν, καθώς η Ουάσινγκτον έδωσε ενδείξεις πως μπορεί να επεκτείνει τη μάχη κατά των τζιχαντιστών, μεταδίδει ο Guardian. Ο Μάρτιν Ντέμπσι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Ισλαμικό Κράτος «είναι μία οργάνωση που έχει ένα στρατηγικό όραμα Αποκάλυψης, του τέλους του κόσμου, που τελικώς θα πρέπει να ηττηθεί».