Φόβοι περαιτέρω ανάφλεξης την ανατολική Ουκρανία καθώς 100 φορτηγά του ρωσικού κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα σύνορα με κατεύθυνση το Λουχάνσκ χωρίς την άδεια του Κιέβου και χωρίς να συνοδεύονται από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Άμεση εισβολή στο έδαφός της και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου καταγγέλλει η Ουκρανία, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις «παράνομες και επιθετικές ενέργειες» της Μόσχας.

Τα πρώτα φορτηγά του κονβόιέφτασαν στην πόλη Λουχάνσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι ελέγχουν την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας. Το Λουχάνσκ τελεί επί εβδομάδες υπό πολιορκία από τον ουκρανικό στρατό.

Η είσοδος των φορτηγών ισοδυναμεί με εισβολή, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας SBU Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.Πρόκειται για άμεση εισβολήτης Ρωσίας στην Ουκρανία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του Ναλιβαϊτσένκο μετά τη μονομερή απόφαση του Κρεμλίνου να διασχίσει η αυτοκινητοπομπή τα σύνορα.

Ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο δήλωσε πως η Ουκρανίαδεν θα κάνει χρήση βίας κατά των φορτηγών και θέλει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε «προκλήσεις», σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης εάν θα πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αυτοκινητοπομπής.

Πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης έχει ωστόσο διαμηνύσει ότιη Ρωσία είναι υπεύθυνηγια ό,τιδήποτε συμβεί στα φορτηγά, ενώ την ίδια στιγμή το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει στείλει ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι εάν το κονβόι δεχτεί επίθεση η Μόσχα μπορεί να αναλάβει δράση.

Οι οδηγοί των φορτηγών είναι στρατιωτικοί εκπαιδευμένοι στο χειρισμό οχημάτων μάχης, δήλωσε ο επικεφαλής της SBU προσθέτοντας ότι τα μισοάδεια βαγόνια θα χρησιμοποιηθούν για τημεταφορά όπλων στους αυτονομιστέςκαι την απομάκρυνση των σορών φιλορώσων μαχητών από την ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρί Λισένκο ανακοίνωσε πως τα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής διέσχισαν τα σύνοραχωρίς συμφωνία ή συμμετοχήτης Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και Ουκρανών συνοριοφυλάκων στην αποστολή κατά παράβαση των συμφωνηθέντων μεταξύ Κιέβου-Μόσχας.

Ο ίδιοςο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκοκατήγγειλε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ζητώντας από τη Ρωσία να επιστρέψει στη νομιμότητα.

Από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πωςδεν δόθηκε έγκριση για τη διέλευσητου κονβόι, αλλά ανεπίσημα το άφησαν να περάσει προς αποφυγή περαιτέρω «προκλήσεων». Ούτε η ουκρανική πλευρά, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός δεν γνωρίζουν τι βρίσκεται μέσα στα φορτηγά, λέει το ΥΠΕΞ.

Ο παρατηρητής του ΟΑΣΕ που βρίσκεται επιτόπου Πολ Πικάρ ανέφερε ότι από τα σχεδόν 100 οχήματα που πέρασαν τα 34 είχαν επιθεωρηθεί την Πέμπτη και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, ενώ τα υπόλοιπα πέρασανχωρίς να γίνει ο παραμικρός έλεγχοςτου φορτίου τους.

Από ρωσικής πλευράς, σεανακοίνωση του Κρεμλίνουαναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προσωπάρχες των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας και αμφότεροι συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αποστολής του κονβόι.

Οκίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσηςείναι πλέον πολύ υψηλός. Δεδομένου ότι δεν μετάσχει στο κονβόι ο Ερυθρός Σταυρός, η κυβέρνηση στο Κίεβο μπορεί να αποφασίσει να μην αναγνωρίσει την οχηματοπομπή ως ανθρωπιστική αποστολή, επισημαίνει ο αναλυτής του BBC. Ντάνιελ Στάνφορντ.

Τα φορτηγά αυτή τη στιγμή συνοδεύονται από φιλορώσους ενόπλους. Το κονβόι πιθανώς θα σταματήσει στην είσοδο της πολιορκημένης πόλης Λουχάνσκ. Εάν τα φορτηγά επιχειρήσουν να κινηθούν κοντά στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, υπάρχει κίνδυνος να δεχτεί επίθεση -τυχαία ή σκόπιμη.

Τα πρώτα φορτηγά, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές ξένων πρακτορείων και όπως είχε προαναγγείλει λίγο νωρίτερα η Μόσχα, ξεκίνησαν να περνούν τα σύνορα το μεσημέρι της Παρασκευής. Στην ουκρανική επικράτεια έχουν περάσει ήδη όπως προκύπτει τουλάχιστον 90 φορτηγά σε σύνολο περίπου 260.

Φόβος της ουκρανικής κυβέρνησης είναι το κονβόι εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο επέμβασης της Ρωσίας στα ανατολικά εδάφη της χώρας.

ΗΔιεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρούανακοίνωσε ότι δεν συνοδεύει τα φορτηγά «εξαιτίας της εύφλεκτης κατάστασης» που επικρατεί στην περιοχή και ελλείψει εγγυήσεων ασφαλείας.

Ομάδα ένοπλων αυτονομιστών συνόδευσε τα φορτηγά κατά την είσοδο στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, τμήμα των οποίων ελέγχουν. Τα φορτηγά βρίσκονταν προηγουμένως στο ουδέτερο έδαφος ανάμεσα στα ρωσικά και τα ουκρανικά μεθοριακά φυλάκια.

Προαναγγελία από τη Μόσχα σε σκληρούς τόνους

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει λίγο πριν βάλουν μπρος τα φορτηγά πως «η οχηματοπομπή μας με ανθρωπιστική βοήθεια ξεκινά με κατεύθυνση το Λουχάνσκ», προσθέτοντας: «Είμαστε βέβαια έτοιμοι να συνοδευτεί από αντιπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και για τη συμμετοχή τους στη διανομή της βοήθειας».

Το ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Κίεβο πως ήγειρε εμπόδια για την παράδοση του φορτίου, διαμηνύοντας πως η «ευθύνη για ενδεχόμενα προβλήματα θα βαρύνει όσους συνεχίζουν να θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για χάρη των φιλοδοξιών τους».

Σε σκληρό τόνο, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «έχουν εξαντληθεί οι δικαιολογίες για καθυστέρηση» της παράδοσης του φορτίου, λέγοντας πως «υπάρχει η αίσθηση πως οι ουκρανικές αρχές καθυστερούσαν σκόπιμα τη βοήθεια ώστε να διαμορφωθεί μία κατάσταση στην οποία δεν θα υπήρχε κανείς να την παραλάβει».

Ξεχωριστά, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη.

Άστον: Παραβίαση των ουκρανικών συνόρων η είσοδος του ρωσικού κονβόι

Η απόφαση της Ρωσίας να περάσει το ανθρωπιστικό κονβόι στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου και τη συνοδεία των διεθνών παρατηρητών αποτελεί παραβίαση των ουκρανικών συνόρων, δηλώνει το γραφείο της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων. Έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Καλούμε τη Ρωσία να αναιρέσει την απόφασή της» είπε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάντ, εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, είπε την Παρασκευή ότι η δράση της Ρωσίας δείχνουν ότι η Μόσχα δεν μπορεί να δεχθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στη στήριξη της Μόσχας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ο Γιάτσενιουκ είπε: «Στόχος δεν είναι μόνο το Ντονέτσκ ή το Λουχάνσκ. Στόχος είναι η Ουκρανία».

Ο ίδιος είπε ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να αποδεχθεί το γεγονός ότι το Κίεβο αποφάσισε να υπογράψει πολιτικές συμφωνίες και συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, οι οποίες θα επικυρωθούν τον Σεπτέμβριο.

«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Έχουμε λάβει την απόφασή μας. Είμαστε τμήμα της Ευρώπης. Εκεί πηγαίνουμε» είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς δεσμεύσεις της καταγγέλλει το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας να στείλει ένα «αποκαλούμενο ανθρωπιστικό κομβόι» στην Ουκρανία, χωρίς τη συγκατάθεση των ουκρανικών αρχών και χωρίς τη συνεργασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι «να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να πυροδοτεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν.

«Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη» αλλά και «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», συνέχισε ο γενικός γραμματέας.

Η απόφαση αυτή της Μόσχας εγείρει ερωτηματικά «για το αν ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες ή να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με μια «μείζονα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην ανατολική Ουκρανία», όπως τη χαρακτήρισε ο Ράσμουσεν τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων» κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Ο γγ του ΟΗΕ ανησυχεί ότι οι «μονομερείς ενέργειες» θα επιδεινώσουν την ουκρανική κρίση

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την είσοδο του ρωσικού κονβόι, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

«Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πληροφορίες ότι μια ρωσική αυτοκινητοπομπή πέρασε τα σύνορα με την Ουκρανία χωρίς την άδεια των ουκρανικών αρχών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντιζαρίκ.

«Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος.