Στην αρχή, κάπου στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ήταν απλώς «μια ακόμη καλοκαιρινή τρέλα» στην όμορφη, τουριστική Βαρκελώνη και λίγοι έδειξαν να ενοχλούνται. Με τον καιρό όμως το «φαινόμενο» πήρε διαστάσεις και αυτές τις ημέρες έγινε τόσο ενοχλητικό που προκάλεσε, την περασμένη Κυριακή και χθες Πέμπτη, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.
Πρόκειται για μικρό-ομαδες ολόγυμνων ιταλών τουριστών, ανδρών αλλά και κοριτσιών, που τριγυρνούν αμέριμνοι στους δρόμους και τις πλατείες της Βαρκελώνης, ανάμεσα σε κόσμο που κυκλοφορεί, τις περισσότερες φορές μισομεθυσμένοι, συνήθως τραγουδώντας ή μάλλον ξεφωνίζοντας άναρθρα. Οι περισσότεροι είναι Ιταλοί αλλά οι κοπέλες από την Αγγλία και τις σκανδιναβικές χώρες έχουν τα πρωτεία στις σύγχρονες Εύες. «Έχουν τόσο ξεθαρρέψει από την ανοχή μας που δεν διστάζουν να μπουν ακόμη και σε σουπερμάρκετ», είπε «καταγανακτισμένη», όπως δήλωσε, μια γυναίκα. Η αστυνομία δεν επεμβαίνει, ίσως γιατί δεν θέλει να θίξει τον τίτλο της πόλης ως «βασίλισσας του ισπανικού τουρισμού». Πάνω από 7.5 εκατ. τουρίστες καταγράφηκαν πέρυσι, ένα μεγάλο άλμα από το 1,6 εκατ. του 1990.
Το «φαινόμενο» έφερε στην επιφάνεια και ένα άλλο «αρνητικό» του σύγχρονου (φτωχό)τουρισμού. Και αυτό φαίνεται ότι θα κινητοποιήσει τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης. Οι τουρίστες θορυβούν, συμπεριφέρονται «ωσάν να μην υπάρχει κανένας άλλος» και αδιαφορούν για τη μεταμεσονύχτια ησυχία. «Ζω σε ένα μικρό διαμέρισμα, έχω τρία παιδιά, έχω τον άντρα μου άνεργο, φαγητό μας είναι το συσσίτιο και πρέπει να ακούω τα τραγούδια και τις φιέστες των τουριστών που μένουν στα διπλανά δωμάτια. Είναι ανυπόφορο», δήλωσε μια γυναίκα στην εφημερίδα «El Pais».
Οπως γράφει η εφημερίδα, το ενδιαφέρον της δημαρχίας δεν παρακινήθηκε από τα μεθύσια και τα ξεφωνητά των φτωχοτουριστών. Οι δημοτικοί άρχοντες συγκινήθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν εκατοντάδες
νοικιασμένα «δωμάτια για τουρίστες» -τουλάχιστον 600- χωρίς τη σχετική άδεια και, φυσικά, δεν πληρώνουν φόρο. Μόνο 72 είναι νόμιμα.