Βρετανός τζιχαντιστής, γεννημένος στο Λονδίνο που αποκαλείται Τζον, πιστεύεται ότι είναι ο εκτελεστής του πολεμικού ανταποκριτή Τζέιμς Φόλεϊ, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο φανατικός ισλαμιστής φέρεται ως αρχηγός ομάδας Βρετανών τζιχαντιστών -της ομάδας «Beatles» όπως τους αποκαλούν λόγω καταγωγής οι άλλοι τζιχαντιστές.

Πρώην όμηρος αναγνώρισε τον «Τζον» ως τον αρχηγό ομάδας τριών Βρετανών, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι ειδικευμένοι στις απαγωγές και έχουν τον κεντρικό ρόλο στη φρούρηση ξένων ομήρων, μεταδίδει στην ηλεκτρονική του πύλη ο Guardian.

Ο ίδιος ο δήμιος του Τζέιμς Φόλει εμφανίζεται ως βασικός διαπραγματευτής για την τύχη των ομήρων που κρατούνται στη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Ο ίδιος είχε την κεντρική διαπραγμάτευση κατά τις συνομιλίες νωρίτερα φέτος για την απελευθέρωση 11 ομήρων του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι τελικώς παραδόθηκαν σε Τούρκους αξιωματούχους αφότου καταβλήθηκαν λύτρα.

Πρώην όμηρος που κρατήθηκε για έναν χρόνο στη Ράκα δήλωσε στον Guardian ότι εκτελεστής του Τζέιμς Φόλει είναι ευφυής, μορφωμένος και φανατικά ακραίος ισλαμιστής. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι άλλοι τζιχαντιστές αποκαλούν την ομάδα των Βρετανών «Beatles» εξαιτίας της καταγωγής τους.

Ειδικοί σε ζητήματα τρομοκρατίας εκτιμούν ότι ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ είναι ένας εκ των 500 γεννημένων στη Βρετανία τζιχαντιστών που στρατολογήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος αφότου άφησαν τη Βρετανία για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών σε Βρετανία και ΗΠΑ βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό για την ταυτοποίηση του εκτελεστή του πολεμικού ανταποκριτή Φόλεϊ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επέστρεψε εκτάκτως στο Λονδίνο από τις διακοπές του για να προεδρεύσει σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra, δήλωσε ότι είναι «όλο και πιο πιθανό» οι τζιχαντιστές στο βίντεο να είναι Βρετανοί, αλλά επισήμανε ότι ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια αναγνώρισης του δήμιου.