Ριζικές αλλαγές στον ρόλο και στον εκσυγχρονισμό των μέσων ενημέρωσης στην Κίνα προανήγγειλε ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ, μιλώντας σε αξιωματούχους του ΚΚ την περασμένη Τρίτη 19 Αυγούστου. Είναι η πρώτη φορά που ο κινέζος πρόεδρος αναφέρεται σε ζητήματα ειδησεογραφίας, προβολής ειδήσεων και της σχετικής τεχνολογίας με στόχο την ποιοτική και ουσιαστική απομάκρυνση τους από τα «παραδοσιακά μέτρα», γεγονός το οποίο χαιρέτησαν με ενθουσιασμό δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και πνευματικοί άνθρωποι.

Η Κίνα, τόνισε ο πρόεδρος Σι, θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσει ένα πλήθος νέου τύπου μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης, προωθημένες μεθόδους μετάδοσης και ανταγωνισμού σε πληρότητα και υψηλή ποιότητα. Υποσχέθηκε ότι θα συγκροτήσει ομάδες ΜΜΕ σύγχρονης τεχνολογίας με έμπειρους, δυναμικούς και με κύρος δημοσιογράφους και ανήγγειλε το ξεκίνημα μιας «εκστρατείας εκσυγχρονισμού του συστήματος ενημέρωσης της χώρας».

Στοχεύοντας ιδιαίτερα τα «παραδοσιακά συστήματα ειδησεογραφίας» τα κάλεσε να υιοθετήσουν την πιο υψηλή τεχνολογία και να αλληλοσυμπληρώνονται σε κανάλια, προγράμματα και προσωπικό.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ότι ο πρόεδρος Σι τοποθετεί την ενημέρωση της κοινής γνώμης στους στόχους των «γενικών, βασικών αλλαγών», τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση και το ΚΚ. Η βιομηχανία της ενημέρωσης «αναδεικνύεται σε θέμα εθνικής στρατηγικής», γράφει η εφημερίδα «People’s Daily». Και τονίζει: «Η κυβέρνηση δίνει τώρα μεγάλη σημασία στον ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία». Κυβερνητικές πήγες σημειώνουν ότι «η ηγεσία αντιλαμβάνεται τη σημασία της σύμμειξης παραδοσιακών και νέων μέσων ενημέρωσης», γεγονός το οποίο «ανοίγει ένα νέο κεφαλαίο στη βιομηχανία ειδήσεων» της Κίνας. Εννοείται ότι αυτή η «σύμμειξη», τονίζει η εφημερίδα, δεν σημαίνει προσθήκη νέων λειτουργιών είτε καναλιών. Στοχεύει κυρίως σε «πρωτοτυπίες, σε αλλαγές στον τρόπο σκέψης και αντίληψης και σε ανοιχτό μυαλό κατά πρώτο λόγο».

Οι ίδιες πήγες τονίζουν ότι η κυβέρνηση και η κομματική ηγεσία επιμένουν να γίνουν οι αλλαγές το ταχύτερο, αν και αντιλαμβάνονται ότι «δύσκολα απομακρύνονται εμπόδια τεχνολογικής μορφής, ξεπερασμένες πρακτικές επικοινωνίας, ιδιαίτερα στα παραδοσιακά μέσα της Κίνας». Αναγνωρίζεται ότι «υπάρχει βαθύ χάσμα μεταξύ παραδοσιακών και νέων μέσων στον τρόπο άντλησης υλικού και σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ενημέρωσης, στο πώς πλησιάζεις τον κόσμο», σημειώνει ο καθηγητής Τσεν Λιντάν του πανεπιστήμιου Ρένμιν.