Το όνομα του μυθικού ήρωα Προμηθέα έχει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, η εγκατάσταση του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, δήλωσε ο διοικητής της αντιαεροπορικής άμυνας της Κεντρικής Ρωσίας αντιστράτηγος Αντρέι Ντεμίν.

«Είμαι βέβαιος ότι ύστερα από τις βελτιώσεις και τις δοκιμές η πρώτη ομάδα των $-500 είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία, καλύπτοντας τη Μόσχα και την κεντρική Ρωσία», δήλωσε ο διοικητής. Πρόσθεσε ότι το «σύστημα Προμηθέας» δοκιμάστηκε και έδωσε «πολύ ικανοποιητικά» αποτελέσματα στις τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Αστραχάν. Στα γυμνάσια δοκιμαστήκαν και οι ομάδες S-300 και S-400 στα πλαίσια ενός «γενικού, ολοκληρωμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας» για τη Ρωσία.
Το σύστημα S-500 «Προμηθέας» αποτελείται από νέας γενιάς αντιαεροπορικούς πυραύλους οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν βαλιστικούς και αεροδυναμικούς στόχους, εξηγούν ρώσικες στρατιωτικές πηγές.«Πρωτίστως στόχος» του «Προμηθέα» είναι «να συναντήσει και να ανακόπτει» τους μέσης εμβέλειας βαλιστικούς πυραύλους, τους υπερηχητικούς κρουιζ, τους υπερηχητικούς μεγάλης εμβέλειας πυραύλους, τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, τα διαστημικά όπλα που εκτοξεύονται από υπερηχητικά αεροσκάφη, τα επιθετικά drones και τις υπερηχητικές πλατφόρμες που διακινούνται γύρω από την γη.