Το θάνατο τριών ανώτατων στρατιωτικών στελεχών της σε επιδρομή στη Γάζα ανακοίνωσε η Χαμάς, καθώς τα πλήγματα των ισραηλινών δυνάμεων με τις «παράλληλες» εκτοξεύσεις ρουκετών από την παλαιστινιακή οργάνωση κυριαρχούν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κάιρο. Κατέρρευσε τετραώροφο κτίριο στη Ράφα από επιδρομή, αναφορές για εγκλωβισμένους.

Παύση πυρός και επιστροφή στο τραπέζι ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ο Νετανιάχου μιλά ακόμη και για ενδεχόμενο εκστρατείας διαρκείας.

Το πρωί της Πέμπτης, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές της Μοχάμεντ Αμπού Σαμαλέχ, Μοχάμεντ Μπαρχούμ και Ραέν αλ Αττάρ σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επιδρομή.

Την προηγούμενη νύχτα, υπενθυμίζεται, πλήγμα στόχευε τον στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης Μοχάμεντ Ντεΐφ,ο οποίος όμως είχε διαφύγει-αλλά σκοτώθηκαν η γυναίκα του και το παιδί του.

Από τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, η ισραηλινή αεροπορία έχει προχωρήσει σε 20 επιδρομές στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επίσης, συνελήφθησαν έντεκα Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη.

Παράλληλα, ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζουν να εκτοξεύονται προς ισραηλινά εδάφη. Το πρωί ρουκέτες έπεσαν σε ανοικτή περιοχή στο Εσκόλ, σειρήνες ήχησαν στο Οφακίμ και το Μπε’ερ Σεβά ενώ από το βράδυ της Τρίτης έχουν εκτοξευτεί, σύμφωνα με το Ισραήλ, συνολικά περίπου 175 ρουκέτες -από τις οποίες αναχαιτίστηκαν 24.

Κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου στη Ράφα

Παράλληλα, οι παλαιστιανικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι συνολικά έξι άτομα σκοτώθηκαν σε επιδρομή στη Ράφα που κατέστρεψε τετραώροφο κτίριο τα ξημερώματα.

Το κτίριο βρισκόταν σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες, θεωρείται ότι στα ερείπιά του έχει παγιδευτεί αριθμός ατόμων. Συνεργεία προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν, εκφράζοντας φόβους για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Ο ΟΗΕ ζητά διάλογο, ο Νετανιάχου βλέπει συνομιλίες μόνο με τον Αμπάς

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την επανέναρξη των εχθροπραξιών και κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ ανέγνωσε την ανακοίνωση του Συμβουλίου και ανέφερε πως συζητείται ψήφισμα που θα καλεί σε διαρκή εκεχειρία. Φαίνεται πως το ψήφισμα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ιορδανίας.

Ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν είχε κρύψει την Τετάρτη πως υπάρχει ενδεχόμενο «εκστρατείας διαρκείας» εναντίον της Χαμάς.

Διαπίστωσε πως υπάρχει «νέος πολιτικός ορίζοντας αφού αποκατασταθεί η ασφάλεια του Ισραήλ», δείχνοντας προς το μέρος του παλαιστινίου προέδρου Αμπάς. «Ελπίζω πως ο Αμπάς θα έχει σημαντικό ρόλο στον νέο διπλωματικό ορίζοντα, και περιμένω να ξεκινήσω συνομιλίες με μία παλαιστινιακή κυβέρνηση που έχει εγκαταλείψει την οδό της τρομοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η προσέγγιση του Αμπάς με τη Χαμάς είχε κόψει κάθε δίαυλο, έστω και ελάχιστα λειτουργικό, μεταξύ των δύο πλευρών και είναι το έδαφος που οδήγησε στη σημερινή αναζωπύρωση.

Επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να στοχοποιήσει επικεφαλής τρομοκρατικών οργανώσεων, λέγοντας πως οι επιχειρήσεις έχουν πλήξει σημαντικά τις δυνατότητες της Χαμάς.