Για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί τις ΗΠΑ ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, εκφράζοντας με δημόσια δήλωση τη μεγάλη ανησυχία του για τα βίαια γεγονότα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά το θάνατο του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από τις σφαίρες της αστυνομίας.

«Η χρήση υπερβολικής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από την αστυνομία καθώς και οι συλλήψεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα, υπονομεύουν την πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχής γενομένης με την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης» υπογραμμίζει ο Ζάγκλαντ.

Καλεί τις Αρχές των ΗΠΑ να διεξαγάγουν αμερόληπτη έρευνα για τον φόνο του Αφροαμερικανού, να διερευνήσουν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που οδήγησαν τόσους πολλούς ειρηνικους διαδηλωτές στους δρόμους, και υπενθυμίζει ότι όταν η Αμερική έγινε κράτος-παρατηρητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχθηκε να υποστηρίζει τις αρχές και τις αξίες του Οργανισμού.

Από τους δρόμους του Φέργκιουσον, που τις τελευταίες νύχτες γινόταν πεδίο μάχης, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε πως η έρευνα για το θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από την αστυνομία θα είναι «ενδελεχής και δίκαιη».

«Κατανοώ τη δυσπιστία, είμαι υπουργός Δικαιοσύνης αλλά είμαι επίσης και μαύρος» είπε ο Χόλντερ. Κάτω από το μικροσκόπιο επιστρέφουν παλιότερες καταγγελίες για αστυνομική βία στο Φέργκιουσον.

Ο Χόλντερ, ο πρώτος Αφροαμερικανός που ηγείται του υπουργείου Δικαιοσύνης, μίλησε με φοιτητές και στη συνέχεια με ηγέτες της κοινότητας σε ένα κοινοτικό κολέγιο στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Φέργκιουσον για να ενημερώσει σχετικά με την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης για το φόνο, στις 9 Αυγούστου, του 18χρονου Μάικλ Μπράουν.

Αργότερα συναντήθηκε για περίπου 20 λεπτά της ώρας με τους γονείς του Μπράουν στο γραφείο του εισαγγελέα του Σεντ Λούις. Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες από την ιδιωτική αυτή συνάντηση, αλλά ένα πρόσωπο που ενημερώθηκε γι’ αυτήν είπε πως ο Χόλντερ υποσχέθηκε στην οικογένεια πως θα διεξαχθεί «μια δίκαιη και ανεξάρτητη έρευνα».

Πριν από τη συνάντησή της με τον Χόλντερ, η μητέρα του Μπράουν είδε τη σορό του γιου της σε τοπικό νεκροτομείο για πρώτη φορά αφότου αυτός πυροβολήθηκε, είπε η προαναφερθείσα πηγή στους δημοσιογράφους.

Επίσης χθες, ένα σώμα ενόρκων άρχισε να ακούει τα στοιχεία της υπόθεσης, αν και οι διαδηλωτές ενίσχυσαν τα αιτήματά τους να ανατεθεί η ποινική έρευνα σε ειδικό εισαγγελέα.

Πριν ενημερωθεί στα τοπικά γραφεία του FBI, ο Χόλντερ επισήμανε πως η έρευνα που διεξάγει το υπουργείο του διαφέρει από την έρευνα που διεξάγεται από τις τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει συγκεκριμένα να προσδιορίσει αν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς μπορούν να απαγγείλουν ποινικές κατηγορίες εναντίον του Ντάρεν Ουίλσον, του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Μπράουν, επειδή παραβίασε τα δικαιώματα του Μπράουν ως πολίτη κάνοντας χρήση υπερβολικής βίας.

Η επίσκεψη του Χόλντερ πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών στη διάρκεια ταραχών. Πολλές από τις διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, αλλά σε άλλες, μικρότερες, που πραγματοποιούνται αργά το βράδυ, γίνονται λεηλασίες, βανδαλισμοί και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Στη δημοσιότητα πλάνα του νέου θανάτου από αστυνομικές σφαίρες στο Μιζούρι


Η αστυνομία του Σεντ Λιούις δημοσίευσε βίντεο από κινητό (προσοχή περιέχει σκληρές εικόνες)
που δείχνει τους θανάσιμους πυροβολισμούς της αστυνομίας στο 25χρονο Κατζιέμε Πάουελ, καθώς η οργή στο κοντινό Φέργκιουσον βράζει εξαιτίας της υπόθεσης Μάικλ Μπράουν.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο Πάουελ κρατούσε μαχαίρι, και στο βίντεο φαίνεται από μακριά να κρατάει ένα αντικείμενο. Οι δύο αστυνομικοί πυροβολούν περίπου 20 δευτερόλεπτα αφού βγουν από το αυτοκίνητο.

Στο βίντεο, το οποίο τράβηξε περαστικός με το κινητό του, εμφανίζεται ο Πάουελ να περπατά στο δρόμο έξω από μαγαζί από το οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε νωρίτερα κλέψει αντικείμενα μικρής αξίας.

Ο Πάουελ έχει το χέρι του στην τζέπη της ζακέτας του και δεν συνομιλεί με τους περαστικούς. Περιπολικό φτάνει στο σημείο, δύο αστυνομικοί βγαίνουν και φωνάζουν στον Πάουελ να σταματήσει.

Η αστυνομία αναφέρει ότι ο Πάουελ είχε μαχαίρι, το οποίο βρέθηκε στο σημείο. Ο Πάουελ εμφανίζεται στο βίντεο να κρατάει ένα αντικείμενο και γυρίζει μετά από λίγο προς τους αστυνομικούς, κάνει ένα βήμα μπροστά και οι δύο πυροβολούν αμέσως.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το βίντεο μπορεί να ενισχύσει τις ανησυχίες που εκφράζουν αρκετοί πως η αστυνομία «βιάστηκε» να πυροβολήσει τον Πάουελ πριν προσπαθήσει να τον ακινητοποιήσει με άλλα μέσα, όπως τέιζερ.