Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον απόηχο του βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού πολεμικού ανταποκριτή, Τζέιμς Φόλεϊ, από τζιχαντιστή.

Το μήνυμα του Ομπάμα αποτέλεσε την ισχυρότερη μέχρι σήμερα καταδίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους, τους οποίους αποκάλεσε «καρκίνο» που πρέπει να αφαιρεθεί για να πάψει να εξαπλώνεται και των οποίων οι πράξεις, όπως τόνισε, δεν συνάδουν με καμία θρησκεία.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πράττουν αυτό που πρέπει για την προστασία των πολιτών. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε αμείλικτοι. Όταν κάποιος κάνει κακό σε Αμερικανούς, οπουδήποτε, θα κάνουμε αυτό που πρέπει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι τηλεφώνησε στην οικογένεια του δημοσιογράφου για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του, ενώ συμπλήρωσε ότι όλος ο κόσμος στέκεται συγκλονισμένος από το αποκρουστικό περιεχόμενο του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς θέσεων των τζιχαντιστών στο Ιράκ, με στόχο να ανακόψουν την προέλασή τους. Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν περίπου δέκα ανάλογες επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ σε μία ημέρα.

Εξάλλου, τον αποτροπιασμό του για το ενδεχόμενο, «που εμφανίζεται ολοένα και πιο πιθανό», ο δήμιος του Τζέιμς Φόλεϊ να είναι Βρετανός, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σοκαρισμένος από την πιθανή εμπλοκή Βρετανού πολίτη στη δολοφονία του δημοσιογράφου, σημειώνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί ο άνθρωπος με τη βρετανική προφορά που ακούγεται στο βίντεο της εκτέλεσης του Φόλεϊ.

Ο Κάμερον τόνισε όμως ότι εξακολουθεί να αποκλείει την πιθανότητα αποστολής βρετανικών στρατευμάτων για μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, οι Ντιντιέ Φρανσουά και Νικολά Ενέν, αποκάλυψαν ότι είχαν κρατηθεί όμηροι στη Συρία μαζί με τον Τζέιμς Φόλεϊ, υπογραμμίζοντας το θάρρος που επέδειξε ο συνάδελφός τους όλο αυτό το διάστημα.

«Δεν μίλησα ποτέ δημοσίως για αυτό (…) επειδή οι απαγωγείς μας είχαν απειλήσει πριν φύγουμε ότι οι όμηροι που έμειναν πίσω θα υφίσταντο τα αντίποινα», δήλωσε ο Ντιντιέ Φρανσουά στο ραδιοσταθμό Europe1. Ο Φρανσουά είχε κρατηθεί με τον Φόλεϊ από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι την απελευθέρωσή του, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Νικολά Ενέν αποκάλυψε στο περιοδικό L’ Express ότι, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ομήρους, ο Φόλεϊ είχε τη χειρότερη μεταχείριση από τους απαγωγείς του.

«Ψάχνοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαπίστωσαν ότι ο αδελφός του εργαζόταν για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό και επειδή ήταν Αμερικανός έτυχε «ιδιαίτερης μεταχείρισης». Έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος τους, δεχόταν τις περισσότερες προσβολές αλλά παρέμενε απαθής», εξήγησε ο Ενέν.