Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, μέλος της τριανδρίας η οποία ηγείται του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα είναι υποψήφιος στη μάχη των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του γαλλικού αντιπολιτευόμενου κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο 69χρονος Ζιπέ είναι ο δεύτερος πρώην πρωθυπουργός που δηλώνει υποψήφιος για το χρίσμα του UMP, μετά τον 60χρονο Φρανσουά Φιγιόν.

Ο πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν, 49 ετών, έχει επίσης ανακοινώσει την υποψηφιότητά του εν μέσω του κλίματος έντασης που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος, το οποίο έχει πληγεί από το εκτεταμένο σκάνδαλο πλαστών τιμολογίων και εξωφρενικών δαπανών.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν έχει κάνει ακόμη γνωστές τις προθέσεις του. Ορισμένα επιφανή στελέχη του UMP εκφράζουν φόβους για την επιστροφή του εξαιτίας των πολλών δικαστικών υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκεται το όνομα του.

Γράφοντας στο μπλογκ του, ο Ζιπέ, ο οποίος είναι επίσης δήμαρχος του Μπορντό και θεωρείται εκ των «σοφών» στο UMP, αναφέρει πως θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος στις προκριματικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το 2016.

Σε μια μακροσκελή καταχώριση με τίτλο «2017, σύντομα…» ο Ζιπέ γράφει πως θέλει να συμμετάσχει στην οικοδόμηση της Γαλλίας του μέλλοντος.

«Γι’ αυτό αποφάσισα να είμαι υποψήφιος, όταν έρθει η ώρα, στις προκριματικές εκλογές του μέλλοντος» αναφέρει.

Ο Αλέν Ζιπέ έιναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός μεταξύ των Γάλλων, σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Είναι ένα από τα τρία στελέχη που ηγούνται από κοινού του UMP, εν αναμονή του συνεδρίου του φθινοπώρου, μαζί με τους πρώην πρωθυπουργούς Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν και Φρανσουά Φιγιόν.

Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1995 ως το 1997 υπό τον Ζακ Σιράκ. Η περίοδος αυτή στιγματίσθηκε από μία απεργία που παρέλυσε τον δημόσιο τομέα και την οποία προκάλεσε το νομοσχέδιό του, το 1995, για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, το οποίο υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει.

Επέστρεψε στην κυβέρνηση υπό τον Νικολά Σαρκοζί ως υπουργός Εξωτερικών.