Με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και ρουκέτες της Χαμάς επισφραγίστηκε η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κάιρο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους τρία παιδιά- έχουν σκοτωθεί από τα πλήγματα, ενώ ρουκέτες έπληξαν περιοχές του Τελ Αβίβ και ακόμη και της Ιερουσαλήμ. Στόχος των επιδρομών ο «επιτελάρχης» της Χαμάς, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν απειλεί η οργάνωση.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις των ισραηλινών δυνάμεων, από την αναζωπύρωση της έντασης έχουν γίνει εννέα αεροπορικές επιδρομές ενώ έχουν εκτοξευτεί κάτι παραπάνω από 50 ρουκέτες της Χαμάς προς τα ισραηλινά εδάφη.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς ανέφεραν πως ανάμεσα στους στόχους των επιδρομών φαίνεται ότι ήταν και ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, ο στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης.

Η σύζυγος και η κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής τη νύχτα της Τρίτης στη Γάζα, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Σε ένα μήνυμα που ανέβασε στο μέσω κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο εξόριστος Μούσα Αμπού Μαρζούκ, που θεωρείται ο νούμερο δύο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη μοίρα του Μοχάμεντ Ντεΐφ, ο οποίος θεωρείται ως ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης.

Νωρίτερα, ο Μαρζούκ είχε πει ότι στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ήταν ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς.

Οπως ανέφερε ο Μαρζούκ το Ισραήλ είχε σπάσει την ανακωχή «για να δολοφονήσει τον Μοχάμεντ Ντεΐφ» αλλά στην επίθεση σκοτώθηκαν άμαχοι, που όπως αποδείχτηκε ήταν η σύζυγος και η κόρη του.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Γιδεόν Σάαρ, επιβεβαίωσε τον θάνατο της συζύγου και της κόρης του Ντεΐφ. «Ο αρχηγός του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ είναι νόμιμος στόχος που πρέπει να εξοντωθεί» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ατάραχος ο Γιδεόν Σάαρ.

«Του Μοχάμεντ Ντέιφ, του αξίζει να πεθάνει όπως ο (πρώην αρχηγός της Αλ Κάιντα) Μπιν Λάντεν. Είναι νόμιμος στόχος και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να τον εξοντώσουμε», δήλωσε ο Σάαρ στο ραδιόφωνο του στρατού.

Στην άλλη πλευρά, ο φόβος των ρουκετών έχει επιστρέψει: Ρουκέτες έφταξαν ξανά μέχρι το Τελ Αβίβ το Μπερ Σεβά, και ακόμη και περιοχές γύρω από την Ιερουσαλήμ. Οι σειρήνες έχουν αρχίσει ξανά να ηχούν ενώ διατάχθηκε να ανοίξουν εκ νέου τα καταφύγια σε ακτίνα 80 χλμ. από τη Γάζα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από τις ρουκέτες, παρά το ότι μία από αυτές έπεσε σε πολυσύχναστο οδικό άξονα έξω από το Τελ Αβιβ.