Ενα μακρύ οδοιπορικό στην Κριμαία πραγματοποιεί το «Spiegel» σε μια απόπειρα να ανακαλύψει τι μπορεί να κρύβει η πρόσφατη προσάρτηση της χερσονήσου για το μέλλον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η συντριπτική πλειονότητα των Ρώσων θεωρεί την Κριμαία ρωσικό έδαφος και βλέπει τον Πούτιν ως έναν ήρωα από την ώρα που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν τον περασμένο Μάρτιο τη χερσόνησο, χωρίς μάλιστα να ρίξουν ούτε μία σφαίρα. Μια γυναίκα δίπλα μας φοράει ένα μπλουζάκι που έχει τη φωτογραφία του ρώσου προέδρου και από κάτω την επιγραφή «Ο πιο ευγενικός απ’ όλους τους ανθρώπους», σημειώνει ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού. Προσθέτει ότι η απόφαση του Πούτιν να προσαρτήσει την Κριμαία ανέβασε τα ποσοστά δημοτικότητάς του πάνω από το 80%. Αν όμως η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω, τότε ο ρώσος πρόεδρος ίσως χάσει το ισχυρό του έρεισμα και η μοίρα του θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη χερσόνησο και τις συνέπειες που θα φέρει η προσάρτησή της.
Το μέλλον του Πούτιν εξαρτάται από έναν παράγοντα: αν ο ρώσος πρόεδρος καταφέρει να μεταμορφώσει την Κριμαία σε οικονομικό παράδεισο και δημοφιλές διεθνές τουριστικό θέρετρο, τότε θα έχει κερδίσει το στοίχημα. Μέχρι στιγμής όμως η χερσόνησος είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία: συνδέεται από αέρος, ενώ όσοι επιλέξουν να εισέλθουν στη χερσόνησο από την ξηρά θα πρέπει να περιμένουν επί ώρες ολόκληρες για να μπουν από τα στενά του Κερτς. Αποτέλεσμα; Κανένας τουρίστας δεν επιλέγει την Κριμαία ως τόπο των διακοπών του.
Αν ο Πούτιν καταφέρει να μεταμορφώσει την Κριμαία προς το καλύτερο, τότε θα έχει αποδείξει ότι η Ουκρανία είναι φτωχή ενώ η Ρωσία πλούσια, καθώς και ότι μια αυταρχική κυβέρνηση μπορεί να είναι απείρως πιο αποτελεσματική από μια δημοκρατικά εκλεγμένη όπως αυτή του Κιέβου. Η άμεση προτεραιότητα του Πούτιν θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη και ευκολότερη προσβασιμότητα στη χερσόνησο για τους ξένους επισκέπτες. Και το δύσκολο αυτό καθήκον έχει πέσει στα χέρια του αντιδημάρχου της πόλης Κερτς, του Σβιάτοσλαβ Μπρουσάκοφ, ο οποίος έχει αναλάβει να επιβλέψει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μεγαλεπήβολου έργου, μιας γέφυρας αξίας 5 δισ. ευρώ, που θα συνδέει την ανατολική πλευρά της χερσονήσου με τη Ρωσία, κοντά στην πόλη Νοβοροσίσκ. «Το Κερτς ήταν το κακό σπυρί στα οπίσθια της Κριμαίας. Αλλά πλέον η πόλη αποτελεί την πύλη προς έναν παράδεισο διακοπών για εκατομμύρια επισκέπτες που έρχονται εδώ οδικώς» λέει ο Μπρουσάκοφ.
Ενα ακόμη σχέδιο που θα κρίνει εν πολλοίς τη μοίρα του Πούτιν είναι η πάλαι ποτέ σοβιετική καλοκαιρινή κατασκήνωση Αρτεκ, που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. δυτικώς του Κερτς. Η κατασκήνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1925, υπήρξε επί δεκαετίες τόπος συνάντησης των παιδιών των Σοβιετικών. Στην εποχή της δόξας της 20.000 κατασκηνωτές κατέφθαναν κάθε χρόνο στη χερσόνησο της Κριμαίας για να απολαύσουν δύο εβδομάδες ήλιου, θάλασσας, μπάνιων και κομμουνιστικής κατήχησης. Η κατασκήνωση –που διαθέτει 400 κτίρια, 10 εστιατόρια, ένα νοσοκομείο, 11 γήπεδα για αθλοπαιδιές και επτά χιλιόμετρα ακρογιαλιάς –υπήρξε τόπος επίσκεψης ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος όπως οι Νικίτα Χρουστσόφ και Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ενώ στους υψηλούς προσκεκλημένους συγκαταλέγονται ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού.
Ωστόσο οι οικονομικά χαλεποί καιροί ανάγκασαν την ουκρανική κυβέρνηση να κλείσει την κατασκήνωση τον Νοέμβριο του 2013. Και τώρα το «στοίχημα» του Πούτιν είναι να καταφέρει να κάνει ένα ριζικό λίφτινγκ στην Αρτεκ προκειμένου να γίνει ξανά ένα δημοφιλές θερινό θέρετρο. «Σήμερα η κατασκήνωση μοιάζει με το Τσερνόμπιλ. Αλλά είναι τόσο μεγάλη, στο μέγεθος του πριγκιπάτου του Μονακό, ώστε θέλουμε σύντομα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν την Αρτεκ την καλύτερη κατασκήνωση όχι μόνο στη Ρωσία αλλά σε όλον τον κόσμο» λέει ο Αλεξέι Κάσπρτζακ, ο οποίος πρόσφατα ορίστηκε από τη Μόσχα ως ο μάνατζερ της κατασκήνωσης που θα επιβλέψει τη ριζική μεταμόρφωσή της.
Με την προσάρτηση της Κριμαίας ο Πούτιν ενώνει τους δύο πόλους που ανέκαθεν υποστήριζαν την εξουσία του: τους νοσταλγούς της σοβιετικής εποχής και τους εκσυγχρονιστές που θέλουν να δουν τη Ρωσία πιο κοσμοπολίτικη. Μένει να δούμε ποιο από όλα τα σχέδια του ρώσου προέδρου θα ευοδωθεί…

HeliosPlus