Ενόχληση έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα οι αποκαλύψεις πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επικοινωνίες στην Τουρκία, παρά το ότι η χώρα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αξιωματούχοι εξηγούν στα γερμανικά ΜΜΕ πως οι παρακολουθήσεις γίνονται επειδή η Άγκυρα είναι ειδική περίπτωση και «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι».

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι στη γερμανική κυβέρνηση που επικαλείται η FAZ επιβεβαιώνουν, ουσιαστικά, πως η Τουρκία ήταν στόχος και εξηγούν ότι το Βερολίνο θεωρεί πως η Τουρκία είναι, έστω και ως σύμμαχος, ξεχωριστή περίπτωση.

Όταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση της αμερικανικής NSA που παρακολουθούσε επικοινωνίες στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει τότε ότι «παρακολουθήσεις δεν γίνεται να υπάρχουν μεταξύ φίλων». Τώρα, βρίσκεται από την άλλη και πλευρά: Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η FAZ εξηγούν ότι «δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι αυτό ισχύει για κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Άγκυρα, ανέφερε, «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι». Ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία έχει «άμεση σημασία για την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας», συνέχισε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας όχι μόνο στο ΡΚΚ αλλά και σε «ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς».

Επιπλέον όμως, ο αξιωματούχος ανέφερε ως «γνωστό» ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει πολιτικές της στοχεύσεις μέσω τουρκικών συνδέσμων στη Γερμανία.

Το πώς ακούγονται όλα αυτά στην Τουρκία φαίνεται, για παράδειγμα, από το σχετικό τίτλο που βάζει η Millyet: «Η Γερμανία θεωρεί σύμμαχο, αλλά όχι φίλο την Τουρκία».

Η Άγκυρα καλεί τον γερμανό πρεσβευτή για τις παρακολουθήσεις

Η Τουρκία κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND κατασκόπευε επί χρόνια την Τουρκία, χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Το γερμανικό περιοδικό αποκάλυψε σε κυβερνητικό έγγραφο του 2009 ότι το Βερολίνο θεωρεί την Άγκυρα ως κορυφαίο στόχο παρακολούθησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ερντογάν Ισκάν, συναντήθηκε με τον γερμανό πρεσβευτή, Έμπερχαρντ Πολ και του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις πληροφορίες, ανέφερε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.

Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Άγκυρα είναι ειδική περίπτωση και «δεν είναι συγκρίσιμη με την Ουάσινγκτον ή το Παρίσι» και τονίζουν πως ό,τι γίνεται στην Τουρκία έχει επίπτωση στην εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές και γι’ αυτό συνεχίζει να παρακολουθεί -όπως αναφέρει το Spiegel- τους τούρκους αξιωματούχους.