Πυροβολισμοί, καπνογόνα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στους δρόμους και δεκάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές παρά την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ξανά στο Φέργκιουσον: Η οργή για τον θανάσιμο πυροβολισμού του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δεν έχει κοπάσει. Νεκροψία κατ’ εντολή της οικογένειας φέρεται να έδειξε ότι ο Μπράουν πυροβολήθηκε έξι φορές, όλες στην μπροστινή πλευρά του σώματός του. Νέα νεκροψία διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

H κατάσταση είναι τέτοια που αργά τη νύχτα της Δευτέρας (νωρίς το μεσημέρι ώρα Ελλάδος), ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον αποφάσισε να κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά.

«Μία ημέρα προσευχών και ειρηνικών διαδηλώσεων αμαυρώθηκε από βίαιες εγκληματικές πράξεις όλο και περισσότερων ατόμων» ανέφερε η ανακοίνωση του κυβερνήτη, λέγοντας πως καλεί την Εθνοφρουρά για να «βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης».

Νωρίτερα, τη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα περίπου 400 διαδηλωτές βρέθηκαν απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις αρνούμενοι να διαλυθούν παρά τις εκκλήσεις από τα μεγάφωνα.

Οι αρχές είχαν προσπαθήσει με καπνογόνα να διαλύσουν τη συγκέντρωση πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα καπνογόνα έπεσαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, ακόμη και παιδιών.

Η αστυνομία υπερασπίστηκε την στάση της, λέγοντας η επιθετικότητα του πλήθους προκάλεσε την απάντησή της.

Για δεύτερη νύχτα, ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η Washington Post αναφέρει ότι οι πυροβολισμοί προέρχονταν από το πλήθος των διαδηλωτών. Την προηγούμενη νύχτα, ένα άτομο είχε τραυματιστεί από σφαίρα και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εξι σφαίρες στον Μπράουν, σε νέα νεκροψία προχωρούν οι Αρχές

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έφτασαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε κατ’ εντολή της οικογένειας. Σύμφωνα με αυτήν, στο σώμα του Μπράουν βρέθηκαν έξι σφαίρες.

Όλες ήταν στην μπροστινή πλευρά του σώματός του, και οι δύο στο κεφάλι. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι New York Times, δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι πυροβολισμοί ήταν εξ επαφής καθώς ο ερευνητής που διενήργησε τη νεκροψία δεν είχε πρόσβαση στα ρούχα του Μπράουν (όπου ενδεχομένως να υπάρχουν υπολείμματα πυρίτιδας).

Ο ιατροδικαστής Σον Πάρσελς που συμμετείχε στη νεκροψία, δήλωσε ότι τραύμα στο δεξί χέρι φανερώνει είτε ότι ο νεαρός είχε την πλάτη γυρισμένη στον αστυνομικό, είτε ότι βρισκόταν απέναντί του με τα χέρια υψωμένα πάνω από το κεφάλι του, είτε ότι είχε λάβει σε αμυντική θέση.

Ο Μπάντεν δήλωσε ότι «δεν υπήρχαν σημάδια πάλης» στο σώμα του νεαρού και ότι κάποιες εκδορές στη δεξιά πλευρά του προσώπου του έγιναν πιθανότατα μετά τον θάνατό του, όταν έπεσε στο έδαφος.

Τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ο οποίος ήταν άοπλος, σκότωσε στη μέση του δρόμου ένας 28χρονος αστυνομικός την 9η Αυγούστου.

Τρεις νεκροψίες έχει διαταχθεί να πραγματοποιηθούν στη σορό του Μάικλ Μπράουν: μία από τις τοπικές αρχές, μια κατ΄ εντολήν της οικογένειας (καθώς δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την επίσημη νεκροψία), ενώ μία τρίτη, ανεξάρτητη που ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δικαιολόγησε την απόφασή του σημειώνοντας τις «ιδιαίτερες συνθήκες της υπόθεσης και το σχετικό αίτημα της οικογένειας».

Η νεκροψία προσφέρει «επαρκή» στοιχεία για τη σύλληψη του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Μάικλ Μπράουν, είπε ο δικηγόρος της οικογένειας του 18χρονου, Ντάριλ Παρκς, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα της νεκροψίας υποστηρίζουν τις αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Για την οικογένεια, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι φαίνεται πως ο νεαρός δέχθηκε τους πυροβολισμούς από ψηλά.

«Γιατί να τον πυροβολήσουν στο κέντρο του κεφαλιού του;» αναρωτήθηκε ο Παρκς. «Δεν βγάζει νόημα» είπε.