Ένα βήμα πριν από το κάνει ευθέως λόγο για ρωσική «εισβολή» στην ανατολική Ουκρανία σταμάτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι τη νύχτα πέρασαν τα σύνορα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα.

Η Συμμαχία κατηγορεί πλέον ανοιχτά τη Μόσχα ότι κλιμακώνει τη διαμάχη, παρά τις διακηρύξεις της περί του αντιθέτου, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε μέρος της φάλαγγας των ρωσικών σταρτιωτικών οχημάτων που πέρασαν τα σύνορα.

«Τη νύχτα που μας πέρασε είδαμε μία ρωσική έφοδο (incursion), ένα πέρασμα των συνόρων» δήλωσε ο Ράσμουσεν έπειτα από συνάντηση με τον Δανό υπουργό Αμυνας, αποφεύγοντας προσεκτικά να χρησιμοποιήσει τον όρο εισβολή (invasion).

«Αυτό απλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βλέπουμε μία συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Είναι μία ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχούς εμπλοκής της Ρωσίας στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό τμήμα» της ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγας που εισήλθε στο έδαφος της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος της επιχείρησης που διεξάγει το Κίεβο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο Αντρέι Λισένκο, είχε δηλώσει πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Telegraph, 23 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορτηγά με καύσιμα και οχήματα υποστήριξης, όλα με ρωσικές πινακίδες, πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία κοντά στο Ντονέτσκ το βράδυ της Πέμπτης.

«Εάν επιβεβαιωθεί, είναι ένα περαιτέρω στοιχείο ότι η Ρωσία κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει. Η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση, τη στιγμή που καλεί σε αποκλιμάκωση» δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

«Είναι επιτέλους καιρός η Ρωσία να πράξει αυτό λέει ότι θέλει να κάνει, δηλαδή να συνεισφέρει σε μία ειρηνική λύση. Η Ρωσία πρέπει να απομακρύνει τους στρατιώτες της, να σταματήσει τη ροή οπλισμού και μαχητών από τα σύνορα της Ουκρανίας, να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και να προσέλθει σε ένα ειλικρινή και γνήσιο διάλογο με την Ουκρανία» πρόσθεσε η ΝΑΤΟϊκή εκπρόσωπος.

«Πάρα πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση όπως εξελίσσεται δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ για την κατάσταση όπως εξελίσσεται καθώς, από τη μία, συζητάμε πάρα πολύ για τη λεγόμενη ανθρωπιστική εφοδιοπομπή αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε την κλιμάκωση να συνεχίζεται και διαθέτουμε πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 70 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού πέρασαν εκ νέου τα σύνορα» είπε ο Λ.Λινκέβιτσους.

«Πολύ ανήσυχος από τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατιωτικά οχήματα ίσως να πέρασαν τα σύνορα σήμερα το πρωί» δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

«Εάν ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό ή οχήματα βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, πρέπει να αποσυρθούν αμέσως, αλλιώς οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές» είπε ο Χάμοντ στους δημοσιογράφους στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, «καθηλωμένο» κοντά στα ουκρανικά σύνορα παραμένει το ρωσικό κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια. Ουκρανοί συνοριοφύλακες αναμένουν προκειμένου να επιθεωρήσουν την φάλαγγα, η οποία παραμένει σταθμευμένη περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορτα.

Ο Πολ Πίκαρντ, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιθεώρηση δεν έχει ξεκινήσει, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που δόθηκαν νωρίτερα από εκπρόσωπο τύπου του ουκρανικού στρατού.

Υπό το φόβο ότι το φορτίο περιέχει στρατιωτικά εφόδια για τους φιλορώσους αυτονομιστές και η ανθρωπιστική αποστολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα στρατιωτικής επέμβασης, το Κίεβο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση εάν δεν ελεγχθεί πρώτα το φορτίο από Ουκρανούς αξιωματούχους και μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι συνεχίζει τις τηλεφωνικές επαφές με τον Ουκρανό ομόλογό του προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια.