Σε ήπιους τόνους κινήθηκε η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία τον Μάρτιο.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να τελειώσει η αντιπαράθεση με τις κυρώσεις.

«Πιστεύω ότι πολλοί στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και οι πολιτικοί, οι συνάδελφοί μου, (επιθυμούν) να βγουν το συντομότερο δυνατόν από μία κατάσταση που βλάπτει τη συνεργασία μας» είπε ο Πούτιν.

Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησής του με γάλλο επιχειρηματία που θέλει να ανοίξει κέντρο ψυχαγωγίας στην Κριμαία, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι πρόσφατα συνομίλησε με τον γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ και ότι αισθάνθηκε ότι εκφράζει και τη διάθεση του γάλλου προέδρου.

Νωρίτερα, σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά όχι με το κόστος της σύγκρουσης με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν ότι ο Πούτιν θα έκανε κάποια δήλωση που θα πυροδοτούσε αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει το euronews, ο Πούτιν αναμενόταν να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τη στήριξη που θα προσφέρει η Μόσχα στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, την τελευταία στιγμή, ειδησεογραφικά πρακτορεία αποφάσισαν να αποσύρουν την κάλυψή τους, ενώ η ομιλία του Πούτιν δεν μεταδόθηκε ζωντανά στη ρωσική τηλεόραση και ο ρώσος πρόεδρος ακύρωσε προγραμματισμένες εμφανίσεις του.

«Πρέπει ήρεμα, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα να οικοδομήσουμε τη χώρα μας, όχι να περιχαρακωθούμε και να αποκλειστούμε από τον έξω κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν.

«Πρέπει να ισχυροποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε, αλλά όχι για έναν πόλεμο ή για οποιοδήποτε είδος σύγκρουσης… αλλά για σκληρή δουλειά, στο όνομα της Ρωσίας» επέμεινε.

«Πρέπει να αναπτύξουμε τη χώρα μας… χωρίς να διαρρήξουμε τους δεσμούς μας με τους εταίρους μας, αλλά χωρίς να επιτρέπουμε σε κανέναν να μας συμπεριφέρεται με περιφρονητικό τρόπο», σημείωσε ο Πούτιν στη Γιάλτα.
Παρά τους ήπιους τόνους, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ενέκρινε μια πρόταση για να δημιουργηθεί μια ειδική δύναμη για την Κριμαία, ωστόσο επισήμανε ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη χερσόνησο δεν θα είναι πολύ μεγάλη ή δαπανηρή.

«Το υπουργείο Άμυνας έχει προετοιμάσει… ένα ειδικό πρόγραμμα για να συσταθεί και να αναπτυχθεί μια στρατιωτική δύναμη στην Κριμαία. Ενέκρινα αυτό το πρόγραμμα» δήλωσε ο Πούτιν. «Δεν θα είναι υπερβολικό, ούτε ακριβό» πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία.
«Η χώρα βυθίζεται σε ένα αιματηρό χάος, σε μια αδελφοκτόνο σύρραξη», τόνισε ο Πούτιν.
«Θα καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η σύρραξη το συντομότερο δυνατόν, για να τελειώσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία», σημείωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατήγγειλε την ανθρωπιστική καταστροφή στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Επιπλέον ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα θα έπρεπε να κάνει προσπάθεια να διαθέτει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εξορύσσει διεθνώς αποτιμώντας αυτούς τους φυσικούς πόρους σε ρούβλια και όχι σε δολάρια, διότι το μονοπώλιο του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας πλήττει την οικονομία της Ρωσίας.

«Θα έπρεπε να ενεργήσουμε προσεκτικά. Προς το παρόν προσπαθούμε να συμφωνήσουμε με ορισμένες χώρες να συναλλασσόμαστε εμπορικά στα εθνικά μας νομίσματα», ανέφερε ο Πούτιν.

Ωστόσο, προειδοποίησε την ΕΕ ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποσυρθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο αυτό του Συμβουλίου της Ευρώπης «δεν προστατεύει δικαιώματα, αλλά απλώς εκπληρώνει μια ορισμένη πολιτική λειτουργία», είπε ο Πούτιν.

Τόνισε ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποχωρήσει οριστικά από τη δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ (να μην αναγνωρίζει δηλαδή τις αποφάσεις του), εάν οι πρακτικές που ακολουθεί το Δικαστήριο κλιμακωθούν.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία μπορεί να καταγγείλει ή να διακόψει τη συμμετοχή της σε διεθνείς συμφωνίες, εάν κρίνει ότι είναι προς το εθνικό της συμφέρον.

Ανοίγει ο δρόμος για ουκρανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Πέμπτη, σε δεύτερη ανάγνωση, τον νόμο που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων σε ρώσους πολίτες και σε εταιρείες που κατηγορούνται ότι στηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες.

Το Κίεβο έχει καταρτίσει ήδη μια «μαύρη λίστα» στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα 127 προσώπων και 65 εταιρειών.

Με το νέο νόμο δίνεται στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας -το οποίο ελέγχεται από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο- το δικαίωμα να εφαρμόσουν τιμωρητικά μέτρα.

Η έγκριση του νόμου δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται αυτομάτως. Τίθεται όμως μια νομική βάση για τη μελλοντική εφαρμογή τους.

«Ο νόμος για τις κυρώσεις υιοθετήθηκε. Η χώρα μας θα αμυνθεί απέναντι στον επιτιθέμενο, στους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπό διερεύνηση προσώπων και εταιρειών, ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να απαγορεύει και τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του ουκρανικού εδάφους, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι βουλευτές κατέθεσαν επίσης πολλές τροποποιήσεις για να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο ένα αμφιλεγόμενο άρθρο το οποίο επέτρεπε στον πρόεδρο να απαγορεύει την κυκλοφορία ή τη μετάδοση εθνικών ή διεθνών μέσων ενημέρωσης «για λόγους ασφαλείας», χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση.

Το άρθρο αυτό, που είχε εγκριθεί επί της αρχής, είχε χαρακτηριστεί «πολύ επικίνδυνο» από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ενώ είχε καταγγελθεί και ως «εμπόδιο» για την ελευθεροτυπία από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.