Ο Ιγκόρ Μπέζλερ με στρατιωτική περιβολή σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube

Είναι ο άνθρωπος που θεωρείται (συν)υπεύθυνος για την εκτόξευση του πυραύλου που κατέρριψε το Μπόινγκ της Malaysia Airlines στέλνοντας στον θάνατο 298 αθώους. Ο Ιγκόρ Μπέζλερ, ένας εκ των στρατιωτικών διοικητών των φιλορώσων αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας, διαθέτει μάλιστα και το ανάλογο παρατσούκλι να τον συνοδεύει: «Μπες», δηλαδή «Διάβολος» στα ρωσικά.

Eίναι ψηλός και γεροδεμένος, το μάτι του… γυαλίζει ελαφρώς και όταν μιλάει ψευδίζει. Ο Μπέζλερείναι ένας οξύθυμος απόστρατος αντισυνταγματάρχης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που βουρκώνει στο άκουσμα του ρωσικού εθνικού ύμνου και επιθυμεί ο τόπος καταγωγής του, η Κριμαία, να παραμείνει για πάντα ρωσική. Και προκειμένου να το πετύχει αυτό θα έκανε τα πάντα, όπως λόγου χάρη να καταρρίψει ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη. Ομως σε μία περίπτωση ενδέχεται να έκανε λάθος, μπερδεύοντας την πτήση ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών με πολεμικό αεροπλάνο.
Αμέσως μετά τη συντριβή του Μπόινγκ οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσαν στη δημοσιότητα υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Μπέζλερ και τουρώσου συνταγματάρχηΒασίλι Γκεράνιν. Ο «Διάβολος» λέει στον Γκεράνιν πως«πριν από μισή ώρα καταρρίφθηκε ένα αεροπλάνο. Ανδρες μας πήγαν να το φωτογραφίσουν. Βγαίνει ακόμη καπνός».Αυτό θεωρήθηκε από την κυβέρνηση του Κιέβου ως αποδεικτικό στοιχείο πως οι αυτονομιστές έριξαν κατά λάθος το αεροσκάφος. Αγνωστο αν ο πύραυλος εκτοξεύτηκε με διαταγή του ίδιου του «Διαβόλου» ή με πρωτοβουλία άλλου, όμως ο Μπέζλερ είναι υπεύθυνος ως ο στρατιωτικός διοικητής στην περιοχή της κατάρριψης.
Ο Μπέζλερ είναι τόσο απρόβλεπτος που έχει γκρεμίσει τις «γέφυρες επικοινωνίας» ακόμη και με παλιούς συμμάχους του. ΟΑλεξάντερ Μποροντάι,επικεφαλής τηςαυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, αποκαλεί τον Μπέζλερ «τρομοκράτη», παρ’ όλο που έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο, την αυτονόμηση των περιοχών τους από την Ουκρανία.
Τρομοκράτης μπορεί να μην είναι ο «Μπες», σίγουρα όμως είναι ένας σκληροπυρηνικός μιλιταριστής. Ο 49χρονος υπήρξε μέλος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και λέγεται πως υπηρέτησε στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία, πράγμα που ο ίδιος ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει. Οταν αποστρατεύθηκε από τον ρωσικό στρατό το 2002, επέστρεψε στην Κριμαία και κατόπιν μετακόμισε στην πόλη Γκορλόφκα, όπου αρχικά εργάστηκε ως φύλακας σε εργοστάσιο και αμέσως μετά ως διευθυντής σε γραφείο τελετών. Ομως και εκεί δεν μακροημέρευσε: απολύθηκε ύστερα από τέσσερις μήνες, αφού κατηγορήθηκε ότι έκλεψε χρήματα.
Οταν ξέσπασαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, πριν από λίγους μήνες, ο Μπέζλερ είχε ξεκάθαρη άποψη:«Η Κριμαία ήταν ανέκαθεν ρωσικό έδαφος. Απλώς στην πορεία έγινε μέρος της Ουκρανίας, επειδή έτσι ήθελε ο Νικίτα Χρουστσόφ. Αλλά κανείς τότε δεν ρώτησε τη γνώμη των κατοίκων της Κριμαίας». Αμέσως έσπευσε να οργανώσει τον αυτονομιστικό στρατό στην Γκορλόφκα.
Τον Απρίλιο ανάρτησε ένα βίντεο στο Διαδίκτυο που τον παρουσίαζε να μιλάει στο κινητό του και να δίνει εντολές σε αστυνομικούς της πόλης οι οποίοι είχαν αποστατήσει και δήλωναν πίστη στις αυτονομιστικές δυνάμεις.«Είμαι αντισυνταγματάρχης του ρωσικού στρατού. Η αποστολή σας είναι να διατηρήσετε την τάξη και την ειρήνη και να μην επιτρέψετε τις λεηλασίες ή τις καταλήψεις κτιρίων» τους διατάζει ο Μπέζλερ σαν ξαφνικά να βρήκε το νόημα που έψαχνε τόσα χρόνια στη ζωή του.
Ωστόσο το «αριστούργημά» του θεωρείται ένα βίντεο που ανέβασε στο Internet πριν από δύο μήνες και που δείχνει την υποτιθέμενη εκτέλεση με τουφεκισμό δύο ανδρών από μια ομάδα ένοπλων στρατιωτών.«Επί τρεις ημέρες η ουκρανική χούντα αρνείται να μας παραδώσει έναν αντάρτη αυτονομιστή που συνέλαβε με αντάλλαγμα ουκρανούς αξιωματούχους. Πλέον δεν έχω άλλο χρόνο. Οι δυο αυτοί άνδρες, ο κ. Μπούντικ και ο κ. Βασιουτσένκο, θα πεθάνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Αν ο άνθρωπός μου δεν απελευθερωθεί εντός μιάμισης ώρας, θα εκτελέσω άλλους δύο αιχμαλώτους» φωνάζει στο βίντεο ο Μπέζλερ και δίνει εντολές για πυρ στο απόσπασμα. Ακούγονται πυροβολισμοί και οι δύο άνδρες πέφτουν στο έδαφος. Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ: ένα μήνα μετά αποκαλύφθηκε η ευφυής «σκηνοθεσία» του Μπέζλερ, όταν παραδέχθηκε σε συνέντευξή του πως η εκτέλεση αυτή δεν συνέβη ποτέ γιατί«οι στρατιώτες πυροβόλησαν με άσφαιρα πυρά»,ενώ έδειξε στον ρώσο δημοσιογράφο και έναν από τους δυο υποτιθέμενους εκτελεσθέντες, τον Μπούντικ, που καθόταν σώος και αβλαβής πίσω του!
Στην ίδια συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη συντριβή του Μπόινγκ, επαίρεται με περηφάνια πως«έχει ήδη καταρρίψει τέσσερα ουκρανικά αεροσκάφη».Και, κατά πάσα πιθανότητα, ένα μαλαισιανό…


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ


Με τρεις εθνικότητες

Ο Ιγκόρ Νικολάεβιτς Μπέζλερ γεννήθηκε το 1965 στη σοβιετική Κριμαία από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ουκρανή, ο ίδιος όμως θεωρεί τον εαυτό του Ρώσο και έχει τη ρωσική υπηκοότητα.
Πιστός στρατιώτης της Ρωσίας

Ο «Δαίμων» σπούδασε στη Στρατιωτική Ακαδημία Τζερζίνσκι στη Βαρσοβία και κατόπιν υπηρέτησε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, από όπου αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Λιγομίλητος και μυστικοπαθής
Ο Μπέζλερ προτιμάει να διατηρεί ένα πέπλο μυστήριου σχετικά με την προσωπική του ζωή. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει οικογένεια, απάντησε:«Ποια διαφορά κάνει αν έχω ή όχι; Αν υπάρχει πάντως (οικογένεια), είναι πιο ασφαλής έτσι».

Στίβεν Λονγκ: Ο Πούτιν δεν μπορεί να απαλλαγεί απότους αυτονομιστές
Μιλάει στο «Βήμα» ο Στίβεν Λονγκ, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Διαθέτουμε αρκετές αποδείξεις πως ο Μπέζλερ είναι αυτός που έδωσε την επίμαχη διαταγή κατάρριψης;
«Είναι διάχυτη η άποψη πως ο «Μπες» είναι όντως αυτός που μιλάει στις υποκλαπείσες συνομιλίες. Αλλωστε ο ίδιος δεν διέψευσε τις συνομιλίες αυτές, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτομάτως πως όντως ήθελε να καταρρίψει το Μπόινγκ. Είναι πάντως ο υπεύθυνος ή ο συνυπεύθυνος για την τραγωδία αυτή, που συνέβη σε μια περιοχή δικής του ευθύνης. Είναι υπεύθυνος για την πειθαρχία και τις πράξεις των στρατιωτών του».
Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτή η τραγωδία τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις;
«Η κατάρριψη του Μπόινγκ δεν είναι κάτι που επιθυμούσε ο Πούτιν καθώς επιβεβαιώνει πως δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των αυτονομιστών. Επίσης, τι θα κάνει ο Πούτιν με τους αυτονομιστές αν κάποια στιγμή καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με την κυβέρνηση του Κιέβου και την ΕΕ; Ο ρώσος πρόεδρος έχει εμπλακεί σε έναν αμήχανο εναγκαλισμό με τις αυτονομιστικές δυνάμεις, χωρίς να μπορεί να απαλλαγεί από αυτές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ