Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού και φαινομένων ρατσιστικού εκφοβισμού και βίας, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με αφορμή τις βάρβαρες επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Αδιαμφισβήτητα, το φαινόμενο του αντισημιτισμού συνιστά μία διαχρονική ρατσιστική απειλή για τις σύγχρονες κοινωνίες, η οποία, παρά τις προσπάθειες που έχουν συντελεστεί ειδικά μετά την απόλυτη φρικαλεότητα του Ολοκαυτώματος, δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως.
Αντιθέτως, το μίσος κατά των Εβραίων, λόγω των υιοθετούμενων ισραηλινών πολεμικών πολιτικών, τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θεωρείται πια το χειρότερο από την εποχή των Ναζί, όταν ο αντισημιτισμός οδήγησε στην εξόντωση έξι εκατομμυρίων ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ’ Ράιχ.
Πιο συγκεκριμένα, στη Γαλλία, στο Σαρσέλ, προάστιο του Παρισιού, σημειώθηκε αντισημιτική επίθεση, καθώς πάνω από 400 διαδηλωτές περικύκλωσαν μία συναγωγή Εβραίων και επιχείρησαν να την κάψουν με μολότοφ, αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Guardian».
Μάλιστα στη Γαλλία, οι εβραϊκές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι τα αντισημιτικά περιστατικά που συντελούνται εις βάρος τους γνωρίζουν μία πρωτοφανή αύξηση, η οποία έχει κορυφωθεί μετά τις τελευταίες εκλογικές επιτυχίες του ακροδεξιού ξενοφοβικού μορφώματος της Μαρίν Λεπέν.
Η γαλλική οργάνωση για την προστασία της εβραϊκής κοινότητας υποστήριξε χαρακτηριστικά, ότι το συνολικό ποσοστό των αντισημιτικών επιθέσεων, που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, αυξήθηκε κατά εφτά φορές, σε σχέση με όσες διαπράχθηκαν τη δεκαετία του 1990.
Παράλληλα στη Γερμανία, έλαβαν χώρα παρόμοια ρατσιστικά κρούσματα, με επιθέσεις κατά συναγωγών και ξυλοδαρμούς Εβραίων. Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καταδίκασε τα βίαια περιστατικά αποκαλώντας τα «επίθεση κατά της ελευθερίας και της ανεκτικότητα του δημοκρατικού μας κράτους».
Σε κατάστημα ρούχων των Βρυξελλών, πωλήτρια αρνήθηκε να εξυπηρετήσει Εβραία, λέγοντας ότι « δε συνηθίζουμε να πουλάμε ρούχα σε Εβραίους», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα του «Guardian».
Στην Ισπανία μπορεί να μην έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ρατσιστικής βίας, ωστόσο η κοινότητα των 40.000 περίπου Εβραίων, δια μέσω του εκπροσώπου της εκφράζει την ανησυχία της, δεδομένου ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη κρίνεται τεταμένη.

Το φαινόμενο του αντισημιτισμού απαιτεί τόσο την επίτευξη μίας ευρείας πανευρωπαϊκής συμμαχίας όσο και μία ιδιαίτερη αποφασιστικότητα προκειμένου να επέλθει η πλήρης καταπολέμησή του.