Ακόμη και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θεωρεί η οργάνωση Human Rights Watch ότι μπορεί να αποτελεί η κατάπνιξη στο αίμα των διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι το περυσινό καλοκαίρι στην Αίγυπτο, και ιδιαίτερα στο τζαμί Ραμπά.

Η οργάνωση όχι μόνο καταφέρεται με βαρείς τόνους κατά των τότε επικεφαλής της αιματηρής επέμβασης, αλλά δείχνει «με το δάχτυλο» τον νυν πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι καλώντας να διερευνηθεί ο ρόλος του προσωπικά.

Το τζαμί Ραμπά είχε πνιγεί στις 14 Αυγούστου του 2013 στο αίμα των 817 οπαδών του Μόρσι που σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις δώδεκα ώρες. Το σημείο ήταν για εβδομάδες η μία από τις δύο κεντρικές συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του Μόρσι, ο οποίος είχε ανατραπεί έναν μήνα πριν από τον στρατό.

Η ημέρα εκείνη ήταν το ασύλληπτο αποκορύφωμα του χάους στο οποίο είχε βυθιστεί η Αίγυπτος εκείνες τις εβδομάδες: Στη διάρκεια ενάμιση μήνα, είχαν σκοτωθεί συνολικά 1.150 διαδηλωτές.

Μετά από έρευνα που κράτησε έναν χρόνο, η HRW υποστηρίζει ότι η στρατιωτική ηγεσία χρησιμοποιούσε σκόπιμα υπερβολική βία εναντίον διαδηλωτών. Την ίδια τη σφαγή στο Ραμπά την χαρακτηρίζει «τη χειρότερη μαζική δολοφονία διαδηλωτών σε μία ημέρα της πρόσφατης ιστορίας».

Η έρευνα ζητά τη διερεύνηση για πιθανές ευθύνες τουλάχιστον 10 ανώτατων αξιωματικών, όπως και συγκεκριμένα του νυν προέδρου Σίσι.

Σε μέλη της οργάνωσης που θα παρουσίαζαν την έρευνα αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα. Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν πως βρίσκονταν σε επαφή με την κυβέρνηση του Καΐρου κατά τη διάρκεια της έρευνας, αλλά οι αιγυπτιακές αρχές δεν έδιναν απαντήσεις.