Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ειδικοί βιολόγοι από την Ουγκάντα μπαίνουν στο «χορό» της έρευνας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού. Η αφρικάνικη χώρα, με την εμπειρία που διαθέτει στο θέμα αυτό _ στα εδάφη της έχουν ενσκήψει πέντε ξεσπάσματα της αρρώστιας από το 2000 μέχρι σήμερα _ θα στείλει 20 από τους κορυφαίους επιστήμονές της στις χώρες της Μαύρης Ηπείρου που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό.
Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσανπροειδοποίησε τη Δευτέρα ότι«η επιδημία ενδέχεται να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, προτού βελτιωθεί»κι ανακοίνωσε μια μακρά λίστα με οδηγίες για τους ταξιδιώτες, κυρίως όσους προέρχονται από τις χώρες όπου ξέσπασε η επιδημία.
Ο ΠΟΥ κάλεσε όλη την υφήλιο να προετοιμαστεί για να διαχειριστεί τα κρούσματα, καθώς η επιδημία του θανατηφόρου ιού _ η μεγαλύτερη και πιο μακρόχρονη στην ιστορία του _ εκδηλώθηκε σε κράτη που έχουν συστήματα υγείας διαλυμένα από τους εμφύλιους πολέμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι νεκροί από τον ιό, μέχρι τις 7 Αυγούστου ήταν 961, ενώ τα κρούσματα ήταν συνολικά 1.779 μετά την καταγραφή νέων περιστατικών σε πολλές χώρες.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σε καραντίνα έχει τεθεί ένας γερμανός φοιτητής στην πρωτεύουσα Κιγκάλι της Ρουάντα, ο οποίος παρουσίαζε συμπτώματα του ιού του Έμπολα. Ο ασθενής, ένας σπουδαστής που παρουσίαζε πυρετό και έχει προσβληθεί από ελονοσία, είχε περάσει πολλές ημέρες στη Λιβερία πριν επιστρέψει στη Ρουάντα. Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα μετά από 48 ώρες. Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα του Έμπολα στη Ρουάντα, από το ξέσπασμα της επιδημίας στις αρχές του έτους.
Σε απομόνωση βρίσκεταιστη Σενεγάληκι ένας άνδρας ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο Έμπολα, το πρώτοτέτοιο κρούσμα στη χώρα.Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας,«πρόκειται για έναν άνδρα 27 ετών, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Μάλι, σε μια περιοχή που δεν πλήττεται από την επιδημία. Αλλά όταν ένα πρόσωπο εμφανίζει ενδείξεις του πυρετού Έμπολα θεωρείται ως ύποπτο κρούσμα».
Σε καραντίνα σε νοσοκομείο λοιμωδών νόσων στο Βουκουρέστι, βρίσκεται επίσης κι ένας 51χρονος Ρουμάνος ο οποίος επέστρεψε στη χώρα του από τη Νιγηρία στις 25 Ιουλίου και παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και ο άνθρωπος είναι υγιής.
Το ίδιο ισχύει και για έναν32χρονο Νιγηριανό που μπήκε σε καραντίνα στο Χονγκ Κονγκ και για τον οποίο υπήρχαν υποψίες πως είχε προσβληθεί από τον Έμπολα, αλλά οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές.
Στον Καναδά, ο υπουργός Υγείας της επαρχίαςτου Οντάριο Έρικ Χόσκινς ανακοίνωσε ότι ένας ασθενής ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία και εμφάνισε συμπτώματα του Έμπολα επίσης είναι υγιής και δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.
Η Ουγκάντα ανακοίνωσε ειδικά μέτρα απομόνωσης στο αεροδρόμιο του Εντέμπε μετά τον εντοπισμό επιβάτη από το Σουδάν ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα του ιού και υποβλήθηκε σε εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται. Στην περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθεί ότι έχει προσβληθεί θα πρόκειται για το πρώτο επίσημο κρούσμα του ιού στην Ανατολική Αφρική.
Στο μεταξύ, το πειραματικό φάρμακο ZMapp βελτίωσε την υγεία των δύο Αμερικανών ασθενών που έχουν μολυνθεί από Έμπολα. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν αυτό οφείλεται στο φάρμακο ή σε άλλη, παράλληλη, θεραπεία που επίσης τους χορηγήθηκε, ενώ είναι άγνωστο αν το ZMapp έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες.
Πάντως, το πειραματικό φάρμακο θα χορηγηθεί στον 75χρονο ισπανό ιεραπόστολοΜιγκέλ Παχάρες,ο οποίος μολύνθηκε με τον ιό στη Λιβερία και νοσηλεύεται στη Μαδρίτη.Οι γιατροί ζήτησαν την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή στην Ισπανία του φαρμάκου από τη Γενεύη, το οποίο έχει δοκιμαστεί μόνο σε μαϊμούδες.
Στη Βρετανία η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα μια διαδικασία κλινικών δοκιμών ενός πειραματικού εμβολίου για την πρόληψη του ιδιαίτερα θανατηφόρου Έμπολα. Μια εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η δοκιμή θα διεξαχθεί «αργότερα φέτος», πιθανόν τον Σεπτέμβριο. Ακόμη και αν οι διαδικασίες επισπευστούν και ακόμη και στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο ελπίζουν οι επιστήμονες και η εταιρεία, το νέο εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο για χρήση πριν από το 2015.

Καταρρέει το σύστημα υγείας της Λιβερίας από την επιδημία Εμπολα

H επιδημία Έμπολα ξεπερνά τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας της Λιβερίας, παραδέχεται η κυβέρνηση, η οποία εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει τις θρησκευτικές παραδόσεις που ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Πέντε μεγάλα νοσοκομεία έκλεισαν στην πρωτεύουσα Μονρόβια, στους δρόμους ο στρατός για να περιορίσει τις μετακινήσεις.

Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας διαβεβαίωσε ότι οι αρχές κάνουν ότι μπορούν, παραδέχτηκε όμως ότι το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται.

Επισήμανε ακόμα ότι πολύς κόσμος βρίσκεται «σε άρνηση» όσον αφορά τον κίνδυνο. «Υπάρχουν θρησκευτικές πρακτικές και πεποιθήσεις, υπάρχουν παραδοσιακές αξίες που έρχονται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες» αντιμετώπισης της επιδημίας, είπε ο υπουργός Λιούις Μπράουν.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ είχε προειδοποιήσει με διώξεις όσους κρύβουν ασθενείς σε σπίτια και εκκλησίες.

Στη διάρκεια της επιδημίας στη Δυτική Αφρική έχουν αναφερθεί περιστατικά επιθέσεων κατοίκων στο προσωπικό που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς ορισμένοι φοβούνται ότι η ασθένεια είναι έργο ξένων δυνάμεων. Την κατάσταση περιπλέκουν τα ταφικά έθιμα πολλών περιοχών που απαιτούν από τους συγγενείς να αγγίζουν τις σορούς των αγαπημένων τους.

Η Λίντι Χούρουμ, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβερία, δήλωσε στο ΒΒC ότι το σύστημα Υγείας της Λιβερίας έχει καταρρεύσει. Όπως ανέφερε πέντε μεγάλα νοσοκομεία στη Μονρόβια έκλεισαν και κάποια από αυτά μόλις τώρα άρχισαν να ξαναλειτουργούν. Είπε μάλιστα ότι αρκετά νοσοκομεία σε άλλες χώρες που απειλούνται από τον Έμπολα έχουν εγκαταλειφθεί από το προσωπικό.

Το Σάββατο, διαδηλωτές στη Λιβερία απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο υποστηρίζοντας ότι οι Αρχές αργούν να απομακρύνουν τα πτώματα των θυμάτων.

Στο μεταξύ έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού, κυρίως στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, προκειμένου να περιορίζουν τις μετακινήσεις προς την πρωτεύουσα.