Την άποψη πως ο διάλογος και η κατανόηση είναι ανάμεσα στα θύματα του πολέμου στη Γάζα εκφράζει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times.

«Στο Ισραήλ, ένα από τα θύματα της ένοπλης σύγκρουσης φαίνεται να είναι η διάθεση για διάλογο με την «άλλη» πλευρά και η απόπειρα συμπάθειας απέναντι στους νεκρούς της Γάζας», σημειώνει το άρθρο, που φιλοξενεί και την άποψη ενός από τους πιο επιφανείς ραβίνους της χώρας, του Λέβι Βάινμαν-Κέλμαν.

Ο Κέλμαν είναι ιδρυτής της Κολ Χανεσάμα, μιας εκ των γνωστότερων ρεφορμιστικών συναγωγών του Ισραήλ, κάθε λειτουργία της οποίας τελειώνει με μια αραβική πρόταση που είναι δανεισμένη από μια μουσουλμανική προσευχή, ως ένδειξη καλής πίστης και προσέγγισης με την «αντίπερα όχθη».

«Ένα από τα θύματα του πόλεμου αυτού και η πάγια άποψη που αναγνωρίζει πως αμφότερες πλευρές υποφέρουν από τη διαμάχη αυτή», υποστηρίζει ο ραβίνος προσθέτοντας πως υπάρχουν παντού σημάδια πως ο διάλογος και η συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους δεν είναι κάτι που επιτρέπεται στο Ισραήλ, αναφέροντας το παράδειγμα ενός ισραηλινού καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, ο οποίος επικρίθηκε από την πρυτανεία επειδή εξέφρασε, σε ένα ομαδικό e-mail που έστειλε στους φοιτητές του, την συμπάθεια του για τα μικρά παιδιά που σκοτώνονται στη Γάζα.

Πριν μερικές ημέρες, η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, καθώς ένα ραδιοφωνικό σποτ της χαρακτηρίστηκε «πολιτικά αμφιλεγόμενο». Η ισραηλινή Ραδιοτηλεοπτική Αρχή απαγόρευσε να μεταδοθεί ένα πληρωμένο ραδιοφωνικό σποτ της B’Tselem, η οποία ανέφερε τα ονόματα και τις ηλικίες των Παλαιστίνιων παιδιών που φονεύτηκαν στη Γάζα από την στιγμή που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση πριν ένα περίπου μήνα.

Η ισραηλινή οργάνωση κατέθεσε έφεση ενάντια στη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε οπότε η οργάνωση απευθύνθηκε κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Το άρθρο καταλήγει πως η μόνη εφημερίδα που ασχολείται με τα θύματα της «άλλης πλευράς» είναι η αριστερών αποχρώσεων Haaretz, η οποία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Μακαρθισμός εξαπλώνεται στο Ισραήλ», επιθυμώντας με τον τρόπο αυτό να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την φίμωση των δημοκρατικών φωνών στη χώρα.