Συναγερμός στο Ισραήλ για την απαγωγή του 23 ανθυπολοχαγού Χαντάρ Γκόλντιν από μαχητές της Χαμάς έπειτα από επίθεση κατά Ισραηλινών στρατιωτών στη νότια Γάζα που σήμανε την κατάρρευση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας λιγότερο από δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ. Περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα.

Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη παραβίαση της εκεχειρίας» από τη Χαμάς», η οποία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η επίθεση κατά των στρατιωτών σημειώθηκε πριν τεθεί σε ισχύ η ανθρωπιστική εκεχειρία.

Υπό το βάρος των εξελίξων αναστέλλονται οι προγραμματισμένες συνομιλίες στο Κάιρο προς επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ Ρόμπερ Σέρι και περιφερειακούς ηγέτες.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειές της για να βάλει τέλος στα τούνελ και τις επιθέσεις με ρουκέτες από τους τρομοκράτες της Χαμάς και την οδύνη και την απώλεια της ζωής αμάχων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Κέρι κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας στη Γάζα.

Την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καλώντας τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στη συμφωνηθείσα εκεχειρία.

Πιστεύεται ότι ο ανθυπολοχαγός Χαντάρ Γκόλντιν, ο οποίος κατάγεται από την πόλη Κφαρ Σάμπα βόρεια του Τελ Αβίβ, αιχμαλωτίστηκε σε μάχη μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς στη διάρκεια επιχείρησης των Ισραηλινών για την καταστροφή υπόγειας σήραγγας στη νότια Γάζα. Ένας εκ των μαχητών της Χαμάς ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, παρασύροντας δύο στρατιώτες στο θάνατο.

«Βάρβαρη παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας» χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος την επίθεση της Χαμάς κατά Ισραηλινών στρατιωτών και ζητά την απελευθέρωση του απαχθέντος στρατιώτη. Η Χαμάς από πλευράς της επιμένει ότι το επεισόδιο σημειώθηκε πριν τεθεί σε ισχύ η ανθρωπιστική εκεχειρία, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την απαγωγή του στρατιώτη.

Η Αίγυπτος την ίδια στιγμή ανακοίνωσε στους Παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Παρασκευή στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε από τη Ραμάλα ότι όποιες κι αν είναι οι συνθήκες μία παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετάσχει και η Χαμάς, θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με μόνιμη εκεχειρία.

Κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας, το Ισραήλ προειδοποιεί με ισχυρή δράση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυροβόλα το νότιο τμήμα της Γάζας λίγο μετά την επίθεση κατά των στρατιωτών και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 62 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 350 τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στη Ράφα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής.

Ο ΟΗΕ κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην 72ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να καταρρεύσει λιγότερο από τρεις ώρες αργότερα.

Την ίδια στιγμή ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα κατήγγειλε τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας μπροστά στα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε μήνυμά του που αναγνώστηκε στην τηλεόραση.

«Βλέπουμε το αίμα των αδελφών μας στην Παλαιστίνη να χύνεται σε μαζικές σφαγές, από τις οποίες δεν γλιτώνει κανείς, και σε εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, η οποία παραμένει αδιάφορη στα γεγονότα όλης της περιοχής. Αυτή σιωπή είναι αδικαιολόγητη» κατήγγειλε.