Περισσότερα από 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπούσε ασταμάτητα τον παλαιστινιακό θύλακα.

Πληροφορίες ανέφεραν αρχικά ότι Χαμάς και Ισραήλ συμφώνησαν σε νέα ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά στη συνέχεια ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι γίνονται προσπάθειες, αλλά ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ισραηλινού Channel Two ανέφεραν ότι Χαμάς και Ισραήλ συμφώνησαν σε εκεχειρία. Ωστόσο, αργότερα το τηλεοπτικό κανάλι απέσυρε το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι υπάρχει μία «κίνηση» προς μία εκεχειρία.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’ an, ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μασάαλ, συμφώνησε σε εκεχειρία.

Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε, πάντως, ότι γίνονται προσπάθειες -υπό την αιγίδα της Αιγύπτου- να υπάρξει συμφωνία, αλλά ότι μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα, η PLO κήρυξε μονομερή ανθρωπιστική εκεχειρία για 24 ώρες, με ενδεχόμενο επέκτασής της.

Αξιωματούχος της PLO δήλωσε αρχικά ότι μιλά εκ μέρους της Χαμάς, κάτι που η δεύτερη αρνήθηκε στη συνέχεια. Η παλαιστινιακή οργάνωση χαρακτήρισε την πρόταση της PLO ως λάθος κίνηση.

Εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός, μέχρι να κάνει το ίδιο το Ισραήλ.

«Εάν επιτευχθεί διεθνής δέσμευση σε μία ισραηλινή συμφωνία για κατάπαυση πυρός, τότε θα το σκεφτούμε» είπε ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, λίγο πριν εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων Φατάχ, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ ταξιδέψουν στο Κάιρο για να συζητήσουν πάνω σε μια αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των βομβαρδισμών σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα σε περισσότερους από 1.200. Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 53 στρατιώτες -οι δέκα την Τρίτη- και δύο ισραηλινοί πολίτες, καθώς και ένας Ταϊλανδός.

Από το πρωί, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα την Τρίτη, το εργοστάσιο ηλεκτρισμού της Γάζας έπαψε να λειτουργεί, όταν δέχθηκε πλήγμα στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Παράλληλα, επλήγησαν ένα λιμάνι, ένας προσφυγικός καταυλισμός, τέσσερα τεμένη και το σπίτι ηγέτη της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι μέσα στα τζαμιά κρύβονταν όπλα.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το ένα πέμπτο των κατοίκων της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν να συμφωνηθεί εκεχειρία με τη Χαμάς.

Ο Τζον Κέρι επεσήμανε ότι συνομίλησε εκ νέου «το προηγούμενο βράδυ με τον πρωθυπουργό» του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος «αναφέρθηκε στην ιδέα και την πιθανότητα μιας εκεχειρίας».

Ο Νετανιάχου «επανέλαβε ότι θα δεχόταν μια εκεχειρία η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προστατευθεί από τις [υπόγειες] σήραγγες» στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός.