Την περασμένη Παρασκευή, η ολομέλεια της τοπικής βουλής της Ανδαλουσίας προέβη στην ψήφιση ενός πολυσυζητημένου νομοσχεδίου, το οποίο αποσκοπούσε στην απαγόρευση ορισμένων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να επέλθει ησυχία στους δρόμους της Σεβίλλης, την οποία πολλοί συχνά αποκαλούν «η πιο θορυβώδης πόλη της Ισπανίας».
«Το συγκεκριμένο νομοθετικό ψήφισμα επέφερε μία ισορροπία ανάμεσα στο χρόνιο αίτημα των κατοίκων, οι οποίοι ζητούσαν να περιοριστεί η έντονη νυχτερινή ζωή στη Σεβίλλη, και της ανάπτυξης των οικονομικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης, Μαξιμιλιάνο Βίλσεθ.
Πολλοί κάτοικοι της Σεβίλλης, επί σειρά ετών απηύθυναν εκκλήσεις στις Αρχές, με αίτημα την πάταξη του θορύβου. «Μπορείτε να φανταστείτε περίπου εκατό άτομα κάτω από το παράθυρο σας να φωνάζουν, ενώ παρακολουθούν την εξέλιξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα; Τα παιδιά μας αδυνατούν να αποδώσουν σωστά στο σχολείο και όταν εμείς φεύγουμε για τη δουλεία αισθανόμαστε καθημερινώς εξουθενωμένοι», υποστήριξαν πέρυσι πάνω από 4.000 κάτοικοι σε ανοικτή επιστολή – καταγγελία.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, επικεντρώνονται κατά κόρον στη συμμόρφωση των εκατοντάδων καφετεριών και μπαρ, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πλέον, όποιος οργανώνει μία υπερβολικά δυνατή συνομιλία, θα αντιμετωπίζει την επιβολή προστίμων. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τους ιδιοκτήτες των μπαρ, οι οποίοι τείνουν να ενοχλούν τους κατοίκους με το να τοποθετούν τηλεοράσεις παντού, ακόμη και στις ταράτσες (σε «ρουφ γκάρντεν») των καταστημάτων τους. Για τους παραβάτες προβλέπονται τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα, που κυμαίνονται από 300 έως 300.000 ευρώ.
Παράλληλα, στο στόχαστρο του νέου νόμου μπαίνουν και οι οδηγοί των αυτοκινήτων που διαταράσσουν την ησυχία.
Οι οδηγοί αναμένεται να υποστούν κυρώσεις σε περιπτώσεις, που ακούν δυνατά μουσική, ενώ οδηγούν, ή διαθέτουν συναγερμό στο αυτοκίνητο, ο οποίος δεν απενεργοποιείται μετά το πέρας των τριών λεπτών, ή όταν αναπτύσσουν υψηλή ταχύτητα χωρίς να υπάρχει επείγουσα ανάγκη.
Ο αντίλογος, όπως είναι φυσικό, προέρχεται από τους καταστηματάρχες της Σεβίλλης, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ο νέος νόμος θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα γύρω από τον τουρισμό. Αρκετοί τοπικοί βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αυταρχικό τρόπο επιβολής αυθαίρετων και καθολικών απαγορεύσεων.