«Η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα δεν ξεκίνησε λόγω της απαγωγής και δολοφονίας των τριών ισραηλινών εφήβων αλλά επειδή, μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων, η Χαμάς αύξησε τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύει προς το Ισραήλ. Τον τελευταίο μήνα έχει εκτοξεύσει 2.500 ρουκέτες. Ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε αυτό» είπε η επιτετραμμένη της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα κυρία Τάμι Μπεν Χάιμ μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Στόχος της επιχείρησης είναι, πρώτον, να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα και, δεύτερον, να καταστραφεί το δίκτυο των τούνελ, τα λεγόμενα «τούνελ του τρόμου» που έχει κατασκευάσει η Χαμάς και οδηγούν από τη Γάζα στο Ισραήλ»
.
Λόγω του μόνιμου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, η Χαμάς είχε κατασκευάσει τούνελ που οδηγούσαν προς την Αίγυπτο. Μεγάλα σε μέγεθος, ικανά να χωρέσουν ακόμη και φορτηγό, τα τούνελ εκείνα εξασφάλιζαν την τροφοδοσία της Λωρίδας της Γάζας με όλα τα προϊόντα των οποίων την εισαγωγή απαγορεύει το Ισραήλ –από οικοδομικά υλικά ως τρόφιμα. Τα τούνελ προς το Ισραήλ αποτελούν νεότερη στρατηγική της Χαμάς, έχουν στρατιωτικούς σκοπούς και όχι τη λαθραία εισαγωγή προϊόντων και ενισχύθηκαν μετά τους δύο προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, το 2009 και το 2012.

«Συνολικά ο ισραηλινός στρατός έχει εντοπίσει ως σήμερα 30 τούνελ που οδηγούν στο Ισραήλ με 66 διαφορετικές εισόδους»
συνεχίζει η κυρία Μπεν Χάιμ. «Εχουν μήκος από 1,5 χλμ. ως 5 χλμ. Για την κατασκευή ενός τούνελ 1.500 μέτρων χρειάστηκαν 500 τόνοι τσιμέντο και άλλοι πόροι που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων της Γάζας».
Στην ερώτηση γιατί ο ισραηλινός στρατός βαράει «στο ψαχνό» σκοτώνοντας αμάχους –από τους περίπου 1.000 Παλαιστινίους που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης ως σήμερα και τους περίπου 6.000 που έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι είναι άμαχοι και το ένα τρίτο του συνόλου είναι παιδιά –η ισραηλινή επιτετραμμένη απάντησε: «Προτού επιτεθεί σε κάποιον στόχο, ο ισραηλινός στρατός ρίχνει προειδοποιητικά φυλλάδια δίνοντας την ακριβή διεύθυνση, καλεί σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα τον κόσμο, στέλνει sms ενώ όσοι δεν λαμβάνουν σοβαρά αυτά τα μηνύματα, προειδοποιούνται από τον ήχο των ρουκετών».
Το σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) που λειτουργούσε σαν καταφύγιο αμάχων και επλήγη στο Μπεΐτ Χανούν της Βόρειας Γάζας την περασμένη εβδομάδα δεν είχε προειδοποιηθεί ή οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ που είναι ανάμεσα στα θύματα δεν πήραν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις; ρώτησε το «Βήμα». Η κυρία Μπεν Χάιμ παρέπεμψε στο αποτέλεσμα προκαταρκτικής εξέτασης του ισραηλινού στρατού ότι μόνο ένας «ξέμπαρκος» πύραυλος έπληξε την αυλή του σχολείου όταν ήταν άδεια, ότι «τρομοκράτες της Χαμάς» πυροβολούσαν από παράπλευρο κτίριο και ότι «οι τρομοκράτες της Χαμάς» μεταφέρουν τα πτώματα των αμάχων από το ένα κτίριο σε άλλο.
Εκπρόσωπος της UNRWA δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε στη διάθεσή του τις συντεταγμένες του σχολείου και γνώριζε ότι λειτουργούσε ως καταφύγιο αμάχων.
Για τα ρεπορτάζ στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό Τύπο περί «Σινεμά Σντερότ» –την παρακολούθηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα από τους λόφους της Σντερότ, της κοντινότερης ισραηλινής πόλης, και το ξέσπασμα σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα όταν ένας ισραηλινός πύραυλος βρίσκει τον στόχο του –η κυρία Μπεν Χάιμ τονίζει ότι πρόκειται για λίγους ακραίους. «Οι Ισραηλινοί δεν χαίρονται. Περνούν μια δύσκολη περίοδο, δεν υπάρχει πλέον «κανονική» ζωή, ανησυχούν για τα παιδιά τους. Υπάρχουν φωνές που καλούν τον στρατό να επιτεθεί με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα στη Γάζα, άλλες που ζητούν την παύση της επιχείρησης. Αλλά οι περισσότεροι Ισραηλινοί κατανοούν την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επιχείρησης και την υποστηρίζουν επειδή νιώθουν ότι απειλούνται καθημερινά από τις ρουκέτες της Χαμάς».
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τα έξι από τα οκτώ εκατομμύρια των κατοίκων του αποτελούν δυνητικά στόχους των ρουκετών της Χαμάς. Από τις 2.500 ρουκέτες που έριξε τον τελευταίο μήνα η Χαμάς όμως έχουν σκοτωθεί συνολικά δύο ισραηλινοί άμαχοι.
Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι ύστερα από 19 ημέρες συγκρούσεων, 1.200.000 Παλαιστίνιοι είναι χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρισμό, 150.000 είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα, 1.825 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 22.145 σπίτια, 120 σχολεία, έξι νοσοκομεία, 10 κλινικές και 34 ιατρικά κέντρα έχουν υποστεί ζημιές.

HeliosPlus