Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού Boeing αποκάλυψαν ότι το αεροπλάνο καταστράφηκε από «τεράστια αποσυμπίεση» που προκλήθηκε από θραύσματα οβίδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας η αποσυμπίεση οφείλεται σε «ισχυρή έκρηξη».

Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου, Αντρίι Λισένκο και δεν έχει επιβεβαιωθεί από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Λισένκο εξήγησε ότι η πληροφορία αυτή προέρχεται από ειδικούς που ανέλυσαν τους καταγραφείς από το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία τη 17η Ιουλίου.

Το ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV) που έχει αναλάβει τις έρευνες δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες,

«Προτιμάμε να περιμένουμε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για το τι συνέβη από το να δημοσιεύουμε αποσπασματικές πληροφορίες εδώ και εκεί» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Φερνόι, η εκπρόσωπος του OVV.

Ολλανδία: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα βρεθούν όλα τα θύματα

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα βρεθούν όλες οι σοροί των θυμάτων από τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 στην ανατολική Ουκρανία, όπως και τα προσωπικά τους αντικείμενα, είπε τη Δευτέρα ο αρχηγός της ολλανδικής αστυνομίας.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις» τόνισε ο Χέραρντ Μπόουμαν ενημερώνοντας το ολλανδικό Κοινοβούλιο για το θέμα. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να δώσω εγγυήσεις ότι θα βρεθούν όλες οι σοροί και θα επιστραφούν τα προσωπικά τους είδη (στις οικογένειές τους) όμως πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Ο Μπόουμαν διαβεβαίωσε ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πόσα πτώματα έχουν βρεθεί μέχρι τώρα.

«Αυτά που είδαμε μέσα στους σάκους που ήρθαν από την Ουκρανία […] είναι απερίγραπτα, είναι πραγματικά φρικιαστικά. Υπάρχουν (ανθρώπινα) κομμάτια, μικρά και μεγάλα. Ορισμένα από αυτά είναι καμένα» ανέφερε.

Η συντριβή είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οι 298 επιβαίνοντες στο μαλαισιανό Boeing. Μεταξύ των επιβατών ήταν 193 Ολλανδοί.