Το ίδιο σενάριο έχει επαναληφθεί τρεις φορές μέσα σε πεντέμισι χρόνια. Το Ισραήλ επιτέθηκε στη Γάζα στα τέλη 2008 – αρχές 2009, ξανά τον Νοέμβριο του 2012 και αυτή είναι η τρίτη φορά. Κάθε φορά το τίμημα σε αμάχους, ανάμεσά τους και εκατοντάδες παιδιά, είναι βαρύτατο. Και πού φθάσαμε; Αυτή τη φορά η Χαμάς προκάλεσε περισσότερες απώλειες στο Ισραήλ, κοντά 30, ενώ το 2012 μόλις 12. Και παρότι μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο το καλοκαίρι του 2013 έκλεισε το πέρασμα της Ράφα και τα παράνομα τούνελ μέσω των οποίων η Χαμάς εισήγε όπλα, αυτή τη φορά η παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα διαθέτει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ποια συγκεκριμένα μέτρα –και από τις δύο πλευρές –μπορούν να συμβάλουν στο να βρεθεί το «κλειδί» για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο;

«Ρεαλιστικά δεν υπάρχει μακροχρόνια λύση στο τραπέζι αυτή τη στιγμή»
λέει στο «Βήμα» η Ταμάρ Μαϊζέλς, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Το περισσότερο που ελπίζει να πετύχει το Ισραήλ είναι επαναφορά της ηρεμίας για μερικά χρόνια. Αλλά δεν υπάρχει μακροχρόνια στρατηγική και κανείς δεν υπόσχεται μόνιμη λύση. Το 2012 η διεθνής κοινότητα επενέβη και σταμάτησε υπερβολικά γρήγορα την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα. Αυτό που ελπίζουμε να πετύχουμε αυτή τη φορά είναι δύο ή τρία χρόνια ηρεμίας το πολύ καθώς προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμία μακροχρόνια λύση».

«Κανείς στο Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση ως μόνιμη διευθέτηση»
λέει η κυρία Μαϊζέλς. «Κανείς δεν επιθυμεί να ελέγχει τους Παλαιστινίους. Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε λόγω της τρομοκρατίας εναντίον των Ισραηλινών».
Ποια είναι τα πρακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να μην επαναληφθεί αυτή η αιματοχυσία, κυρίως αμάχων; Για τους Παλαιστινίους ένα είναι το προαπαιτούμενο: να αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας ενώ για τους Ισραηλινούς «να αποκηρύξουν πλήρως τη βία οι Παλαιστίνιοι», όπως μας λέει η κυρία Μαϊζέλς, τονίζοντας ότι «το μπαλάκι είναι στη Χαμάς, αυτή πρέπει να κάνει εκεχειρία».
Οπως και η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών, θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί «ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η τρομοκρατία δεν αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά. Η Χαμάς βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Είναι αλήθεια ότι σήμερα το Ισραήλ είναι πολύ ισχυρότερο, όμως αναπόφευκτα κάποια στιγμή η Χαμάς θα σκοτώσει αμάχους γιατί οι πύραυλοί της θα φθάσουν ως το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα. Δεν μπορούμε να πούμε «δεν σκοτώθηκαν πολλοί Ισραηλινοί, άρα δεν θα αντιδράσουμε». Εσείς τι θα κάνατε αν εκατοντάδες ρουκέτες έπεφταν στην Αθήνα;».
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι για να αποφευχθεί μια επανάληψη του ίδιου αιματηρού σεναρίου πρέπει με κάποιον τρόπο να αναγνωριστεί πολιτικά η Χαμάς. Τον περασμένο μήνα, όταν η Χαμάς έφθασε σε συμφωνία με τη Φατάχ, που ελέγχει τη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να αναγνωρίσει την κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε υπό τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αποκαλώντας τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», οι Ισραηλινοί ενισχύουν τα πιο ακραία στοιχεία της –μάλιστα έχουν εμφανιστεί τελευταίως και πιο σκληροπυρηνικές οργανώσεις -, ενώ κόβει τα πόδια στην πιο μετριοπαθή πτέρυγα της Χαμάς που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2006 στα παλαιστινιακά εδάφη και από το 2007, αφού οι Παλαιστίνιοι βρέθηκαν στα πρόθυρα του εμφυλίου, ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας αφήνοντας τη Δυτική Οχθη στον Αμπάς.
Ενα άλλο αναγκαίο πρακτικό μέτρο θα ήταν η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής του Αμπάς στη Γάζα. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί διά της βίας. Δεν θα έφερνε κανένα αποτέλεσμα να εισέβαλλε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα, να την ισοπέδωνε και να την «παρέδιδε» υποκριτικά στον Αμπάς. Ο μόνος δρόμος θα ήταν να ενισχυθεί η μετριοπαθής πτέρυγα της Χαμάς προκειμένου να συνεργαστεί με τον Αμπάς και να υπάρξει μια μόνιμη κοινή εκπροσώπηση των Παλαιστινίων.
Από την πλευρά του, εκτιμούν αναλυτές, το Ισραήλ θα μπορούσε να απελευθερώσει Παλαιστινίους που κρατά στις ισραηλινές φυλακές. Ηδη έχει ξανασυλλάβει τους περισσότερους από τους χίλιους και πλέον που απελευθέρωσε το 2011 ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του απαχθέντος ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Μετά τη δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων εποίκων στα μέσα Ιουνίου προχώρησε σε αθρόες συλλήψεις.
Τέλος, «κλειδί» για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο είναι η θεμελιώδης ανάγκη της αμοιβαίας αναγνώρισης. Δηλαδή, να καλλιεργηθεί η λύση «δύο λαοί – δύο κράτη». Η συνεχιζόμενη ανέγερση εβραϊκών οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, για παράδειγμα, κάνει πολλούς Παλαιστινίους να αναρωτιούνται αν το Ισραήλ αποτελεί ειλικρινή εταίρο για την ειρήνη.
Στη Γάζα σήμερα 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο. Η ανεργία φθάνει το 50%, η Λωρίδα είναι αποκλεισμένη και το μοναδικό πέρασμα που είναι ανοιχτό, το Ερέζ, ελέγχεται ασφυκτικά από τους Ισραηλινούς, όπως και ο εναέριος χώρος και η θάλασσα, γι’ αυτό οι ντόπιοι ψαράδες δεν μπορούν καν να βγουν στα ανοιχτά για να ρίξουν τα δίχτυα τους. Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, καύσιμα, στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση.
5 (δύσκολα) πρώτα βήματα για την ειρήνη

Αρση αποκλεισμού και ανάκαμψη

Η άρση του αποκλεισμού από ξηρά, αέρα και θάλασσα τον οποίο έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε στην περιοχή να αρχίσει να ανακάμπτει οικονομικά δίνοντας μια διέξοδο στους άνεργους νέους, οι οποίοι όσο διαιωνίζεται η παρούσα κατάσταση προσελκύονται ευκολότερα από σκληροπυρηνικές ιδέες.
Στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή

Η διεθνής στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή, στη βάση της ιστορικής συμφωνίας του περασμένου Απριλίου(ένθετη φωτογραφία) για επανάληψη της συνεργασίας ανάμεσα στις οργανώσεις Χαμάς και Φατάχ, μπορεί να θέσει τις βάσεις για την απομόνωση των ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων. Στόχος είναι να ξαναπάρει η ενιαία Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο της Γάζας, όχι με ωμά στρατιωτικά μέσα αλλά με πολιτικές αποφάσεις. Οπως και να αναλάβουν οι δικές της δυνάμεις ασφαλείας τον έλεγχο των κρίσιμων συνόρων ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο και το πέρασμα της Ράφα.
Χαμάς: ενίσχυση των μετριοπαθών

Η ενίσχυση των πιο μετριοπαθών στοιχείων της Χαμάς και η πολιτική αναγνώρισή τους από τη Δύση μπορούν να στείλουν το μήνυμα ότι η συμφιλίωση περνά μέσα από πολιτικές και όχι στρατιωτικές λύσεις. Η οργάνωση κέρδισε χωρίς νοθεία τις βουλευτικές εκλογές του 2006 στη Γάζα και καλώς ή κακώς εκπροσωπεί μια μερίδα των Παλαιστινίων.
Αποκήρυξη της βίας και συνομιλίες

Μια νέα, επίσημη, αποκήρυξη της βίας εκ μέρους της επανενωμένης Παλαιστινιακής Αρχής (άρα και τμήματος της ηγεσίας της Χαμάς) θα στείλει το μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι αύριο μπορούν να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες έχοντας απομονώσει τους αδιάλλακτους που βλέπουν μπροστά τους μόνο την επιστροφή των ρολογιών της Ιστορίας και τη «διάλυση του σιωνιστικού κράτους».
Οχι άλλοι εβραϊκοί οικισμοί

Διακοπή της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη διότι είναι παράνομοι και ενισχύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των Παλαιστινίων προς τους Ισραηλινούς και την καχυποψία ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί πραγματικά να βρεθεί μια λύση στη βάση «δύο λαοί – δύο κράτη». Σήμερα περίπου 850.000 εβραίοι έποικοι έχουν εγκατασταθεί παράνομα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Μιλάει στο «Βήμα» ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα
«Η ουσία του προβλήματος είναι η συνέχιση της κατοχής»
Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τούμπασι για τις προοπτικές εύρεσης μιας φόρμουλας για την ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών. «Δεν υπάρχει τίποτε που να εξασφαλίζει ότι δεν θα ξανασυμβεί και άλλη εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ή αλλού» λέει μιλώντας στο «Βήμα». «Εδώ μιλάμε για μια κατοχή η οποία ξεχωρίζει γιατί δεν είναι μόνο στρατιωτική αλλά και εποικιακή με σκοπό την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Αυτό το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948».
Ο κ. Τούμπασι είναι ορθόδοξος χριστιανός με καταγωγή από τη Γιάφα, το επίνειο του Τελ Αβίβ. «Στο σπίτι του παππού μου ζει μια εβραϊκή οικογένεια από τη Βουλγαρία» μας λέει. Ο ίδιος δεν μπορεί να επισκεφθεί τα πάτρια εδάφη ή να προσκυνήσει, όπως κάθε χριστιανός, στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ χωρίς ειδική άδεια, που δύσκολα εκδίδεται. «Νομίζαμε ότι το σχέδιο της πλήρους εκδίωξης των Παλαιστινίων είχε τελειώσει και ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί την ύπαρξη των δύο κρατών, τώρα όμως φοβάμαι και για το σπίτι μου στη Ραμάλα» (σ.σ.: πρωτεύουσα της Δυτικής Οχθης) λέει.

«Αυτή τη στιγμή ζουν περισσότεροι από 850.000 έποικοι στα παλαιστινιακά εδάφη. Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει μια επανάληψη της ισραηλινής επίθεσης. Η ουσία του προβλήματος είναι η συνέχιση της κατοχής»
προσθέτει.
Ποια πρακτικά μέτρα θα βοηθούσαν στην άρση του αδιεξόδου; τον ρωτάμε. «Να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Η Ράφα και τα άλλα περάσματα να ελέγχονται από την παλαιστινιακή πλευρά και τις αιγυπτιακές αρχές. Να επιτραπεί η αλιεία βάσει του διεθνούς δικαίου ως τα 10 χλμ. Να εξασφαλιστεί μια ασφαλής δίοδος ανάμεσα στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα» απαντά ο κ. Τούμπασι.
Και τονίζει: «Δυστυχώς οι Ισραηλινοί προσπαθούν να παρασύρουν την παγκόσμια κοινή γνώμη σε αυτά που γίνονται εξαιτίας της κατοχής και όχι στην ίδια την κατοχή. Το Ισραήλ πρέπει να αποδεχθεί την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και να πάψει να συμπεριφέρεται σαν να είναι υπεράνω νόμου. Στο Κοσσυφοπέδιο και στην Ουκρανία εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η συνέχιση της κατοχής ανοίγει τις πύλες για αιματοχυσία. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αυτοαμύνεται αλλά ουσιαστικά προσπαθεί να προστατεύσει την εποικιακή πολιτική του. Το κύριο ζήτημα είναι η ελευθερία του παλαιστινιακού λαού και όχι η απαγωγή των τριών Ισραηλινών. Αυτό ήταν ένα απλό έγκλημα που καταδικάσαμε, για το οποίο δεν ευθυνόταν η Χαμάς» συνεχίζει ο παλαιστίνιος πρέσβης. «Οι έποικοι είναι παράνομοι, όλη η κατάσταση είναι παράνομη. Οι εποικισμοί καλύπτουν το 22% του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών, το τείχος το 9%».
Στον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο κ. Τούμπασι απαντά ότι «δεν υπάρχει κανένας λαός που να δέχεται να είναι υπό κατοχή. Ο Νετανιάχου βρισκόταν σε δύσκολη πολιτική θέση και η κυβέρνηση συνασπισμού πιεζόταν από τους εποίκους και τους εξτρεμιστές. Οταν ναυάγησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στα τέλη Απριλίου εξαιτίας του Ισραήλ, άρχισαν να ψάχνουν αφορμές για να καταστρέψουν το παλαιστινιακό όνειρο για λύση δύο κρατών».

«Από την ελληνική κυβέρνηση ζητούμε μια πιο ξεκάθαρη θέση απέναντι στο έγκλημα που συμβαίνει»
καταλήγει ο παλαιστίνιος πρέσβης. «Υπάρχουν χώρες που έδιωξαν τον πρέσβη του Ισραήλ. Δεν είμαστε κατά των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ ούτε επεμβαίνουμε στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Αλλά είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τερματιστεί η βία».

Διπλή αποτυχία
Η Λιβύη στα πρόθυρα της διάλυσης

Η πολιτικά και στρατιωτικά ανίσχυρη κυβέρνηση της Τρίπολης, η πέμπτη από την ανατροπή του Μοαμάρ Καντάφι το 2011, δεν ελέγχει τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Λιβύη, χώρα παραδομένη στο έλεος διαφόρων πολιτοφυλακών που μάχονται μεταξύ τους για οικονομική και πολιτική υπεροχή. Η κυριότερη ανησυχία για τη Δύση είναι ότι το χάος στη Λιβύη θα διευκολύνει τη διακίνηση μαχητών και όπλων στα σύνορά της. Ηδη το νότιο τμήμα αποτελεί καταφύγιο των ισλαμιστών μαχητών που εκδίωξαν οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Μάλι πριν από λίγους μήνες, ενώ τα όπλα από τα λεηλατημένα οπλοστάσια του Καντάφι «ταξιδεύουν»: διοχετεύονται στο Σινά, στη Γάζα, ακόμη και στη Συρία.
Η τελευταία απόδειξη για το ανεξέλεγκτο της κατάστασης σε αυτή τη χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης είναι η επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης με δεκάδες νεκρούς και 31 κατεστραμμένα αεροπλάνα στα μέσα Ιουλίου. Για τον έλεγχο του αεροδρομίου μάχονταν πολιτοφυλακές από τη Μισράτα, στη Δυτική Λιβύη, με άλλες πολιτοφυλακές από το Ζιντάν, στα βορειοδυτικά. Λίγες ημέρες αργότερα ένας φιλιππινέζος εργάτης αποκεφαλίστηκε από ισλαμιστές κοντά στη Βεγγάζη «επειδή δεν ήταν μουσουλμάνος».
Η Λιβύη αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της διπλής αποτυχίας των δυτικών επεμβάσεων και της Αραβικής Ανοιξης. Η διαφορά της από τη γειτονική Αίγυπτο είναι ότι δεν υπάρχει οργανωμένος στρατός ικανός να επιβάλει την τάξη για λογαριασμό της κυβέρνησης. Ετσι οι διάφορες πολιτοφυλακές που βοήθησαν στην ανατροπή του Καντάφι δρουν σήμερα ανεξέλεγκτες.
Στην Τρίπολη τα περισσότερα βενζινάδικα είναι κλειστά για λόγους ασφαλείας και όσα λειτουργούν έχουν τεράστιες ουρές. Οι τράπεζες εμφανίζουν έλλειψη μετρητών λόγω των αλλεπάλληλων ένοπλων ληστειών. Οι ένοπλες ομάδες φθάνουν τις 1.700 –μερικοί είναι ισλαμιστές, άλλοι φιλελεύθεροι, άλλοι υπακούν σε τοπικά κριτήρια. Είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα και διαθέτουν παρόμοια ισχύ σε όπλα και άντρες. Ετσι οι περισσότερες μάχες δεν έχουν κανέναν σαφή νικητή και το μόνο που φέρνουν είναι την καταστροφή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ