Την ώρα που οι αντιμαχόμενες πλευρές μελετούν την αμερικανική πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα, οι συγκρούσεις μαίνονται. Την Παρασκευή χτυπήθηκαν 30 σπίτια παλαιστινίων και έπεσε νεκρό ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ. Από την πλευρά της η Χαμάς εκτόξευσε νέες ρουκέτες που αναχαιτίστηκαν πάνω από το Τελ Αβίβ, ενώ σκοτώθηκε ένας ισραηλινός στρατιώτης. Έρευνα για το χτύπημα στο σχολείο – καταφύγιο του ΟΗΕ ζήτησε η ΕΕ· διάδρομο για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα ζήτησε ο ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, μια έγκυος γυναίκα και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ έχασαν τη ζωή τους από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας σε 815 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στις 18 ημέρες που διαρκεί η σύγκρουση.

Ωστόσο, στο στόχαστρο μπήκαν την Παρασκευή και Παλαιστίνιοι στηΔυτική Όχθη: Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από τα πυρά μίας εποίκου, όπως όλα δείχνουν, κοντά στην πόλη Ναμπλούς, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με το στρατό.

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 30 και 46 ετών, έχασαν την ζωή τους από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών στο Μπέιτ Ούμαρ κοντά στην πόλη της Χεβρόνας, ανέφεραν γιατροί.

Με αφορμή την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, οι βασικές παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε μια «ημέρα οργής» στη Δυτική Όχθη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με μια παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας, το περιστατικό στη Νάμπλους σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης μετά την προσευχή, όταν πιστοί μουσουλμάνοι πέταξαν πέτρες εναντίον εποίκων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο.

Αυτοί απάντησαν ανοίγοντας πυρ και σκότωσαν έναν 18χρονο άνδρα, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Ο ισραηλινός στρατός έφθασε στο σημείο και άνοιξε πυρ εναντίον των παλαιστίνιων διαδηλωτών σκοτώνοντας έναν άλλο άνδρα 22 ετών και τραυματίζοντας άλλους τρεις.

Απαντώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μία εκπρόσωπος του στρατού περιορίστηκε στο να επιβεβαιώσει ότι «έποικοι έχουν εμπλακεί» στις συγκρούσεις.

Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την ζωή τους αυτές τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Όχθη όπου τις διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας διαδέχονται οι ολοένα και πιο σφοδρές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Παράλληλα, μια 23χρονη έγκυος γυναίκα σκοτώθηκε σε επιδρομή εναντίον κατοικίας στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στο κέντρο τηςΛωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα. Το μωρό της σώθηκε, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι από το πλήγμα σκοτώθηκε επίσης μια 26χρονη γυναίκα.
Από ένα άλλο πλήγμα, σκοτώθηκαν ένα υψηλόβαθμο τοπικό στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ο Σαλάχ Χασανέιν, και οι γιοι του ηλικίας 12 και 15 ετών, στη Ράφα. Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς, επιβεβαίωσε τον θάνατο αυτό.

Άλλοι δύο άνθρωποι, οι οποίοι είχαν τραυματισθεί νωρίτερα κατά τους βομβαρδισμούς του Χαν Γιούνις (νότια Λωρίδα της Γάζας), υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Στο μεταξύ, η Χαμάς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την εκτόξευση τριών ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου η διεθνής κυκλοφορία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά την πτώση μιας ρουκέτας την περασμένη Τρίτη στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός αρκέσθηκε να επιβεβαιώσει πως «δύο ρουκέτες αναχαιτίσθηκαν πάνω από τη μητρόπολη του Τελ Αβίβ».

Επιπλέον, από τον ισραηλινό στρατό ανακοινώθηκε πως ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα το πρωί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυξάνοντας σε 33 τον αριθμό των ισραηλινών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επιχείρησης, στις 8 Ιουλίου.

ΕΕ: Έρευνα για την επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ

Η ΕΕ ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για την οβίδα που έπληξε σχολείο του ΟΗΕ προκαλώντας χθες, Πέμπτη, 15 νεκρούς και 200 τραυματίες. Εκτιμάται ότι η οβίδα εκτοξεύθηκε από ισραηλινό άρμα μάχης, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

«Ζητούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα μια πλήρης έρευνα γι’ αυτό το περιστατικό», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Είναι η τέταρτη φορά που η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δέχεται πυρά, υπογράμμισε η εκπρόσωπος, η οποία «κάλεσε όλα τα μέρη να σεβασθούν το απαραβίαστο και την ακεραιότητα της UNRWA».

Η ΕΕ επιμένει επίσης στην ανάγκη να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για να επιτραπεί στους αμάχους που το επιθυμούν, να διαφύγουν των μαχών.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας» σημείωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι καταδικάζει τις απώλειες ζωών αμάχων. Μεταξύ των νεκρών παλαιστίνιων, εκτιμάται ότι τα 190 είναι παιδιά.

ΠΟΥ: Διάδρομος για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε σήμερα έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να απομακρύνουν τους τραυματίες και να μεταφέρουν στην περιοχή φάρμακα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τέσσερα νοσοκομεία, περιλαμβανομένου του Άλ Άκσα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταστραφεί από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και ακολούθησε η χερσαία στρατιωτική επέμβαση.

«Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των τραυματιών καθώς και για την προμήθεια σωτήριων για τη ζωή φαρμάκων. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα πρέπει να χαραχθεί ώστε να προστατεύει την ασφαλή πρόσβαση των ασθενών στα σημεία διέλευσης και την έξοδό τους από τη Λωρίδα της Γάζας για (την παροχή) ιατρικής φροντίδας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπό εξέταση η πρόταση εκεχειρίας

«Αμεση κατάπαυση του πυρός» ζήτησε από όλα τα μέρη εκ νέου η ΕΕ, μετά την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, που τελεί τις τελευταίες ώρες υπό μελέτη από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συζήτησε σήμερα τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ωστόσο δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η πρόταση περιλαμβάνει διακοπή των εχθροπραξιών για λίγες ημέρες, κατά τις οποίες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν να συνεχίζουν την καταστροφή σηράγγων στη Γάζα οι οποίες χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 7 ημέρες με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί επίσης τις ΗΠΑ, τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

O Κέρι αναμένει την απάντηση στο νέο σχέδιο από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην Αίγυπτο υπέρ της άρσης του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας που έχει επιβληθεί από το 2006, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ο Τζον Κέρι μίλησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς, και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάαλ, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τζον Κέρι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ- Ατίγιαχ, ο οποίος είναι σε επαφή με τον Μεσάαλ, και με τους ομολόγους του της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου, της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί και της Ιορδανίας Μάσερ Γιουντέχ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε μια επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Γαλλία και αναχώρησε σήμερα για το Κατάρ για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Όπως ανακοίνωσε τούρκος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί, ο Νταβούτογλου πήρε την απόφαση αυτή έπειτα από «μια τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και του Κατάρ χθες (Πέμπτη) το βράδυ και αφού είχε μιλήσει χωριστά με αξιωματούχους παλαιστινιακών οργανώσεων».

Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνάντησε σήμερα στο Κάιρο τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ανακοινώθηκε από αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε πως θα μιλήσει αργότερα σήμερα στους δημοσιογράφους, κάτι που μπορεί να είναι η τελευταία πράξη της αποστολής του στην περιοχή, που διήρκεσε μια εβδομάδα.