Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017 της Air Algerie εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι του Μαλί κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο. Γάλλοι στρατιώτες έχουν μεταβεί στο σημείο προκειμένου να σφραγίσουν το χώρο. Στον τόπο της τραγωδίας μεταβαίνει και ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο.

Η περιοχή εντοπίστηκε από γαλλικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης Reaper, που έχει τη βάση του στο Νιαμέι του Νίγηρα.

Η γαλλική πολεμική αεροπορία διαθέτει στο Νιαμέι δύο μη επανδρωμένα Reaper, τα οποία απέκτησε στα τέλη του 2013 από τις ΗΠΑ. Μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000, που έχουν τη βάση τους στο Νιαμέι και τη Ντζαμένα, μετείχαν επίσης στις έρευνες.

Eιδικοί στη Γαλλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος συνετρίβη όταν κατέπεσε στο έδαφος, υποδηλώνοντας ότι μοιάζει απίθανο να δέχθηκε επίθεση ή η πτώση του να οφείλεται σε πυρά από το έδαφος.

Ο υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγέ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι απορρίπτει «εξ αρχής την πιθανότητα να ερρίφθησαν πυρά από το έδαφος, θεωρώντας την εξαιρετικά απίθανη, αν όχι αδύνατη» ως αιτία της συντριβής.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Κουβιγέ, ιδιαίτερα προσεκτικός, υπενθύμισε ότι στην περιοχή επικρατούσαν «εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες. Αυτή ήταν η βασική αιτία; υπήρχε τεχνικό πρόβλημα; ή ένας συνδυασμός τέτοιου είδους παραγόντων; αυτό μένει να διαπιστωθεί» τόνισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που βρέθηκε το αεροσκάφος, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν επιζώντες» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι στρατιώτες έχουν μεταβεί στην περιοχή για να διασφαλίσουν την προστασία της, αναμένοντας την άφιξη των ερευνητών μεταξύ των οποίων μέλη της γαλλικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ατυχημάτων (BEA).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL δήλωσε ότι «το αεροσκάφος συνεντρίβη τη στιγμή που κατέπεσε στο έδαφος».

«Πιστεύουμε ότι η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες αλλά καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί επί του παρόντος, καθώς δεν έχουν βγει όλα τα πορίσματα της έρευνας» πρόσθεσε.

Το Γκόσι βρίσκεται περί τα 100χλμ νοτιοδυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης του βόρειου Μαλί.

Ο γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να «μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί» αναβάλλοντας επ’ αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του από σήμερα έως την Κυριακή στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες.


Στο αεροσκάφος επέβαιναν 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Air Algerie Κάρα Τέρκι, 51 από τους επιβάτες ήταν Γάλλοι.

Το MD83 είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πριν από δυο-τρεις μέρες και ήταν «σε καλή κατάσταση» δήλωσε ο διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης, 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, πάνω από δέκα Λιβανέζοι, τέσσερις από την Αλγερία, δύο από το Λουξεμβούργο, καθώς και ένας Βέλγος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος και ένας Ρουμάνος υπήκοος. Τα μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί.

Δεκαπέντε από τους Γάλλους επιβάτες θα μετεπιβιβάζονταν στο Αλγέρι σε άλλο αεροπλάνο με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Στο αεροδρόμιο έχει βρίσκεται ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να στηρίξει τις οικογένειές τους.