Στο αίμα αμάχων πνίγεται ξανά η Γάζα με επίθεση σε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ως καταφύγιο για εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστινίους. Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στο σχολείο-καταφύγιο στην Μπέιτ Χανούν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης μεταξύ των αμάχων. Ο τρόμος ζωγραφισμένος στα μάτια των παιδιών στις φωτογραφίες από το καταφύγιο. Κραυγές στα νοσοκομεία με τους τραυματίες. Θρήνος για τους νεκρούς -μεταξύ των οποίων βρίσκεται και προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Εγκαταστάσεις του ΟΗΕ πλήττονται για τέταρτη φοράαπό την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ. Σε 16 ημέρες επιδρομών και χερσαιών επιθέσεων έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 788 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 190 παιδιά- και 32 Ισραηλινοί.

Οι άμαχοι πληρώνουν ξανά το τίμημα της σύγκρουσης με τη διεθνή διπλωματία σε αδράνεια. Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επιθέσεις εκτός του σχολείου. Ανάμεσά τους εξαμελής οικογένεια και ένα βρέφος 18 μηνών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Σε ανακοίνωσή τουτο Ισραήλ υποστηρίζειότι απάντησε σε εχθρικά πυρά, είχε προειδοποιήσει τους πολίτες να φύγουν και ρουκέτες της Χαμάς έπεφταν στην περιοχή της Μπέιτ Χανούν.

Η ανακοίνωση αφήνει να προκύψουν ποικίλες εκδοχές για το αιματοκύλισμα στο σχολείο -περιλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι η Χαμάς εμπόδισε αμάχους να εγκαταλείψουν το καταφύγιο, γεγονός το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με ανακοινώσεις του ΟΗΕ και δημοσιογραφικές αναφορές ότι τα ισραηλινά πυρά εξώθησαν τους κατοίκους μακριά από τα σπίτια τους.

Παράλληλα, προβάλλει και ο ισχυρισμός ότι το καταφύγιο στα βόρεια της Γάζας μπορεί να επλήγη από ρουκέτα της Χαμάς που είχε στόχο το Ισραήλ.

«Τις τελευταίες ημέρες η Χαμάς έχει εκτοξεύσει ρουκέτες από την περιοχή της Μπέιτ Χανούν όπου βρίσκεται καταφύγιο της UNRWA. Το περασμένο βράδυ, είπαμε στον Ερυθρό Σταυρό να απομακρύνει τους αμάχους από το καταφύγιο μεταξύ 10.00 μμ και 2.00 πμ. Η UNRWA και ο Ερυθρός Σταυρός έλαβαν το μήνυμα.

»Η Η Χαμάς εμπόδισε τους πολίτες να απομακρυνθούν στη διάρκεια του χρονικού αυτού περιθωρίου. Σήμερα, η Χαμάς συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες από την Μπέιτ Χανούν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις απάντησαν στοχεύοντας την πηγή των πυρών. Επίσης, σήμερα πολλές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα δεν έφτασαν το βεληνεκές και χτύπησαν την Μπέιτ Χανούν» αναφέρει η ανακοίνωση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες δήλωσε ότι είχαν δοθεί στον ισραηλινό στρατό οι συντεταγμένες του καταφύγου στην Μπέιτ Χανούν και η Αρμοστεία «είχε επιχειρήσει να συντονίσει με το στρατό ένα χρονικό ‘παράθυρο’ για τη διαφυγή των αμάχων, αλλά αυτό ποτέ δεν δόθηκε».

Τη δήλωση αντέκρουσε άμεσα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λέγοντας ότι είχε δοθεί περιθώριο τεσσάρων ωρών για τη μετακίνηση των αμάχων.

Λίμνες αίματος στο καταφύγιο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε συγκλονισμένος. «Οι συνθήκες ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες» ανέφερε καταδικάζοντας την επίθεση, και επισήμανε πωςμεταξύ των νεκρών βρίσκονται και εργαζόμενοι στον ΟΗΕ.

«Βρισκόμασταν μέσα στο σχολείο. Κάποιοι ήταν στις τάξεις και κάποιοι άλλοι έξω στην αυλή και ξαφνικά μας χτύπησαν τέσσερις οβίδες» είπε η Σομπέγια αλ Καφάρμα, η οποία γλίτωσε με ελαφρά τραύματα. «Φύγαμε από τα σπίτια μας όταν μας είπαν να τα εκκενώσουμε, πήγαμε σε αυτό το σχολείο αλλάκαι πάλι μας βομβάρδισαν» συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ έκανε λόγο για «φρικτή σφαγή» και «τεράστιο έγκλημα πολέμου», προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα» για το βομβαρδισμό του σχολείου.

Η επίθεση άφησε πίσω της λίμνες αίματος στο πάτωμα, πάνω στα θρανία και στην αυλή του σχολείου, και εκατοντάδες Παλαιστίνιους να τρέχουν έντρομοι με τα παιδιά τους για να γλιτώσουν. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε πολλά κέντρα νοσηλεία γύρω από την Μπέιτ Χανούν.

Το μακελειό σημειώνεται μία ημέρα αφότου το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που κατατέθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά για τηδιεξαγωγή διεθνούς έρευναςσχετικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι έχει καταδικάσει τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι πιθανώς αναλογούν σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού ΕξωτερικώνΤζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται σε μεσολαβητική αποστολή στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι η επίθεση υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας. «Καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των πολιτών» δήλωσε η Τζέιν Ψάκι.

Αμερικανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ο Τζον Κέρι δεν πρόκειται να παραμείνει στη Μέση Ανατολή επ’ αόριστον και πρόκειται να αποφασίσει σύντομα εάν οι δύο πλευρές προτίθενται να έλθουν σε συμφωνία.