Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) παρατείνει για άλλες 24 ώρες την απαγόρευση πτήσεων από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ για λόγους ασφαλείας. Ευρωπαϊκές εταιρείες ακυρώνουν επίσης τα δρομολόγια της Πέμπτης. Χιλιάδες τουρίστες αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο να φύγουν από τη χώρα και Ισραηλινοί που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν. «Μεγάλη νίκη» η αναστολή των πτήσεων, λέει η Χαμάς.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι μεταξύ των εταιρειών που ακύρωσαν και για την Πέμπτη τα δρομολόγιά τους από και προς το Ισραήλ -συγκεκριμένα δεν θα εκτελεστούν τρεις προγραμματισμένες πτήσεις.

Ισραηλινοί ταξιδιωτικοί πράκτορες δέχονται μπαράζ τηλεφωνημάτων από τουρίστες που έχουν «παγιδευτεί» στη χώρα και Ισραηλινούς που αδυνατούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό. «Ολόκληρη η βιομηχανία βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» λέει ταξιδιωτικός πράκτορας στην εφημερίδα Haaretz.

Το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού έχει ανοίξει ειδικό γραφείο στο αεροδρόμιο προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει λύσεις στους επιβάτες και να εξασφαλίσει τη διαμονή τους -οι επιβάτες δεν δικαιούνται αποζημίωση για ακυρωμένες πτήσεις ή έξοδα διαμονής, καθώς η ακύρωση των πτήσεων οφείλεται σε επιβεβλημένους λόγους ασφαλείας.

Το Ισραήλ από πλευράς του επιμένει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ασφαλείας για την ακύρωση των πτήσεων.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Αεροπορίας αναφέρεται ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση που είχε εκδοθεί την Τρίτη, ενόσω η υπηρεσία αποτιμά την κατάσταση μετά την εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα που είχε πλήξει περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.

Η Air France και οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Γερμανίας, Lufthansa και Air Berlin, ανακοίνωσαν επίσης ότι παρατείνουν την αναστολή των πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας είχε εκδώσει το βράδυ της Τρίτης «ισχυρή σύσταση» για την αποφυγή του αεροδρομίου Μπεν Γιουριόν, λέγοντας ότι θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα εκδώσει νεότερες οδηγίες αναλόγως των εξελίξεων.

Η Lufthansa επισήμανε ότι η απόφασή της ισχύει και για τις θυγατρικές της Germanwings, Austrian Airlines, Swiss και Brussels Airlines. Συνολικά έχουν ακυρωθεί 20 προγραμματισμένες για την Πέμπτη πτήσεις από Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Ζυρίχη, Βιέννη και Βρυξέλλες.

H KLM, Alitalia Scandinavian Airlines είναι μεταξύ των ευρωπαικών εταιρειών που ακύρωσαν επίσης τις πτήσεις τους την Τρίτη και την Τετάρτη. Η πολωνική LOT ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της έως τις 28 Ιουλίου.

Αντίθετα, εκτελούνται κανονικά οι πτήσεις της British Airways. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η British «δεν θα πετούσε στο Ισραήλ εάν δεν ήταν ασφαλές», προσθέτοντας ότι και κάθε εταιρεία «εξάγει τα δικά της συμπεράσματα» ως προς την ασφάλεια.

Όλες οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες, El Al, Arkira και Israir, λειτουργούν κανονικά.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού, συνολικά 22 ξένες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, περιλαμβανομένων πέραν της British, της Aeroflot και της Ukrainian Airlines.

«Μεγάλη νίκη» λέει η Χαμάς

Η Χαμάς χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη» την αναστολή των διεθνών πτήσεων από και προς το Ισραήλ εξαιτίας της ρίψης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Ισραήλ είναι μία μεγάλη νίκη για την αντίσταση και το αποκορύφωμα της αποτυχίας του Ισραήλ» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρ σε ανακοίνωσή του.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας Γάζας την 8η Ιουλίου περίπου 2.120 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, εκ των οποίων οι 1.752 έχουν πέσει στην ισραηλινή επικράτεια και 433 έχουν αναχαιτιστεί από το σύστημα πυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος».