Είναι μια φωτογραφία που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο, σαν αποδεικτικό στοιχείο σε αυτή την τραγωδία. Η θα μπορούσε να αποδειχθεί πλαστή, τίποτα περισσότερο από ένα, ακόμη, εργαλείο ωμής προπαγάνδας.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κυκλοφόρησαν φωτογραφίες και βίντεο που, όπως ισχυρίστηκαν, αποδεικνύουν ότι το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος BUK-M1 βρισκόταν εντός της περιοχής που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες λίγο προτού καταρριφθεί η πτήση MH17.
Μεταξύ των εικόνων, που λέγεται ότι έχουν ληφθεί την ημέρα της τραγωδίας, φαίνεται ένα φορτηγό φορτωμένο με πυραυλικό σύστημα να είναι είτε σταθμευμένο ή να διέρχεται από την πόλη Τόρεζ, η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες, και απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από τον τόπο της συντριβής.
Σύμφωνα με τον Βιτάλι Νάϊντα, επικεφαλής της μονάδας αντικατασκοπείας της SBU, η εικόνα είναι «απόδειξη» της εμπλοκής της Ρωσίας.
Την περασμένη Τρίτη, όταν ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας The Independent επισκέφθηκε την πλατεία όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία και την έδειξε στους ντόπιους, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν δει κανένα τέτοιο φορτηγό με πυραύλους.
«Όλα τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης λένε ψέματα», είπε ένας άνδρας. «Δεν έχουμε πυραύλους. Αν είχαμε, θα βομβάρδιζαν τις πόλεις μας οι Ουκρανοί;» ρώτησε.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει πώς βρέθηκε στα χέρια τους η φωτογραφία ή ποιος την τράβηξε. Αλλά αυτή η εικόνα, και άλλο παρόμοιο υλικό, έχουν γίνει όπλο στον πόλεμο της προπαγάνδας που μαίνεται.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι λένε πως έχουν στοιχεία ότι τα ουκρανικά BUK είχαν εγκλωβίσει το μαλαισιανό Boeing την στιγμή της κατάρριψής του.

Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι το ρωσικό δίκτυο επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης κατέγραψε ηλεκτρονικές εκπομπές των ραντάρ προς την κατεύθυνση του αεροπλάνου, το οποίο είχε εγκλωβιστεί.
«Η πτήση βρισκόταν εντός την επιχειρησιακής ζώνης δύο ουκρανικών πυροβολαρχιών αποτελούμενων από S-200 μακράς εμβέλειας, και από τρία συστήματα ΒUK M1 μεσαίου βεληνεκούς», προσθέτει η ανακοίνωση.
«Κατά την διάρκεια της 17ης Ιουλίου, οι ρωσικές ραδιοτεχνικές υποδομές κατέγραψαν την εκπομπή και τον εγκλωβισμό αεροσκάφους από το 9s18 Kupol της μονάδας Buk-M1 που έχει αναπτυχθεί στην Στίλα (30 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία)», καταλήγει η ανακοίνωση.