Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών του Ντονέτσκ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι σε γειτονική περιοχή είχαν στην κατοχή τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς Buk, οι οποίοι πιστεύεται ότι κατέρριψαν την πτήση MH17.

«Γνωρίζω ότι μια συστοιχία Βuk ήρθε από το Λουχάνσκ» είπε ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι, διοικητής του τάγματος του Βοστόκ στην αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

«Πιθανότατα την έστειλαν πίσω για να εξαφανίσουν τις αποδείξεις της ύπαρξής της» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Ρωσία.

Πριν από την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing, αυτονομιστές είχαν δηλώσει στο ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass ότι είχαν «περιέλθει στην κατοχή τους» αυτοκινούμενοι εκτοξευτήρες πυραύλων Buk, γνωστών και ως SA-11.

Μετά την κατάρριψη το Κίεβο παρουσίασε βίντεο που φέρεται να δείχνει ένα όχημα εκτόξευσης Buk να επιστρέφει στη Ρωσία. Ένας από τους τέσσερις πυραύλους του εκτοξευτήρα έλειπε -σύμφωνα με την Ουκρανία ήταν ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι.

Η θεωρία ότι το Boeing 777 καταρρίφθηκε με εκτοξευτήρα ώμου διαψεύδεται, καθώς οι φορητοί αυτοί πύραυλοι δεν φτάνουν στο ύψος των 33.00 ποδών στο οποίο πετούσε το αεροπλάνο.

Ο πύραυλος Buk στον οποίο αποδίδεται η τραγωδία δεν υπάρχει στην Ουκρανία, και εφόσον υπήρχε στην περιοχή δεν μπορεί παρά να προήλθε από τη Ρωσία.

Ο Κοντακόβσκι επιμένει ότι οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ δεν διαθέτουν Buk. Δηλώνει όμως ότι τέτοιοι πύραυλοι είχαν αναπτυχθεί στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι η Ουκρανία «προκάλεσε» τους φιλορώσους να καταρρίψουν το επιβατικό αεροπλάνο της Malaysia Airlines.

Οι Ουκρανοί «γνώριζαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου Buk υπήρχε […] Προκάλεσαν τους αυτονομιστές να το χρησιμοποιήσουν εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές […] τη στιγμή που το αεροπλάνο περνούσε από την περιοχή» είπε.

Παραμένει ασαφές γιατί ο Κοντακόβσκι προέβη στην αποκάλυψη. To Reuters επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα «υπάρχουν τριβές» ανάμεσα στον Κοντακόβσκι και άλλους ηγέτες των φιλορώσων όπως ο Ιγκόρ Στρέλκοβ, ο Ρώσος που αυτοανακηρύχθηκε διοικητής όλων των δυνάμεων των αυτονομιστών στην επαρχία του Ντονέτσκ.