Την ώρα που οι δυτικοί εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέρριψαν την πτήση MH17, σκοτώνοντας 298 ανθρώπους, οι ρωσικές εφημερίδες παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Κάποιες γράφουν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τον ουκρανικό στρατό, που μπέρδεψε το επιβατικό αεροσκάφος με στρατιωτικό. Αλλες ισχυρίζονται ότι μέσα στο Boeing υπήχαν τρομοκράτες. Ιδού μερικές απόψεις που εκφράζουν τα ΜΜΕ στη Ρωσία:
Komsomolskaya Pravda: Το ταμπλόϊντ με την μεγαλύτερη κυκλοφορία πρόβαλε την γνώμη του στρατιωτικού σχολιαστή Βίκτορ Μπαρανέτς με τίτλο «Ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο Buk;», το πυραυλικό σύστημα της σοβιετικής εποχής που πιστεύεται ότι χτύπησε το αεροπλάνο.

Ο αναλυτής ισχυρίζεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο ουκρανικός στρατός ευθύνεται για την κατάρριψη επειδή μπέρδεψε το επιβατικό αεροπλάνο με στρατιωτικό. Λέει ότι η Ουκρανία έχει 75 συστήματα Buk στο οπλοστάσιό της.
«Αν λάβουμε υπόψη ότι η ουκρανική προπαγάνδα τροφοδοτεί συνεχώς τους φόβους για επικείμενη ρωσική «εισβολή» από ξηράς και αέρος, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα μπορεί να κατέρριψε το Boeing κατά λάθος, εκλαμβάνοντας το στίγμα στην οθόνη του ραντάρ για ένα ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο», καταλήγει ο Μπαρανέτς.
Nezavisimaya Gazeta: Κύριο άρθρο στην εφημερίδα αποκαλεί το αεροπορικό δυστύχημα το «προοίμιο για την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».

Αυτό που αποκλείει, πάντως, είναι ότι η επίθεση από μια συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος ξεκίνησε από την Ρωσία, η οποία, όπως λέει, θα ήταν εκτός της εμβέλειας.

Το άρθρο αμφισβητεί επίσης την επίσημη ουκρανική εκδοχή ότι το σύστημα Buk που χρησιμοποιήθηκε από τους αντάρτες εισήλθε στη χώρα από την Ρωσία. Τονίζει, επίσης, ότι οι αυτονομιστές, δεν έχουν την εκπαίδευση για χειριστούν ένα τέτοιο προηγμένο σύστημα.

Moskovsky Komsomolets: Επικαλούμενη έναν εμπειρογνώμονα αεροπορικής ασφάλειας, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, ακόμη και αν αποδειχθεί ότι οι αντάρτες είναι υπεύθυνοι για την κατάρριψη της πτήσης MH17, η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να έχει την «νομική ευθύνη» επειδή επέτρεψε σε πολιτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από μια εμπόλεμη ζώνη.

Argumenty i Fakty: Μια δημοφιλής ανάρτηση στην ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου ταμπλόιντ «Argumenty i Fakty» αναφέρει ότι ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο είπε ότι οι ουκρανικές αρχές ήταν υπεύθυνες για την κατάρριψη της μοιραίας πτήσης.
Σε άλλο άρθρο, ο Βλαντίμιρ Καρναζόφ, ένας ειδικός ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας, επαναλαμβάνει την εκδοχή που επικρατεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι αντάρτες δεν θα είχαν την εκπαίδευση για να λειτουργήσουν το εξελιγμένο σύστημα Buk. Ο ειδικός προσθέτει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια τρομοκρατική επίθεση στην πτήση.