Την περασμένη Πέμπτη, η πτήση 17 της Malaysian Airlines, με 298 επιβαίνοντες, καταρρίφθηκε πάνω από το Γκράμποβο στην ανατολική Ουκρανία, μάλλον από έναν αντιαεροπορικό πύραυλο ρωσικής κατασκευής. Καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν τί ακριβώς συνέβη – συμπεριλαμβανομένης και της προέλευσης του πυραύλου – ο ρόλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters παραθέτει τις απόψεις πέντε αμερικανικών ΜΜΕ για τα αίτια και τις πιθανές συνέπειες αυτής της τραγωδίας.
The Daily Beast: «η επιτομή της απερισκεψίας του Πούτιν»
Γιατί ο Πούτιν επέτρεψε να καταρριφθεί η πτήση MH17; Ο Τζέιμς Μίλερ διερωτάται γιατί ο Ρώσος πρόεδρος θα επέτρεπε στους αυτονομιστές να έχουν ένα όπλο ικανό να καταρρίψει ένα εμπορικό αεροπλάνο, χωρίς να ελέγχουν οι Ρώσοι με ποιον τρόπο χρησιμοποιείται. «Πρόκειται για μια προηγμένη και δοκιμασμένη συστοιχία από εξαιρετικά όπλα που συντονίζονται για την παρακολούθηση στόχων, με ραντάρ και πυραύλους τόσο εξελιγμένους που είχαν σχεδιαστεί για να χτυπάνε έξυπνες βόμβες και πυραύλους Κρουζ στον ουρανό. Οποιος εκτόξευσε αυτό το όπλο ήταν άρτια εκπαιδευμένος και πολύ καλά εξοπλισμένος», γράφει ο Μίλερ.
Εξηγεί πάντως πώς οι χειριστές του Μπουκ, του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος, το οποίο πιθανότατα κατέρριψε το αεροπλάνο, θα μπορούσαν να μπερδέψουν ένα εμπορικό αεροσκάφος με ένα στρατιωτικό. (Το σύστημα λειτουργεί σωστά, λέει ο Μίλερ, μόνο όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με διάφορα συστήματα ραντάρ.) «Τα γεγονότα της Πέμπτης είναι η επιτομή της απερισκεψίας του Πούτιν», καταλήγει ο Μίλερ.
The New Republic: «εκτός ελέγχου η σούγκρουση»
Η συντριβή της πτήσης 17 είναι η κρίσιμη καμπή: η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία είναι πλέον επισήμως εκτός ελέγχου. Αν φιλορώσοι αυτονομιστές είναι πράγματι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροπλάνου, η σύγκρουση θα εισέλθει σε μια νέα φάση, «απειλώντας άμεσα την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το αεροπλάνο, ας θυμηθούμε, απογειώθηκε από το Αμστερνταμ» και μετέφερε Ολλανδούς, Βρετανούς, Γερμανούς και Βέλγους πολίτες.
The New Yorker: «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διακινδυνεύει «απρόβλεπτες καταστροφές», τροφοδοτώντας έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην ανατολική Ουκρανία, γράφει ο Ντέιβιντ Ρέμνικ. Παρασυρμένος από «αγανάκτηση και οργή προς τη Δύση και τους ηγέτες στο Κίεβο», ο Ρώσος πρόεδρος «έριξε λάδι στη φωτιά μιας παρατεταμένης πολιτικής φρενίτιδας, τόσο στη Ρωσία όσο και μεταξύ των συμμάχων του στην Ουκρανία, η οποία εξυπηρετεί άμεσες πολιτικές ανάγκες του, αλλά που δεν μπορεί πλέον εύκολα να την ελέγξει», τονίζει ο Ρέμνικ.
Foreign Affairs: «Ο επιστρέφει στην Ευρώπη»
«Μέχρι χθες η πρόσφατη κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμειξης στην Ουκρανία είχε περάσει σχετικά απαρατήρητη σε δυτικά μέσα ενημέρωσης. Τώρα τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν, ανεξάρτητα από το ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο. Ενώ μία άμεση στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στην Ουκρανία παραμένει απίθανη, οι ΗΠΑ μπορεί να εξετάσουν τώρα άλλες μορφές στρατιωτικής βοήθειας. Ο πόλεμος, κάτι αδιανόητο στην Ευρώπη για τόσο πολύ καιρό, έχει επιστρέψει πραγματικά», γράφει ο Αλεξάντερ Μότιλ.
The New York Times: «ο Πούτιν θέλει να βλάψει την Ουκρανία»
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει την σύγκρουση. Αντ’ αυτού επιδεινώνει το πρόβλημα, καθοδηγούμενος από την επιθυμία του να βλάψει και να τιμωρήσει την Ουκρανία», γράφει η εφημερίδα.