Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι στην πυκνοκατοικημένη Γάζα δεν έχουν μέρος να κρυφτούν από την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ και τα παιδιά είναι εκείνα που πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα, δήλωσε ο ΟΗΕ την Τρίτη.
«Δεν υπάρχει κυριολεκτικά κανένα ασφαλές μέρος για τους αμάχους», είπε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια (OCHA), σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι _ το ένα τρίτο από αυτούς ανήλικα παιδιά _ έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας όπου ζουν 4.500 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, πρόσθεσε ο Λέρκε. Από ισραηλινής πλευράς, έχουν σκοτωθεί 29 άτομα, οι 27 από αυτούς στρατιώτες. Προτεραιότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι η προστασία των αμάχων και η μεταφορά εκτός Γάζας και περίθαλψη των τραυματιών.
Περίπου 500 σπίτια έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και 100.000 άτομα έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία έχοντας άμεση ανάγκη από τρόφιμα, νερό και στρώματα, είπε ο Λέρκε.
Το Ισραήλ άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές στις 8 Ιουλίου υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί να πάψουν οι μαχητές της Χαμάς να εκτοξεύουν ρουκέτες από τη Γάζα σε ισραηλινό έδαφος και ξεκίνησε την χερσαία επιχείρηση την περασμένη Πέμπτη. Μέχρι σήμερα συνεχίζεται το σφυροκόπημα στόχων σε ολόκληρη τη Γάζα, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για αποκλιμάκωση.
Σύμφωνα με τη UNICEF, εκτός από τα 121 παιδιά που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά, υπάρχουν άλλα 900 τραυματισμένα.
«Υστερα από εκτίμηση στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων, 107.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη λόγω των τραυμάτων που βιώνουν, όπως θάνατο, τραυματισμό ή απώλεια του σπιτιού τους», είπε ο Λέρκε.
Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν νερό ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό ενώ τα ηλεκτροδοτικά δίκτυα καταστράφηκαν ή δεν έχουν καύσιμα για τις γεννήτριες, πρόσθεσε. «Επιπλέον, έχουμε πληροφορίες για υπερχείλιση υπονόμων το οποίο αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία», είπε.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) έχει μοιράσει τρόφιμα άμεσης ανάγκης και κουπόνια φαγητού σε 90.000 άτομα μέχρι στιγμής στη διάρκεια της σύγκρουσης, είπε η εκπρόσωπός του Ελίζαμπεθ Μπιρς. «Τα αποθέματα σε τρόφιμα έτοιμα προς βρώση μειώνονται στη Γάζα δεδομένου ότι η σύγκρουση έχει διαρκέσει δυο εβδομάδες και οι ανάγκες αυξάνονται», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), 18 εγκαταστάσεις υγείας έχουν καταστραφεί, ανάμεσά τους και τρία νοσοκομεία. «Υπάρχουν κρίσιμες ανησυχίες για την τροφοδοσία των νοσοκομείων καθώς τόσο τα φάρμακα όσο και τα ιατρικά είδη μιας χρήσης είναι σε σοβαρή έλλειψη, τόσο στα κρατικά νοσοκομεία όσο και σε εκείνα των ΜΚΟ, λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων και των ελλείψεων που υπήρχαν ήδη πριν από την κλιμάκωση της βίας», είπε η εκπρόσωπος του WHO Φαντέλα Τσάιμπ.