Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχει ψυχή» συμπέρανε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κοιτώντας τον στα μάτια σε συνάντησή τους στο Κρεμλίνο το 2011, όπως αναφέρει στο περιοδικό New Yorker σε άρθρο που δημοσιεύεται εν μέσω της ουκρανικής κρίσης

Ο Μπάιντεν μίλησε στο περιοδικό σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν το 2011, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός. «Του είπα, κύριε πρωθυπουργέ κοιτάζω στα μάτια σας και νομίζω ότι δεν έχετε ψυχή. Με κοίταξε, χαμογέλασε και είπε ‘Εμείς οι δύο καταλαβαινόμαστε’».

Η εκτίμηση του Μπάιντεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο.Μπους, ο οποίος είχε δηλώσει μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Πούτιν το 2001: «Κοίταξα τον άνδρα αυτόν κατάματα, ήμουν σε θέση να δω την ψυχή του».

Τα σχόλια του Μπάιντεν δημοσιεύθηκαν καθώς οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις εκφράζουν την οργή τους κατά της Ρωσίας για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, μίλησε σχετικά με τη συνάντησή του με Ουκρανούς αξιωματούχους στις αρχές του έτους, σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

«Δεν σκεφτόμαστε πλέον όπως σκεφτόμασταν στον Ψυχρό Πόλεμο, για διάφορους λόγους. Κανείς δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εμάς. Κανείς δεν είναι κοντά. Εκτός εάν κάποιος είναι αρκετά τρελός ώστε να πατήσει ένα κουμπί, δεν υπάρχει τίποτα από στρατιωτικής άποψης που θα μπορούσε να κάνει ο Πούτιν για να αλλάξει ριζικά τα αμερικανικά συμφέροντα» δήλωσε.