O Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς και ζήτησε από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας» είπε ο Πούτιν.

Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν» συνέχισε.

Κίεβο: Επίθεση στον Πούτιν

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραδώσει στους δυτικούς εταίρους το ρόλο του συντονισμού της έρευνας. Και η Ολλανδία θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσένιουκ.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη. Ήταν ένα πυραυλικό πλήγμα, πιθανότατα από πύραυλο BUK-M1 (κατευθυνόμενο από ραντάρ πυραυλικό σύστημα SA-11). Είναι σαφές ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες. Υπήρχαν επαγγελματίες» δήλωσε αναφερόμενος στην κατηγορία του Κιέβου ότι η Μόσχα είχε σαφή ρόλο στην κατάρριψη του αεροπλάνου.

Ο Γιατσένιουκ κατηγόρησε τον Πούτιν ότι παραδίδει όπλα στους αντάρτες. «Δεν περιμένω τίποτε από τη ρωσική κυβέρνηση. Προμήθευσαν όπλα, έστειλαν μαχητές. Ο Πούτιν θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει κάνει ήδη αρκετά. Αυτή δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Είναι μια διεθνής σύγκρουση.

» Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου» κατέληξε.

Ζυμώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, εάν δεν επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη.

«Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους, είτε στη Ρωσία, είτε στους φιλορώσους αυτονομιστές» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μοροζόφ στην εφημερίδα Australian Financial Review.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί «από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης».

Ζητείται επίσης η άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

Καλεί τις χώρες και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για τη Μόσχα το κείμενο περιέχει «ορισμένες ασάφειες» και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι πραγματικά διεθνής και αντικειμενική.

Η ρωσική πλευρά πρότεινε μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής «τροποποιήσεις» για τη «βελτίωση» του κειμένου.