ίεβο
Η ουκρανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι διαθέτει «ισχυρά στοιχεία» πως οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος που κατέρριψε το Boeing στην ανατολική Ουκρανία είναι ρώσοι υπήκοοι.

«Πρέπει να ανακριθούν αμέσως» ανέφερε το Κίεβο, καλώντας τη Μόσχας να δώσει τα στοιχεία των χειριστών.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο το μεσημέρι του Σαββάτου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας Βιτάλι Νάντα ανέφερε ότι «έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι αυτή η τρομοκρατική πράξη διενεργήθηκε με τη βοήθεια της Ρωσίας».

«Γνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος ήταν Ρώσοι» είπε ο Νάντα, σύμφωνα με το Reuters.

Η πολύ δύσκολη έρευνα για την κατάρριψη είναι εμπρηστικό ζήτημα για την ουκρανική κρίση: Όλες οι πλευρές θεωρούν σίγουρο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, αλλά Κίεβο και φιλορώσοι αλληλοκατηγορούνται, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να παρουσιάσουν κανένα στοιχείο.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αντιπαράθεση έδειξε την έκταση που μπορεί να πάρει. Η αμερικανική πλευρά είπε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει πως ρωσικό προσωπικό παρείχε τεχνική υποστήριξη» στην κατάρριψη.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία -που αρνείται παγίως ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους ενόπλους με εξοπλισμό ή με άλλο τρόπο- έχει αφήσει αιχμές για το Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης το Σάββατο ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για τα μαύρα κουτιά.

«Κανένας από τους καταγραφείς των στοιχείων της πτήσης δεν έχει παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές, ούτε και έχουμε πληφοφορίες για αυτούς» ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου το Κίεβο.

Κι ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτονομιστές έχουν στην κατοχή τους τα μαύρα κουτιά, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να είναι η χώρα η οποία θα πάρει το μαύρο κουτί της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

«Ο χειρισμός του μαύρου κουτιού της πτήσης MH17 πρέπει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας» ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόβ Τιόνγκ Λάι και ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Άναν αναχώρησαν για το Κίεβο ώστε να διασφαλίσουν ότι μία ομάδα μαλαισιανών ερευνητών θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.