Για κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών τύπου Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση MH17 από Αμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ, κάνουν λόγο οι πληροφορίες από την Ουκρανία, οι οποίες αναμεταδίδονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στο Ντόνετσκ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Οι 295 επιβαίνοντες στο Boeing 777, επιβάτες και μέλη πληρώματος, είναι όλοι νεκροί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Ακόμα, αναφέρθηκε ότι η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους είναι, πιθανότατα, η κατάρριψη του από συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρους.

Το αεροπλάνο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μετέφερε 154 Ολλανδούς επιβάτες καθώς και Αμερικανούς και Βρετανούς τουρίστες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το αν υπήρχαν και Γάλλοι επιβάτες.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο ανταποκριτής του στην περιοχή αντίκρισε φλεγόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους και δεκάδες πτώματα στο έδαφος κοντά στο χωριό Γκράμποβο.

Το αεροπλάνο κατερρίφθη ενώ πετούσε σε ύψος 10 χλμ από περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου πέντε λεπτά πριν εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη Malaysian Airlines, η οποία έγραψε στο Twitter ότι έχασε επαφή με την πτήση ΜΗ17 όταν βρισκόταν πάνω από την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ρωσική πηγή επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το αεροπλάνο δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο την ώρα που αναμενόταν.

«Εργαζόμουν στο χωράφι μου και ήμουν πάνω στο τρακτέρ μου όταν άκουσα τον ήχο αεροπλάνου και στη συνέχεια μια έκρηξη και πυροβολισμούς. Στη συνέχεια, είδα το αεροπλάνο να πέφτει στο έδαφος και να κόβεται στα δύο. Υψώθηκε πυκνός μαύρος καπνός» είπε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Διασώστες του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ουκρανίας έχουν μεταβεί στην περιοχή.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ζήτησε άδεια από το Κίεβο να στείλει σωστικά συνεργεία στην περιοχή του δυστυχήματος. Τα συντρίμμια έχουν εκτοξευθεί ακόμα και 15 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της συντριβής.

Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο – φιλορώσοι

Ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για την κατάρριψη του αεροσκάφους, κάτι που εκείνοι διαψεύδουν, κατηγορώντας με τη σειρά τους τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Κίεβο αρνείται, πάντως, οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «Αυτό είναι το τρίτο περιστατικό -μετά από την κατάρριψη ενός An-26 και SU-25. Δεν αποκλείουμε να κατερρίφθη και τονίζουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση καταστροφής στόχων στον εναέριο χώρο».

Ο Π. Ποροσένκο είπε ότι πιστεύει πως μία «τρομοκρατική πράξη» ευθύνεται για τη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι οι ουκρανοί δεν βάλλουν κατά οποιουδήποτε στόχου.

Από την πλευρά του, ο Αντρέι Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διαψεύδει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την συντριβή του Boeing, λέγοντας ότι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για μια τέτοια επίθεση.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές τάσσονται υπέρ προσωρινής εκεχειρίας (διάρκειας δύο ή τριών ημερών) για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ βρίσκονται σε συνομιλίες για να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή διεθνών οργανώσεων.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το «μαύρο κουτί», τον καταγραφέα των δεδομένων της πτήσης του αεροσκάφους Μπόινγκ 777, μετέδωσε το Interfax. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Έρευνα διέταξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, για την «αεροπορική καταστροφή», όπως τη χαρακτήρισε.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών της Ουκρανίας καταγγέλει ότι οι προσπάθειες διάσωσης εμποδίζονται από ενόπλους, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες».

Έρευνα διέταξε και η Μαλαισία. Σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι το αεροσκάφος συνετρίβη δήλωσε ο μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός επιστρέφει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις δραματικές πληροφορίες για τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines» είπε, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον ουκρανό πρόεδρο.

Τουριστικά γραφεία δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είχαν κλείσει θέσεις στην πτήση σε δεκάδες Ολλανδούς πολίτες.

«Πολλά παραμένουν αδιευκρίνιστα σχετικά με τα γεγονότα, τις συνθήκες και τους επιβάτες» είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μάθουν εάν στο αεροσκάφος επέβαιναν αμερικανοί πολίτες. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επικοινωνία με το Κίεβο και ότι θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαριστεί το τι συνέβη. «Οι προσευχές και οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των επιβατών, όποιο μέρος και αν αποκαλούν αυτοί πατρίδα» είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε το θέμα και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσέρκιν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην κατάρριψη του αεροσκάφους. «Δεν το κάναμε εμείς» είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατέρριψε με αντιαεροπορικό πύραυλο ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25, το οποίο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία. Δεν είναι γνωστό εάν τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες για την κατάρριψη του μαχητικού.

Να σημειωθεί ότι στις 8 Μαρτίου είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines. Το αεροσκάφος δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα από τη συντριβή

Σημείο καμπής για την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης αποτελεί η συντριβή του μαλαισιανού Boeing.

Το μέγεθος της τραγωδίας, καθώς και το γεγονός ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν ξένοι πολίτες, αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων και να οδηγήσουν σε διεθνείς πιέσεις για να βρεθεί λύση στην διαμάχη του Κιέβου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ήδη ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επικοινωνία με το Κίεβο και ότι θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαριστεί το τι συνέβη.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, προσφέροντας τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «τρομερή τραγωδία» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μάθουν εάν στο αεροσκάφος επέβαιναν αμερικανοί πολίτες.

«Οι προσευχές και οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των επιβατών, όποιο μέρος και αν αποκαλούν αυτοί πατρίδα» είπε.

Οι ξένοι ηγέτες δηλώνουν σοκαρισμένοι από τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς Κίεβο και φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για κατάρριψη του Boeing και τα σωστικά συνεργεία μετρούν νεκρούς.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε το θέμα και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας.

    «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ για τη συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της Μαλαισίας στο έδαφος της Ουκρανίας, που προκάλεσε πολυάριθμα θύματα» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    «Ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας να μεταφέρει τη βαθύτατη συμπάθεια και συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων», προστέθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

    Νωρίτερα, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσέρκιν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην κατάρριψη του αεροσκάφους. «Δεν το κάναμε εμείς» είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

    Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας βαρόνη Κάθριν Άστον ζήτησε να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και όλα τα μέρη να «μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες».

    «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της τραγικής συντριβής στην ουκρανική επικράτεια της πτήσης των Malaysia Airlines από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ και την απώλεια τόσων πολλών ζωών», ανάφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον.

    «Οι συνθήκες (της συντριβής του αεροσκάφους) πρέπει να εξακριβωθούν χωρίς καθυστέρηση και η διεθνής έρευνα πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία», προσέθεσε η Άστον.

    «Χωρίς να κάνουμε πρόωρες κρίσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή, καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τον παραλογισμό της απώλειας ζωών στην ανατολική Ουκρανία, να απέχουν από κάθε κλιμάκωση και να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η ανακοίνωση.

    H κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε «να γίνουν τα πάντα προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες» πίσω από τη συντριβή του Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε ανακοίνωσή του η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο απόψε.

    Σοκαρισμένος δήλωσε και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, με μήνυμά του στο Twitter.