Ένας λιποτάκτης του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) περιγράφει στο ΒΒC τις συνθήκες ζωής που επικρατούν στις τάξεις των τζιχαντιστών, «μια οργάνωση από την οποία δεν είναι απλό να αποχωρήσεις τόσο εύκολα, καθώς υπάρχουν πολλές συνέπειες», όπως λέει το άρθρο.
«Η βιαιότητα της οργάνωσης, μας τρομάζει και μας τρομοκρατεί όλους. Η οικογένεια μου, τα ξαδέλφια μου, τα αδέλφια μου είναι ακόμη εδώ [στη Συρία]. Φοβάμαι για τη ζωή τους. Αν δεν καταφέρουν να βρουν εμένα τον ίδιο, τότε σίγουρα τα μέλη της οργάνωσης θα καταφέρουν να βρουν την οικογένεια μου», εξομολογείται, ανώνυμα, στον Πολ Γουντ, ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου, ένας νεαρός Σύρος που λιποτάκτησε από την ISIS.
Όπως τονίζει ο λιποτάκτης, αρχικά εντάχθηκε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό για να πολεμήσει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Στη συνέχεια ωστόσο, η ισλαμική ταξιαρχία συμμάχησε με την ISIS και αναγκάστηκε να ενταχθεί στην οργάνωση. «Οι πρώτες διαταγές που έλαβα, ως μαχητής της ISIS, ήταν να παρακολουθήσω μαθήματα σχετικά με τη σαρία -τον ισλαμικό νόμο. Όχι όμως τις βασικές αρχές του Ισλάμ, αλλά τις βασικές αρχές που θα διέπουν το ισλαμικό κράτος. Ετσι μας διδάξαν το ισλάμ που εκείνοι θέλουν να έχουν κι όχι το πραγματικό ισλάμ, ένα ισλάμ που να απευθύνεται όχι στο μυαλό, αλλά στην καρδιά σου. Κι όταν η καρδιά σου γεμίζει με πάθος από τα πύρινα λόγια που θα σου πουν, τότε έχεις ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης και περνάς στο δεύτερο, που είναι η στρατιωτική», σημειώνει ο νεαρός πολεμιστής.
Και προσθέτει: «στην αρχή, η οργάνωση ήταν καλή με τους τοπικούς πληθυσμούς, προσπαθώντας να προσελκύσει όσο περισσότερο κόσμο μπορούσε. Αλλά στη συνέχεια η ISIS έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο κι άλλαξε δραματικά: το βασικό της σύνθημα ήταν -κι είναι ακόμη- το «είτε είσαι μαζί μας, είτε με τους εχθρούς μας». Δεν υπάρχει τίποτα στη μέση, καμία γκρίζα ζώνη».

«Σε όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις της Συρίας που κατέχει η οργάνωση, οι τζιχαντιστές έχουν επιβάλει την πιο συντηρητική εκδοχή της σαρία, ακόμη κι όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση των κατοίκων: οι γυναίκες πρέπει να φοράνε το νικάμπ [που καλύπτει όλο το σώμα], ενώ οι άντρες να διαθέτουν γενειάδα. Αν κάποιος κάτοικος επιλέξει να μην ακολουθήσει αυτούς τους κανόνες εξωτερικής εμφάνισης, θεωρείται αποστάτης και πρέπει να εκτελείται πάραυτα», καταλήγει ο λιποτάκτης.