Με το Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντάται για δεύτερη ημέρα στη Βιέννη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επιδιώκοντας να δώσει ώθηση στις παραπαίουσες διαπραγματεύσεις για το το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μια ανάσα πριν την καταληκτική προθεσμία της 20ής Ιουλίου για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι Τζον Κέρι και Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκαν την Κυριακή για δύο ώρες στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα των Έξι (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα).

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Κέρι θα «αξιολογήσει την πρόθεση του Ιράν να κάνει τις σημαντικές επιλογές που πρέπει».

Την Κυριακή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με το Ιράν ως προς τον τρόπο περιορισμού του εμπλουτισμού ουρανίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά τις 20 Ιουλίου αν δεν επιτευχθεί πρόοδος εντός της εβδομάδας.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα πριν τη νέα συνάντηση Κέρι-Ζαρίφ ότι το Ιράν επιμένει σε «ανεφάρμοστες και ανεπαρκείς» θέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις των Έξι και του Ιράν έχουν στόχο την επίτευξη ιστορικής σημασίας συμφωνίας, βάσει της οποίας η Τεχεράνη θα εγγυηθεί τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της.