Δολοφονημένοι έφηβοι, θύματα τυφλής βίας, αεροπορικές επιδρομές, μπαράζ από ρουκέτες, κατοικίες ισοπεδωμένες, επιστράτευση εφέδρων και απειλές για χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Γιατί φουντώνει τώρα, ξανά, η σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων; Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN διατυπώνει οκτώ ερωταπαντήσεις επιχειρώντας να ρίξει φως στην επικίνδυνη νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.
= Ποιά ήταν η αφορμή για το νέο κύμα βίας ;

Η απαγωγή, πριν από ένα μήνα, τριών Ισραηλινών μαθητών την ώρα που πήγαιναν στο σχολείο τους. Οι τρεις έφηβοι –ο Εγιάλ Γιφράκ, ο Γκιλάντ Σαάρ και ο Ναφταλί Φράνκελ – βρέθηκαν τελικά νεκροί στις 30 Ιουνίου, με την κυβέρνηση του Ισραήλ να επιρρίπτει την ευθύνη της δολοφονίας τους στην Χαμάς, η οποία με τη σειρά της αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. Το Ισραήλ ξεκίνησε πογκρόμ συλλήψεων στη Δυτική Όχθη, κατεδάφισε σπίτια υπόπτων και εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Οι μαχητές της Χαμάς αντέδρασαν με ομοβροντία ρουκετών από το εσωτερικό της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ.

= Πότε δολοφονήθηκε ο νεαρός Παλαιστίνιος;
Ο 16χρονος Μοχάμεντ Αμπου Χντέιρ απήχθη την Τετάρτη 2 Ιουλίου στη γειτονιά Σουάφατ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την ώρα που κατευθυνόταν στο τζαμί. Τρεις άντρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σταμάτησαν δίπλα του, τον έβαλαν με τη βία στο όχημα κι έφυγαν με ταχύτητα. Το πτώμα του βρέθηκε καμένο ολοσχερώς, σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας, μερικές ώρες αργότερα κοντά σε δάσος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της νεκροψίας που διενήργησαν Παλαιστίνιοι, ο έφηβος κάηκε ζωντανός. Περίπου 200 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στη συνοικία Σουάφατ, κοντά στο σπίτι της οικογένειας Αμπού Χντέιρ. Ωστόσο, η διαδήλωση κατεστάλη γρήγορα από Ισραηλινούς που έριχναν σφαίρες από καουτσούκ και βομβίδες κρότου/λάμψης εναντίον των διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων είχαν καλυμμένα πρόσωπα και έριχναν πέτρες, μολότοφ και φλεγόμενα λάστιχα. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύλληψη έξι εβραίων εξτρεμιστών για την απαγωγή και τη δολοφονία του εφήβου.
= Το Ισραήλ καταδίκασε τη «δολοφονία των πέντε εφήβων». Ποιο είναι το πέμπτο θύμα;

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πριν λίγα 24ωρα πως ένας Παλαιστίνιος οδηγός ταξί ομολόγησε την δολοφονία της 19χρονης Ισραηλινής Σέλι Νταντόν, τον περασμένο Μάιο. Ο ταξιτζής απήγαγε την νεαρή κοπέλα, την μαχαίρωσε και την άφησε να πεθάνει σε ένα εγκαταλελειμμένο πάρκινγκ. Το κίνητρο του, κατά το Ισραήλ. φέρεται να είναι το μίσος εναντίον των Ισραηλιτών.
= Ποιος νεαρός Παλαιστίνιος φαίνεται σε πρόσφατο βίντεο να ξυλοκοπείται άγρια από Ισραηλινούς ;
Οι ΗΠΑ ζήτησαν την άμεση διενέργεια έρευνας για ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό ενός νεαρού από την ισραηλινή αστυνομία στη διάρκεια επεισοδίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Το βίντεο δείχνει δύο Ισραηλινούς να κρατούν στο έδαφος και επανειλημμένως να χτυπούν έναν νεαρό μασκοφόρο και στη συνέχεια να τον μεταφέρουν. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το θύμα είναι ένας παλαιστινιακής καταγωγής Αμερικανός πολίτης: ο 15χρονος Ταρίκ Αμπού Χντέιρ από την Τάμπα της Φλόριντα, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη σε συγγενείς του στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Είναι εξάδελφος του 16χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ, που απήχθη και δολοφονήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Ο ο 15χρονος υποστηρίζει ότι απλώς παρακολουθούσε τα επεισόδια και δεν συμμετείχε σε αυτά.
= Να περιμένουμε μια τρίτη Ιντιφάντα ;

Πολλοί φοβούνται πλέον το ενδεχόμενο μιας τρίτης Ιντιφάντα [εξέγερσης] – η πρώτη έλαβε χώρα μεταξύ 1987-1993 και η δεύτερη μεταξύ 2000-2005. «Έχουμε πολλούς λόγους να θεωρούμε πιθανή μια τρίτη Ιντιφάντα, η οποία θα είναι πολύ πιο αιματηρή σε σχέση με τις δυο προηγούμενες. Οι ηγέτες και των δυο πλευρών πρέπει να συστήσουν ηρεμία κι αυτοσυγκράτηση», γράφει ο Τζόναθαν Φρίντλαντ στην Guardian.
= Τι λένε οι Παλαιστίνιοι ηγέτες;
Ο πρόεδρος της Παλαστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέπληξε πολλούς σπεύδοντας να καταδικάσει άμεσα την απαγωγή και δολοφονία των τριών Ισραηλινών μαθητών, ενώ δέχθηκε και σφοδρή κριτική από μια μερίδα συμπατριωτών του. Ο Αμπάς έχει ζητήσει από την διεθνή κοινότητα να «επέμβει αμέσως για να σταματήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή και αστάθεια στην περιοχή», σημειώνοντας ότι η παλαιστινιακή ηγεσία έχει «απευθύνει επείγουσες εκκλήσεις» στους άραβες ηγέτες για να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει την «συλλογική τιμωρία» όλου του Παλαιστινιακού λαού.
= Ακούγονται εκκλήσεις για ειρήνη;
Καθημερινά οργανώνονται στο Ισραήλ αντιρατσιστικά συλλαλητήρια που καταδικάζουν το εκατέρωθεν μίσος, όπως λόγου χάρη τις οργανώσεις νεαρών Ισραηλινών που φώναζαν σε δημόσιους χώρους «Θάνατο στους Άραβες». Την περασμένη εβδομάδα, η οικογένεια του Ισραηλινού μαθητή Ναφταλί Φράνκελ καταδίκασαν την δολοφονία του Χντέιρ, ενώ ο θείος του άτυχου μαθητή, ο Γισάι Φράνκελ, που εργάζεται ως προγραμματιστής υπολογιστών στην Ιερουσαλήμ και δουλεύει καθημερινά με Παλαιστίνιους συνάδελφους του, δήλωσε: «όλες οι πλευρές έχουν κακούς και καλούς ανθρώπους».
= Τι σημαίνουν όλα αυτά για την προσέγγιση με στόχο την ειρήνη ;

«Είναι ασαφές κατά πόσο έχει υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των συνομιλιών ανάμεσα στις δυο πλευρές τα τελευταία χρόνια, με τη μια πλευρά να επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία στην άλλη. Τον περασμένο Απρίλιο το περιοδικό Economist αποκάλεσε την διαδικασία με στόχο την ειρήνη ως «μια διαδικασία που δεν οδηγεί απολύτως πουθενά»», καταλήγει το άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου.