Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν το απόγευμα της Τρίτης σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, εν μέσω ρίψεων ρουκετών από τη Χαμάς.

Σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ, ακολουθούμενες από ήχους που θα μπορούσαν να συνδέονται με εκρήξεις από ρουκέτες, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αυτόπτες μάρτυρες.

Στο Τελ Αβίβ, το αντι-πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άνοιξαν και τα καταφύγια στο Τελ Αβίβ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σειρήνες ήχησαν και στην Μπιναμίνα, στο βόρειο Ισραήλ. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτα προς τη Χάιφα. Πρόκειται για την πιο μακρινή επίθεση εντός ισραηλινού εδάφους.

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει την επιχείρησή του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν, δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε την Τρίτη με τις αεροπορικές επιδρομές «πιθανότατα δεν θα τελειώσει τις επόμενες ημέρες».

Η δήλωση αυτή ενισχύει τους φόβους ότι η βία που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα κλιμακωθεί μετά τη δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων και τον φόνο ενός 16χρονου Παλαιστινίου -πιθανότατα για λόγους εκδίκησης.

«Δεν θα ανεχθούμε τις ρίψεις ρουκετών και είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε την επιχείρηση και να επιφέρουμε βαρύ πλήγμα στη Χαμάς» είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Το Ισραήλ έχει ήδη καλέσει 1.500 εφέδρους και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και χερσαίων επιχειρήσεων.

O αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε στο CNN: «Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε μία αίσθηση ασφάλειας».

Ο ίδιος είπε ότι έχουν κληθεί αρκετές εκατοντάδες έφεδροι, με σκοπό να ενισχύσει το Ισραήλ τις θέσεις του γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, «με το βλέμμα σε πιθανές κινήσεις εδάφους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του στο να καλέσει ο στρατός 40.000 εφέδρους. Στη διάρκεια επίθεσης στη Γάζα τον Νοέμβριο του 2012 είχαν κληθεί 30.000 έφεδροι.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότερες από 130 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα από το βράδυ της Δευτέρας.

Ως απάντηση, το Ισραήλ «έθεσε ως στόχο περίπου 150 σημεία τρομοκρατών στη Γάζα», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Από την πλευρά τους, παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές από το βράδυ της Δευτέρας και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Μοχάμαντ Σα’αμπάν, ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Τον θάνατο του Σα’αμπάν επιβεβαίωσε το Ισραήλ.

Δέκα άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη, σχηματίζοντας μία «ανθρώπινη ασπίδα» στην ταράτσα σπιτιού που ανήκε σε μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Δύο από αυτούς ήταν παιδιά, δήλωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός, με μήνυμα στο Twitter, ανέφερε ότι η Χαμάς «χρησιμοποιεί επίσης τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες όταν εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απαίτησε την Τρίτη να βάλει το Ισραήλ «αμέσως» τέλος στην εκτεταμένη αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσε εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Αμπάς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «επέμβει αμέσως για να σταματήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη καταστροφή και αστάθεια στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Αμπάς διευκρίνισε πως η παλαιστινιακή ηγεσία «έχει απευθύνει πιεστικές εκκλήσεις» στους άραβες ηγέτες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την αεροπορική επίθεσή του που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρνταϊνά, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί «ανοιχτή σφαγή» εναντίον των παιδιών, των γυναικών και των ηλικιωμένων, μετέδωσε το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Ισραήλ έχει λάβει «την απόφαση να επεκτείνει τον πόλεμο», ο οποίος είπε ότι θα σύρει την περιοχή σε αιματηρή βία που «θα τους κάψει όλους».

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), της οποίας ηγείται ο Αμπάς, σύνηψε στις 23 Απριλίου συμφωνία συμφιλίωσης με την αντίπαλό της Χαμάς για να βάλει τέλος στην πολιτική διαίρεση ανάμεσα στη Δυτική Όχθη, τις αυτόνομες περιοχές της οποίας διοικεί η Παλαιστινιακή Αρχή, και τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα και τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι «όλοι οι Ισραηλινοί» αποτελούν πλέον στόχο της αντίστασης μετά την ισραηλινή επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο δύο εφήβων και πέντε ενηλίκων στην Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Η σφαγή […] παιδιών στην Χαν Γιούνες είναι ένα τρομερό έγκλημα πολέμου και όλοι οι Ισραηλινοί θεωρούνται εφεξής νόμιμοι στόχοι για την αντίσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε την σύγκληση επειγόντως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ευρεία αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Ο Αράμπι σημείωσε ότι βρίσκεται «σε επαφή με τον πρόεδρο Αμπάς για να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας» και ότι ταυτοχρόνως «συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους άραβες υπουργούς Εξωτερικών πάνω στο ζήτημα αυτό».

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασε εξάλλου «μια επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση» και προειδοποίησε να μην υπάρξουν αντίποινα στην Γάζα. «Η συνέχιση των επιθέσεων σε Παλαιστίνιους πολίτες από το Ισραήλ συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, των Συνθηκών της Γενεύης και των διεθνών αποφάσεων για την κατεχόμενη Παλαιστίνη» υπογράμμισε.