από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Τι πραγματικά συμβαίνει στη Μέση Ανατολή

Ο καταστρεπτικός ρόλος των Αμερικανών στη διαφαινόμενη διάλυση του Ιράκ και στην προέλαση των τζιχαντιστών - Η άνοδος των Κούρδων, οι φιλοδοξίες του Ιράν και η εύθραυστη ισορροπία της Ιορδανίας
Τι πραγματικά συμβαίνει στη Μέση Ανατολή
Δυνάμεις των τζιχαντιστών «παρελαύνουν» σε συριακό έδαφος μετά την ανακήρυξη του «ισλαμικού χαλιφάτου»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Από τότε που ο Φράνσις Φουκουγιάμα υποστήριξε, πριν από 20 χρόνια, πως ο κόσμος μας έφτασε στο τέλος της Ιστορίας, η ίδια η Ιστορία έχει κάνει την υφήλιο να κρατάει την ανάσα της.

Η άνοδος της Κίνας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, οι συγκρούσεις στα Βαλκάνια, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, η Αραβική Ανοιξη και ο εμφύλιος στη Συρία, όλα αυτά διαψεύδουν το όραμα του Φουκουγιάμα για τον «αδιαμφισβήτητο θρίαμβο της φιλελεύθερης δημοκρατίας».  Στην πραγματικότητα, η Ιστορία έκανε τον κύκλο της μέσα σε ένα διάστημα 25 ετών, από την πτώση του κομμουνισμού το 1989 ως τη νέα σύγκρουση Ρωσίας και Δύσης.

Ομως είναι στη Μέση Ανατολή όπου η Ιστορία γράφεται επί καθημερινής βάσεως και έχει τις πιο δραματικές των συνεπειών. Η παλιά Μέση Ανατολή που δημιουργήθηκε από τα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καταρρέει, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή.

«Προπατορικό αμάρτημα» η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ

Το «προπατορικό αμάρτημα» των ΗΠΑ ήταν η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 υπό την καθοδήγηση του προέδρου Τζορτζ Γ. Μπους. Οι «νεοσυντηρητικοί» που βρίσκονταν τότε στην εξουσία αγνόησαν την ανάγκη του να γεμίσει με κάποιον τρόπο το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε με την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν. Και η βιαστική, πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που διέταξε ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αποτέλεσε μια δεύτερη αποτυχία της Ουάσιγκτον. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων περίπου συνέπεσε με το ξέσπασμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Ανοιξης και του εμφυλίου στη Συρία, ενώ η σχεδόν πεισματική παθητικότητα των ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο της δύναμης τήρησης της τάξης στην περιοχή απειλεί πλέον το Ιράκ με διάλυση, μια διάλυση που θα προκληθεί από την ταχεία αναρρίχηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία  (ISIS) που τώρα κατέχει την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.

Οντως, με την ISIS να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βορειοδυτικά της Βαγδάτης, τα σύνορα Ιράκ - Συρίας σχεδόν καταργήθηκαν! Επίσης, πολλά σύνορα γειτονικών κρατών ενδέχεται να επανασχεδιαστούν με τη βία. Και ήδη μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιδεινωθεί. Αν η ISIS καταφέρει να εγκαθιδρύσει μια μόνιμη κρατική οντότητα σε μέρη του Ιράκ και της Συρίας, τότε θα επιταχυνόταν η διάλυση όλης της ευρύτερης περιοχής, οι ΗΠΑ θα έχαναν την «παγκόσμια μάχη τους εναντίον της τρομοκρατίας», ενώ θα απειλούνταν σοβαρά η παγκόσμια ειρήνη. Αλλά ακόμη και χωρίς το τρομοκρατικό κράτος της ISIS, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ασταθής, επειδή ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία αποδεικνύεται εξαιρετικά μεταδοτικός.  Στην πραγματικότητα, ο όρος «εμφύλιος πόλεμος» είναι λανθασμένος, καθώς τα γεγονότα εκεί συνεπιφέρουν μια μάχη ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν για την ευρύτερη περιφερειακή κυριαρχία, μια μάχη που πυροδοτείται από την προαιώνια κόντρα ανάμεσα στη σουνιτική πλειοψηφία και στη σιιτική μειοψηφία του Ισλάμ.

Κερδισμένοι από τις συγκρούσεις οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ

Οι Κούρδοι, με τη σειρά τους, αποτελούν έναν ακόμη ασταθή παράγοντα που μας κληροδότησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Διαμοιρασμένοι ανάμεσα σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής - Ιράν, Ιράκ, Συρία και Τουρκία - οι Κούρδοι μάχονται για το δικό τους κράτος εδώ και ολόκληρες δεκαετίες. Ωστόσο, έχουν επιδείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση στον Βορρά του Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ, μένοντας ικανοποιημένοι με το να χτίσουν την δική τους, πολιτικά και οικονομικά αυτόνομη οντότητα - σε σημείο που πλέον είναι ανεξάρτητοι σε όλα πλην του ονόματος, ενώ διαθέτουν και έναν εξαιρετικά ισχυρό κι έμπειρο στρατό, τους Πεσμεργκά.

Η ανάπτυξη της ISIS και η ανάκτηση της Μοσούλης φαίνεται πως έλυσε, με μια απλή κίνηση, όλες τις εδαφικές διαφορές ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και στην περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων, ευνοώντας τους τελευταίους, ειδικά όσον αφορά στην πόλη του Κιρκούκ. Μετά την υποχώρηση του ιρακινού στρατού, οι Πεσμεργκά αμέσως κατέλαβαν την πόλη, δίνοντας στους Κούρδους αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επίσης, το γειτονικό Ιράν και η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ, σύντομα θα χρειαστούν τη βοήθεια των Πεσμεργκά απέναντι στην ISIS. Οπότε, εδώ ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους Κούρδους να καταφέρουν να αποκτήσουν την πλήρη ανεξαρτησία τους, παρ' όλο που οι καλές τους σχέσεις τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ιράν για την είσοδό τους στις παγκόσμιες αγορές θα μετριάσει τις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες τους.  Εισβάλλοντας στο Ιράκ το 2003, οι ΗΠΑ άνοιξαν την πόρτα στο Ιράν να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης όλης της ευρύτερης περιοχής. Η εισβολή σηματοδότησε και μια δραματική αλλαγή στις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή, οι συνέπειες της οποίας - συμπεριλαμβανομένης και της διαπραγμάτευσης με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα - θα αρχίσουν να γίνονται ξεκάθαρες από τώρα και στο εξής.

Ο ρόλος της Ιορδανίας, τα Βαλκάνια και η Ευρώπη

Αμφότερες οι πλευρές αντιμάχονται τους ίδιους τζιχαντιστές, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους υποτιθέμενους συμμάχους των ΗΠΑ, τα κράτη του Περσικού Κόλπου τα οποία καθοδηγούνται από σουνίτες. Παρ' όλο που οι ΗΠΑ και το σιιτικό Ιράν συνεχίζουν να αρνούνται κάθε επίσημο ενδεχόμενο συνεργασίας τους, οι τροχοί έχουν αρχίσει να κινούνται και οι διμερείς συνομιλίες έχουν αρχίσει να γίνονται ρουτίνα. Μια καίρια ερώτηση για το μέλλον της περιοχής είναι το κατά πόσον η Ιορδανία, που παίζει ρόλο-κλειδί στην ισορροπία της Μέσης Ανατολής, θα επιβιώσει αλώβητη από αυτές τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα μπορούσε να καταρρεύσει όλη η ισορροπία δυνάμεων στην «παραδοσιακή» μεσανατολική μάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους. Και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και ανυπολόγιστες. Για την Ευρώπη, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή ενέχουν δύο κινδύνους: την επιστροφή τζιχαντιστών που απειλούν να φέρουν μαζί τους τον τρόμο, καθώς και μια διάχυση των εξτρεμιστικών τους ιδεών στα Βαλκάνια. Συνεπώς, για τη δική τους ασφάλεια, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην Νοτιοανατολική Ευρώπη σε σχέση με όση επέδειξαν στο παρελθόν.

Ο κ. Γιόσκα Φίσερ, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων επί σχεδόν 20 έτη, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αντικαγκελάριος από το 1998 ως το 2005.HeliosPlus
Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοσυγκράτηση στο Παλαιστινιακό ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα 
 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ξυπνηστε πριν είναι αργα | 07/07/2014 00:42
  Καιρός για τους ευρωπαίους και λοιπούς γείτονες να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια τους και να διαθέσουν βέβαια τα ανάλογα ποσά και ανθρώπινο δυναμικό.Εκτόs αν θελουν να δουν το Isis να φτάσει στη Βιέννη.
  George B
  απάντηση60
   
   
  Δαρείου και Παρεισάτιδος... | 06/07/2014 01:08
  Από την ανάλυση του Γιόσκα Φυσσερ συμπέρασμα βγαίνει ότι το Ιράν γίνεται κεντρικός παράγοντας γεωπολιτικής σταθερότητας ενώ οι άλλοι δηλαδή οι σουνίτες θα αλληλοσπαραχθούν σε εμφύλιες συγκρουσεις που θα είναι πολύχρονες και με πολλά θύματα. Μαζί με όλα αυτά η γεωπολιτική θέση της Χώρας μας λαμβάνει νέα στρατηγική διάσταση. Η ανάλυση και πάλι είναι επίκαιρη και προβλέπει σημαντικές εξελίξεις.
  ΜΕΓΑΡΧΗ
  απάντηση60
   
   
  TRELOS GIA DESIMO | 05/07/2014 23:17
  EINAI APLO, AN SE ENA FANATIKO TOY PAROYSIASTH KAPIOS ALLOS , FANATIKOS KAI TRELOS , KAI TOY PH:: ME STELNH O THEOS AYTOS THA TO PISTEPSH OPOTE OLOI AYTOI POY TON AKOYNE GINONTAI POLY EPIKYNDINOI GIA OLOYS
  andreas
  απάντηση20
   
   
  Οι νεοι | 05/07/2014 22:14
  ειναι το μελλον. Θαυμαστε νεολαια. Εμεις τι φταιμε
  Πακετακι στους Αμερικανους ολοι
  απάντηση11
   
   
  Ισως | 05/07/2014 16:21
  λιγο περιεργη παρατηρηση, αλλα νομιζω η toyota κανει χρυσες δουλειες σε ολες τις αραβικες χωρες.
  Λεωνιδας Κ
  απάντηση40
   
   
  Το ISIS είναι παιδί των ΗΠΑ , η ΗΠΑ έχουνε πάθη οικονομικό κραχ με τις εισβολές και έτσι πουλώντας το Ιράκ προσεγγίζουνε το μεγαλύτερο σε δύναμη πυρός Ιράν που με πονηρούς ελιγμούς (έτσι νομίζουνε )θα το κάνουνε σύμμαχο κατά Ρωσσιας . | 05/07/2014 15:00
  Στο τέλος θα η ΗΠΑ πάθουνε αυτό που λέει ένας φυγάς Ινδιάνος ( The great leader of all Indian tribes KAGAHI,) φίλος του (Leonard Peltier) και μετέπειτα συνεχιστείς του , τι λέει ο KAGAHI , Sooner or later people will realize that all the ills of the modern world to blame the United States , λέει και κάτι άλλο , Very soon there will come a time when Americans will pursue all the world , Every honest American, every citizen of the United States must understand that a U.S. passport is actually the identity card of the executioner, fascist and member of the SS.
  zz
  απάντηση23
   
   
  πισω απο καθε πολεμο ειναι η θρησκεια. | 05/07/2014 14:13
  Η Ψεύτικη Θρησκεία . . . ▪ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Στην Ασία και αλλού», λέει το περιοδικό Έζιαγουίκ (Asiaweek), «ηγέτες που διψούν για εξουσία εκμεταλλεύονται με κυνικό τρόπο το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων προκειμένου να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες». Ως αποτέλεσμα, το περιοδικό προειδοποιεί: «Ο κόσμος κινδυνεύει να βυθιστεί στην παραφροσύνη». Κάποιος εξέχων θρησκευτικός ηγέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες διακήρυξε: «Πρέπει να σκοτώσεις τους τρομοκράτες για να τους σταματήσεις από το να σκοτώνουν». Ποια λύση πρότεινε; «Τινάξτε τους όλους στον αέρα εν ονόματι του Κυρίου». Αντίθετα, η Αγία Γραφή λέει: «Αν κανείς πει: “Αγαπώ τον Θεό” και εντούτοις μισεί τον αδελφό του, είναι ψεύτης». (1 Ιωάννη 4:20) Ο Ιησούς είπε ακόμη: «Να αγαπάτε τους εχθρούς σας». (Ματθαίος 5:44) Πόσες θρησκείες μπορείτε να σκεφτείτε εσείς των οποίων τα μέλη συμμετέχουν στον πόλεμο;
  andireligioneer.
  απάντηση31
   
   
  ...nai.. | 05/07/2014 12:05
  ..kai emeis tous( haidevome)3 ekat mouhametides stin Ellada..Ellines doste tous dromo..oso den einai poly arga.
  ...
  απάντηση62
   
   
  Μιλάει ο βομβαρδιστής της Γιουγκοσλαβίας... | 05/07/2014 10:31
  Ο καραγκιόζης ο Γιόσκα Φίσερ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας το 1999, που έφερε τη Σαουδική Αραβία στο Κόσοβο και τα Βαλκάνια, ανησυχεί για την εξάπλωση του φανατικού ισλάμ... Βρε ουστ!
  Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
  απάντηση41
   
   
  Η ιδεοληψια του αντιαμερικανισμου το σωσιβιο των αφελων | 05/07/2014 10:10
  Βασικως για την ιδεοληπτικη αντιληψι των ομιοιδεατων του αρθρογραφου, των αριστρεων της οιασδηποτε αποχρωσεως και των ελληναραδων, οι Αμερικανοι φταινε γιατι Υπάρχουν.... Αν επεμβουν οι Αμερικανοι φταινε γιατι επεμβαινουν, αν φυγουν γιατι έφυγαν κι αν εμεινα γιατι εμειναν.Ὂμεγαλος υπευθυνος ειναι η απουσια και η ημσυμμετοχη της Ευρωπης στις αναγκαιες δρασεις για την αποκατατστασι της ειρηνης και της Δημοκρατιας. Η Αμρικη δεν θα εφευγε απο το Ιρακ αν ειχε την σνδρομη μιας ευρωπης σκεπτομενης ως ευρωπης και οχι ως κρατιδια του 1916.. Το αληθινο σφαλαμ τν Αμερικανων ειναι οτι διεθεσαν αμετρητες αμερικανιες ζωες και χρηματα να σωψσουν λαους αχαρσιστους και ανικανους να εκτινησιυν την Ελευθερια
  Ιασων Τιφευσ
  απάντηση82