Με τίτλο «Οι ΗΠΑ χρειάζονται το Ιράν για να διασώσουν το Ιράκ» «Οι εκδότες» -και το υπογραμμίζουν αυτό- του Bloomberg καλούν τον πρόεδρο Μπαρακ Ομπαμα να μη αγνοήσει το ρόλο που μπορεί να παίξει το Ιράν στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Στην ιστοσελίδα του οικονομικο-πολιτικου οργανισμού δημοσιεύεται «ανασκόπηση»και «προοπτικές» για τον ευρύτερο χώρο της Συριας-Ιράκ-Ιράν-Αφγανισταν και σημειώνεται: «Αν κάτι μας δίδαξε η δεκαετία των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή είναι ότι η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να σταθεροποιήσει πολυμερισμένα κράτη αν οι γειτονικές χώρες τους δεν κινηθούν προς αυτό τον σκοπο. Θα είναι η μεγαλύτερη τρέλα αν αγνοήσουμε αυτό». Και τονίζει:
«Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα στο Ιράκ και πολύ λίγες επιλογές. Ο λιγότερο αιματηρός τρόπος να σταθεροποιήσουμε το Ιράκ είναι οι ΗΠΑ να συγκεντρώσουν ολους–σουνίτες, σιίτες, Κούρδους κλπ–εναντίον των τζιχαντιστών με την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη θα τους παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία και συμμετοχή στην εξουσία. Αλλά αυτό μπορεί να έχει επιτυχία μόνο αν συνεργαστεί το Ιράν. Οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν πρόκειται να γίνουν φίλοι είτε σύμμαχοι, αλλά μπορούν να συνεργαστούν για το Ιράκ. Και πρεπει. Άλλωστε, υπάρχει προηγούμενο. Το 2001 ΗΠΑ και Ιράν συνεργάστηκαν εναντίον του κοινού εχθρού εκείνης της εποχής. Των Ταλιμπαν».