Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την πιθανότητα αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση της χώρας να αντιμετωπίσει τους σουνίτες της ISIS, ενώ δηλώνουν ανοιχτές και σε συνομιλίες με το Ιράν, δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αεροπορικών επιδρομών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε σε συνέντευξή του στο Yahoo! News: «Δεν πρόκειται για ολόκληρη την απάντηση, αλλά μπορεί να είναι μία από αυτές τις επιλογές που είναι σημαντικές».

«Όταν έχεις ανθρώπους να δολοφονούν, να εκτελούν (και να πραγματοποιούν) μαζικές εκτελέσεις, πρέπει να το σταματήσεις αυτό. Και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να το σταματήσεις είτε από τον αέρα, είτε με άλλο τρόπο» είπε.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε, επίσης, ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με το Ιράν, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών. «Δεν θα αποκλείσω τίποτα που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό» είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι επαφές με το Ιράν θα πρέπει να προχωρήσουν «βήμα – βήμα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι υπάρχει πιθανότητα ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης να συζητήσει το θέμα του Ιράκ με ιρανική αντιπροσωπεία, στο περιθώριο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στη Βιέννη.

Ο αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι δεν αμφισβητείται ότι οι αντάρτες της ISIS έχουν ως στόχο να βλάψουν όχι μόνο το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι η κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι θα πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να προσεγγίσει άλλες σεχταριστικές ομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι το Ιράκ αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Τόνισε, επίσης, ότι η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα διαθέτει την ασφάλεια που χρειάζεται.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αμφίβιο σκάφος USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες εισήλθε στον Περσικό.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει και άλλα πλοία στην περιοχή, σε περίπτωση που αποφασίσουν να εξαπολύσουν επίθεση κατά των τζιχαντιστών.

Στην περιοχή έχουν φτάσει το αεροπλανοφόρο USS George H.W.Bush, μαζί με το καταδρομικό USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό USS Truxtun, που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά των σουνιτών της ISIS, αλλά έχει αποκλείσει την πιθανότητα να σταλούν στη χώρα αμερικανοί στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ στο Ιράκ, η προέλαση των τζιχαντιστών συνεχίστηκε και τη Δευτέρα με την κατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ στα βόρεια της χώρας.