Ανοιχτή αφήνει ο επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ την πιθανότητα ενός αδιανόητου μέχρι πρότινος στρατιωτικού συντονισμού με το Ιράν, στο πλαίσιο αγωνιώδους προσπάθειας για την ανακοπή της προέλασης των τζιχαντιστών στο ιρακινό έδαφος και την αποφυγή της διολίσθησης της χώρας σε σεκταριστικό εμφύλιο πόλεμο.

Η Ουάσινγκτον προτίθεται να συνομιλήσει απευθείας με την Τεχεράνη, δήλωσε ο Τζον Κέρι και ήδη αναμένεται μία πρώτη προσέγγιση στη Βιέννη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν πολεμικά πλοία στον Περσικό και εξετάζουν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, την ώρα που οι σουνίτες ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) καταλαμβάνουν και τη βόρεια πόλη Ταλ Αφάρ.

«Δεν θα αποκλείσω τίποτα που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό» είπε ο Τζον Κέρι ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας με το σιιτικό Ιράν, αλλά πρόσθεσε ότι οι επαφές θα πρέπει να προχωρήσουν «βήμα-βήμα».

Η δήλωση Κέρι ήλθε τη στιγμή που συναντώνται στη Βιέννη Αμερικανοί και Ιρανοί διπλωμάτες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, συνάντηση η οποία πιθανότατα θα επισκιαστεί από το χάος που επικρατεί στο ιρακινό έδαφος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διμερής συνεργασία μπορεί να συζητηθεί στο περιθώριο των συνομιλιών της Δευτέρας. Η Τεχεράνη έχει ήδη δηλώσει ανοιχτή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την πιθανότητα αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση της χώρας να αντιμετωπίσει τους σουνίτες της ISIS, δήλωσε επίσης ο Τζον Κέρι.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αεροπορικών επιδρομών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε σε συνέντευξή του στο Yahoo! News: «Δεν πρόκειται για ολόκληρη την απάντηση, αλλά μπορεί να είναι μία από αυτές τις επιλογές που είναι σημαντικές».

«Όταν έχεις ανθρώπους να δολοφονούν, να εκτελούν (και να πραγματοποιούν) μαζικές εκτελέσεις, πρέπει να το σταματήσεις αυτό. Και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να το σταματήσεις είτε από τον αέρα, είτε με άλλο τρόπο» είπε.

Ο αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι δεν αμφισβητείται ότι οι αντάρτες της ISIS έχουν ως στόχο να βλάψουν όχι μόνο το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι η κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι θα πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να προσεγγίσει άλλες σεχταριστικές ομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι το Ιράκ αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Τόνισε, επίσης, ότι η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα διαθέτει την ασφάλεια που χρειάζεται.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αμφίβιο σκάφος USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες εισήλθε στον Περσικό.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει και άλλα πλοία στην περιοχή, σε περίπτωση που αποφασίσουν να εξαπολύσουν επίθεση κατά των τζιχαντιστών.

Στην περιοχή έχουν φτάσει το αεροπλανοφόρο USS George H.W.Bush, μαζί με το καταδρομικό USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό USS Truxtun, που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά των σουνιτών της ISIS, αλλά έχει αποκλείσει την πιθανότητα να σταλούν στη χώρα αμερικανοί στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ στο Ιράκ, η προέλαση των τζιχαντιστών συνεχίστηκε και τη Δευτέρα με την κατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ στα βόρεια της χώρας.

Απομακρύνεται προσωπικό από πρεσβείες

Ορισμένες χώρες άρχισαν να απομακρύνουν το προσωπικό από τις πρεσβείες τους στην ιρακινή πρωτεύουσα παρά τις εγγυήσεις της Βαγδάτης ότι έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι ελέγχουν εφεξής σημαντικά τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση διπλωματικού τους προσωπικού από τις πρεσβείες τους στην Βαγδάτη. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου την αποστολή ενισχύσεων γύρω από την πρεσβεία της, η οποία βρίσκεται στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης και η οποία φρουρείται ήδη αυστηρά.

Οι εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας θα μεταφερθούν στα προξενεία του Αρμπίλ και της Βασόρας, περιοχές που έχουν γλιτώσει από την βία στο Ιράκ, ενώ άλλοι προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία, σημείωσε η Ψάκι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό αυτών που αφορά το μέτρο της απομάκρυνσης.

Το Αμάν διπλασίασε την στρατιωτική του παρουσία κατά μήκος των συνόρων του με το Ιράκ, μετά την αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από περιοχές στην γειτονική επαρχία Αλ Άνμπαρ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν πηγές του στρατού της Ιορδανίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας Petra μετέδωσε παράλληλα ότι οι μεθοριακές δυνάμεις της χώρας συνέλαβαν αργά την Κυριακή 21 Άραβες που δεν ήταν Ιορδανοί, οι οποίοι προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από το Ιράκ.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί πραγματοποιεί σήμερα μια επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, στην Τεχεράνη για να συζητήσει για την κατάσταση στο Ιράκ, όπου η σιιτική κυβέρνηση εξαπέλυσε μια αντεπίθεση για να σταματήσει την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών.

Το σιιτικό Ιράν έχει προσφέρει την υποστήριξή του στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.