Το Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αναφορές μέσων ενημέρωσης που θέλουν το (σιιτικό) Ιράν να έχει στείλει δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράκ προς υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων απέναντι στην προέλαση των τζιχαντιστών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται επίσης ότι συνομιλούν με το Ιράν -το οποίο εμφανίζεται θορυβημένο από την επέλαση των σουνιτών ισλαμιστών σε βαθμό που θα μπορούσε ακόμη και να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για να βοηθήσει τη Βαγδάτη να αντεπιτεθεί.

«Έχω δει τις πληροφορίες του Τύπου, αλλά δεν έχω τίποτα για να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν ιρανικές ειδικές δυνάμεις εντός του Ιράκ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι στη σκιά πληροφοριών ότι τρία τάγματα Ιρανών στρατιωτών δρουν στο Ιράκ.

Ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βαγδάτη δήλωσε στο CNN ότι τις τελευταίες ημέρες το Ιράν έχει στείλει περίπου 500 άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης για να πολεμήσουν μαζί τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία Ντιγιάλα.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται την ίδια στιγμή δήλωση ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου, ο οποίος αναφέρει ότι η Τεχεράνη ανησυχεί σε τέτοιο βαθμό για την προέλαση των σουνιτών ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISS) που θα μπορούσε ακόμη και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.

Η ιδέα εξετάζεται στο εσωτερικό του Ιράν, ανέφερε η ίδια πηγή μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο βρετανικό πρακτορείο, και αποσαφηνίζοντας ότι δεν γνωρίζει εάν το ενδεχόμενο συνεργασίας έχει συζητηθεί με κάποια άλλη πλευρά.

«Δεν συνομιλούμε το Ιράν για το Ιράκ» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ στους δημοσιογράφους.

Επισήμανε ότι καμία συζήτηση δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, και ο διάλογος είναι επικεντρωμένος στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.