«Εν τέλει, εναπόκειται στους ίδιους τους Ιρακινούς. Δεν μπορούμε να το κάνουμε γι’ αυτούς» διαμηνύει ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθαρίζοντας πως αμερικανικά στρατεύματα δεν θα πατήσουν στο έδαφος του Ιράκ για να αποκρούσουν την προέλαση των τζιχαντιστών. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως εξετάζονται άλλες επιλογές, αλλά τονίζει πως η αμερικανική συνδρομή προϋποθέτει σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους της ιρακινής ηγεσίας για την επίτευξη ενότητας στη χώρα.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αποδείχτηκαν ανίκανες να υπερασπιστούν τις πόλεις που πέρασαν στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, και αυτό συνιστά κίνδυνο για το Ιράκ και το λαό του, καθώς και για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτή η απειλή δεν είναι νέα, τόνισε ο Ομπάμα σημειώνοντας ότι την τελευταία δεκαετία τα αμερικανικά στρατεύματα έκαναν τεράστιες θυσίες στο Ιράκ και μετέπειτα οι ΗΠΑ ενίσχυαν διαρκώς την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

Τώρα το Ιράκ χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη, επισήμανε αλλά ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν στρατιώτες πίσω στο ιρακινό έδαφος. Δεν θα συρθούμε πίσω στη μάχη, δήλωσε προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από το επιτελείο εθνικής ασφάλειας να εξετάσει άλλες επιλογές που θα βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις.

Όμως προειδοποίησε την ιρακινή ηγεσία πως η ανάληψη της όποιας αμερικανικής δράσης συναρτάται από τη δική της προσπάθεια να ξεπεράσει τις σεκταριστικές διαφορές και να παρουσιάσει ένα πολιτικό σχέδιο που θα αποδεικνύει στις ΗΠΑ ότι καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια για την επίτευξη της ενότητας στη χώρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Ομπάμα εξετάζει αεροπορικές επιδρομές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και ενίσχυση της συλλογής πληροφοριών περιλαμβανομένης της δορυφορικής παρακολούθησης. Εξετάζεται επίσης η ενίσχυση της βοήθειας στους τομείς χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και παροχής θανατηφόρου και μη εξοπλισμού.

Στη σύντομη δήλωσή του στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε σαφώς και αρκετές φορές τους Ιρακινούς ηγέτες για την τροπή που έλαβε η κατάσταση. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και τις σεκταριστικές διαφορές είπε, και διεμήνυσε:

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί, αλλά εν τέλει εναπόκειται στους Ιρακινούς να λύσουν τα προβλήματά τους».

Η δράση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS), το οποίο επιχειρεί παράλληλα στο Ιράκ και τη Συρία, αποτελεί περιφερειακό πρόβλημα και θα είναι μακροχρόνιο πρόβλημα, επισήμανε ο Ομπάμα.

Ο συριακός εμφύλιος έχει διαχυθεί εδώ και καιρό στο Ιράκ αναγνώρισε και δήλωσε ότι φόβος των ΗΠΑ είναι η εκδήλωση επιθέσεων εναντίον σιτικών τεμενών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινηθούν και στο διπλωματικό πεδίο προς υποστήριξη του Ιράκ, ενώ αποσαφήνισε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες πριν οριστικοποιηθεί η μορφή της δράσης που θα αναληφθεί μπροστά στην επέλαση των τζιχαντιστών.